Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2017. Május 31. 11:26, szerda | Helyi
Forrás: teol.hu, fotó: pakrishirnok.hu

Hirt Ferenc: a jövő év a családoké és a foglalkoztatásé lesz

Hirt Ferenc: a jövő év a családoké és a foglalkoztatásé lesz

Hirt Ferenc megyei fejlesztési biztos szerint a jövő évi költségvetés a munka megbecsüléséről, a foglalkoztatás bővüléséről és a családokról szól.

Magyarország jövő évi büdzséje – követve a korábbi évek fiskális politikáját – a kiszámíthatóság, a biztonság és a fejlődés értékein alapszik.

– A 2018-as költségvetéshez egy stabil gazdaság jelenti az erős alapot – jegyezte meg Hirt Ferenc, Tolna megye fejlesztési biztosa, országgyűlési képviselő. – A magyar gazdaság 2018-ban már a hatodik éve nő, a föllendülés az uniós átlagot is meghaladja. Emellett megőrizzük az államháztartás stabilitását, folytatódik az államadósság csökkentése (a GDP 70,5 százalékára csökken). 2018-ban 4,3 százalékos gazdasági növekedés valósulhat meg 2,4 százalékos hiány és 3 százalékos infláció mellett. A költségvetés egyik legfontosabb erőssége, hogy 2017-hez viszonyítva 102 milliárddal több jut az egészségügyre, az oktatásra 81 milliárd forinttal (5 százalék), az otthonteremtési programra 15 milliárd forinttal több (plusz 7 százalék, 226 milliárd), nyugdíjakra, családtámogatásra, szociális területre 287 milliárddal, gazdaságfejlesztésre 205 milliárddal, az útfelújításokra 30 milliárddal több jut – sorolta Hirt Ferenc.

A kabinet másodszor nyújt be olyan nullás költségvetést, amelyben az állami kiadások egyensúlyban vannak a bevételekkel, a hiány csupán a beruházások finanszírozását biztosítja.

– Az idei évhez hasonlóan a 2018-as költségvetés is új szerkezetben készült, ahol az állam működése tekintetében megvalósul a nullás költségvetés – tette hozzá Tolna megye 3. számú egyéni választókerületének képviselője. – Az előre nem várt kockázatok kivédése, az évközi kormányzati döntések fedezetének biztosítása érdekében összesen több mint 200 milliárd forint tartalékkal lehet számolni a következő évre. (Országvédelmi Alap 60 milliárd, általános tartalék 110 milliárd, 35 milliárd stabilitási tartalék.) Immár harmadik éve fél évvel korábban ismerheti meg minden érintett, a magyar családok, a vállalkozások, az állami intézmények a következő évre tervezett intézkedéseket, azok hatásait és ezáltal saját mozgásterüket.

A kormány célja az, hogy a segélyt felváltsa a munka. A közös erőfeszítések meghozták az eredményeket. 2010-hez képest ma több mint 700 ezerrel többen dolgoznak, ezek döntő többsége piaci álláshely. A teljes foglalkoztatottság elérése érdekében tovább csökkennek a munkát terhelő adók.

– 2018-ban a munkanélküliségi ráta 4 százalékra csökkenhet, jövőre is lesz közmunkaprogram, amelyből egyre többen kerülnek át a munkaerőpiacra magasabb bérért. A munkahelyteremtés mellett azt is fontosnak tartjuk, hogy minden magyar embernek megérje dolgozni – fogalmazott Hirt Ferenc. – 2018-ban is folytatódnak a béremelési programok a közszférában. A piaci szférában a munkát terhelő adók újabb csökkentése teszi lehetővé a bérek további növekedését. Hamarosan újabb minimálbér-emelés jöhet: az idei 15 százalék után 2018-ban további 8 százalékkal nő a minimálbér. A szakmunkás minimálbér az idei 25 százalék után 2018-ban újabb 12 százalékkal nő, így 2010-hez képest megduplázódhat.

Többletforrás családtámogatásra

Jövőre számos szakpolitikai területnek jut többletforrás. Családtámogatásra, szociális területre 287 milliárd forinttal több pénz jut, mint idén. A kabinet célja, hogy Magyarország családbarát ország legyen, ezért döntött az Európában is egyedülálló családi adózás bevezetéséről, ami már közel egymillió családnak nyújt segítséget. 2018-ban tovább nő a kétgyermekesek családi adókedvezménye, havi 35 ezer forintra, évi 420 ezer forintra. Jövőre is lesz első házasok adókedvezménye. Otthonteremtésre még több forrás, 226 milliárd forint áll majd rendelkezésre. A családok gazdálkodását ezeken túl 2018-ban újabb adócsökkentések is segítik, például 5 százalékra csökken az éttermi étkezés, az internet és a hal áfája. Minden eddiginél többet, 79 milliárdot fordítanak ingyenes gyermekétkeztetésre, több forrás jut a rugalmasabb bölcsődei rendszerre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 11:00, szombat | Helyi

Tervezett áramszünet várható Tamásiban

Tamásiban az alábbi tervezett áramszünet megtartása elengedhetetlen, az üzembiztonság növelése és a későbbi üzemzavarok megelőzése érdekében.

2024. Április 25. 10:25, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 24. 14:36, szerda | Helyi

Eltűnt Bálint Lóránt

A tamási rendőrök a lakosság segítségét kérik.

2024. Április 19. 15:41, péntek | Helyi

Tolna Megye Védelméért emlékérmet vehetett át Müller Katalin

Április 16-án vette át Müller Katalin, a Tamási Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke kimagasló helytállásáért a rangos elismerését.