Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Augusztus 07. 09:42, szerda | Kék hírek
Forrás: police.hu

Interneten terjedő csalás

Interneten terjedő csalás

A rendőrség nevével visszaélve támadják meg a számítógépeket.

Az elmúlt hetekben több bejelentés érkezett egy interneten terjedő csalásról. Az eddig ismeretlen elkövetők, a rendőrség nevével visszaélve, nagyszámban támadják meg a sértettek computereit számítógépes vírus segítségével.

A vírus fő tulajdonsága, hogy a számítógépet zárolja és tájékoztatja a tulajdonost erről. A zárolás oka „ nem engedélyezett kibernetikus aktivitás”, amelyet - az üzenet szerint - a „Magyar Rendőrség” vagy a „Nemzeti Nyomozóiroda Kíberbűnözés Elleni Osztálya” hajtotta végre. Az üzenet továbbiakban gyanúsan rossz magyarsággal „tájékoztat” arról, hogy a blokkolás feloldása, valamint a büntetőeljárás elkerülése érdekében a számítógép tulajdonosok, utaljanak át 20 000 Ft-t egy megadott átutalási rendszeren keresztül.

Felhívjuk az állampolgárok figyelmét, hogy a rendőrség soha senkinek sem zárolja a személyi számítógépét internetes rendszeren keresztül!
Továbbá semmilyen tényleges büntetőeljárást sem lehet elkerülni néhány ezer forint átutalásával, bízunk benne, hogy ez máris gyanút kelt bárkiben, aki egy erre buzdító üzenetet kap.

Kérjük, ha találkozik a fenti esettel, akkor semmilyen körülmények között ne utaljon át pénzt! Már azzal is áldozatává vált a csalóknak, hogy megsérült az ön által használt operációs rendszer, ne tetézze ezt azzal, hogy pénzt utal feltehetően külföldi szervezett bűnözői csoportok számlájára.
A gépét ért támadást csak úgy tudja biztosan megszüntetni, ha jó minőségű vírusirtót használ, vagy ha számítógépe operációs rendszerét letöröli, majd újratelepíti.

A kéretlen támadások elkerülése érdekében használjon korszerű tűzfalat és telepítse rendszeresen a védelmi rendszer frissítéseit!

Amennyiben már áldozatává vált ilyen jellegű támadásnak, bejelentést tehetnek a bármelyik rendőrkapitányságon, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Főosztály Számítógépes Bűnözés Elleni Alosztálynál, vagy e-mailben az ugyelet.brfk@budapest.police.hu e-mail címen.

Feljelentése esetén, komoly segítséget nyújt a felderítésben, ha elmenti a csalók üzenetét, és csatolja feljelentéséhez az elkövetők által megküldött PIN kódot!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 24. 07:54, szerda | Kék hírek

Elfogtak egy öt éve körözött férfit Budapesten

Öt évig bujkált a hatóságok elől az a férfi, akit a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) közreműködésével a XI. kerület egyik erdős részén fogtak el a múlt szerdán.

2024. Április 22. 10:09, hétfő | Kék hírek

Elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát, úgy rabolt pénzt és drogot

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nyomozói elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát és pénzt, valamint drogot rabolt.

2024. Április 22. 06:00, hétfő | Kék hírek

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Elfogatóparancsot adtak ki a Ferihegyi úton történt halálos közlekedési baleset feltételezett okozója ellen, aki segítségnyújtás nélkül menekült el a helyszínről csütörtökön