Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. Október 12. 08:22, csütörtök | Helyi

Ismét közös tánccal emlékeztek a világnapra

Ismét közös tánccal emlékeztek a világnapra

A tavalyi évhez hasonlóan, idén is összegyűltek a Szenior Örömtánc csoportok a Túrmezei téren az Alzheimer világnap alkalmából.

több mint 25 éve megrendezett események célja javítani a betegségtudatosságot, felhívni a figyelmet a betegséggel kapcsolatos tévhitekre, illetve a betegek életkörülményeinek javítására. 2012-től a kampányt egész szeptemberre kiterjesztették. Tamásiban újra összegyűltek a Szenior Örömtánc csoportok szeptember 22-én a Túrmezei téren, hogy közös táncukkal felhívják a figyelmet a demenciával élő embertársaikra. Az eseményt Gyuricza Istvánné Aranka, szenior örömtánc oktató szervezte, a rendezvényen mintegy hetvenen gyűltek össze és fejezték ki szolidaritásukat. A táncosok Kaposvár, Pécs környékéről érkeztek, de képviseltette magát a Gyönki Szenior örömtánc csoport, és részt vettek a hőgyészi, a dombóvári, a mágocsi és a tamási csoportok tagjai is a remek hangulatú rendezvényen. Porga Ferenc, a város polgármestere köszönetét fejezte ki a rendezvény megszervezéséért, valamint üdvözölte a Tamásiba látogató csoportokat.

Hazánkban mintegy 250 ezer ember él demenciával. Az érintettek száma a hozzátartozókkal együtt meghaladja az 1 millió főt is, ami a teljes magyar lakosság 10%-át jelenti. A Tamásiban megtartott örömtánccal a résztvevők igyekeztek ráirányítani a figyelmet a betegséggel küzdőkre és családtagjaikra, egyben tudatosítani, hogy az egész társadalmat érinti ez a probléma, amelynek a megoldása széles körű összefogást igényel.
A demencia gyógyíthatatlan, súlyos betegség, az öregedéssel pedig egyre nő a kockázata. Az Alzheimer-kór okozta demencia ráadásul szélsőséges hangulatváltozásokkal, agresszivitással járhat, és ez még jobban megviseli a beteget ápoló hozzátartozókat, hiszen a demenciával élők ellátása szinte teljesen a családra marad, ami 24 órás feladatot jelent. Az Alzheimer-napra meghirdetett rendezvény mindezeken kívül arra is emlékeztetett, hogy a demencia bárkit utolérhet, és bárkinek a családjában megjelenhet.

Címkék: Tamási, tolna megye

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 11:00, szombat | Helyi

Tervezett áramszünet várható Tamásiban

Tamásiban az alábbi tervezett áramszünet megtartása elengedhetetlen, az üzembiztonság növelése és a későbbi üzemzavarok megelőzése érdekében.

2024. Április 25. 10:25, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 24. 14:36, szerda | Helyi

Eltűnt Bálint Lóránt

A tamási rendőrök a lakosság segítségét kérik.

2024. Április 19. 15:41, péntek | Helyi

Tolna Megye Védelméért emlékérmet vehetett át Müller Katalin

Április 16-án vette át Müller Katalin, a Tamási Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke kimagasló helytállásáért a rangos elismerését.