Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2016. Október 13. 09:02, csütörtök | Helyi
Forrás: fotó: magro.hu

Jónak ígérkezik a szüret Tolna megyében

Jónak ígérkezik a szüret Tolna megyében

A felénél tartanak a gazdák a szürettel Tolna megyében, az idei szüret kezdeti tapasztalatairól Herczeg Gyöngyit, az Észak-Tolnai Hegyközség hegybíróját kérdeztük.

- Elég korán megkezdődött a fehér szőlők szürete - (Irsai Oliver, Cserszegi fűszeres, Zenit, Tramini, Olaszrizling, Leányka - ezeknek az érési ideje lényegesen rövidebb, mint a többi szőlőfajtáé. A térségünkben májusban volt egy jelentős fagykár, illetve június-július környékén egy jégkár is, azoknak a szőlőknek, amelyet ezt túlélték, nagyon jó a minősége - mondta Herczeg Gyöngyi. - A mennyiséggel akadtak azért problémák, hiszen az időjárási körülmények ezt is befolyásolták. A később érő szőlőfajták esetében a hajtások még nem voltak olyan jelentős mértékűek, ezért túl tudták élni ezeket az időjárási körülményeket.
A mostani szüreti tapasztalata azt mutatja, hogy a megmaradt szőlők cukorfoka elég magas lett. Találkoztunk viszont egy nem várt körülménnyel, ami az idei évben a darazsak megjelenése volt. A szüret során derült ki, hogy a szőlő bogyóknak a beltartalmi értékét a darazsak elfogyasztották, a kiszáradt szőlőhéj feldolgozása pedig megnehezítette a szüreti munkálatokat, és a mennyiség további csökkenéséhez vezetett.
Igazából még a szüret közepén tartunk, a vörös szőlőknél - Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Kékfrankos - és a később érő fajtáknál nem látjuk a mennyiségi változásokat egyelőre.
Ahogy az ország többi részén, a szőlő felvásárlási árak a térségünkben is nagyon alacsonyan alakultak. Túléltük azonban az időjárási viszontagságokat, megmaradt a szőlőtermés nagy része, szemben az ország néhány területével, ahol akadt 100 %-os terméskiesés is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:49, hétfő | Helyi

Az év Tolna vármegyei rendőre Tóth Nándor

A Rendőrség Napja alkalmából az Év Tolna Vármegyei Rendőre elismerést azok a rendőrök kaphatják meg, akik kiemelkedően eredményes szakmai munkát folytatnak és szolgálatukat példaértékűen, fegyelmezetten látják el.

2024. Április 27. 11:00, szombat | Helyi

Tervezett áramszünet várható Tamásiban

Tamásiban az alábbi tervezett áramszünet megtartása elengedhetetlen, az üzembiztonság növelése és a későbbi üzemzavarok megelőzése érdekében.

2024. Április 25. 10:25, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 24. 14:36, szerda | Helyi

Eltűnt Bálint Lóránt

A tamási rendőrök a lakosság segítségét kérik.