Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2023. Szeptember 28. 06:00, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

KIM: újabb magyar egyetem a világ élvonalában, erősödött a magyar innovációs teljesítmény is

KIM: újabb magyar egyetem a világ élvonalában, erősödött a magyar innovációs teljesítmény is

Újabb magyar egyetem csatlakozott a világ legjobb egyetemei közé - tudatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szerdán az MTI-vel.

Azt írták: a szerdán megjelent Times Higher Education (THE) rangsorban a győri Széchenyi István Egyetem először szerepel az öt százalékba tartozó "elitkörben". Tovább javult Magyarország innovációs teljesítménye is a szintén szerdán megjelent Global Innovation Index jelentése szerint.

Az egyik legelismertebb nemzetközi felsőoktatási rangsor a Times Higher Education (THE) 2004 óta jelenik meg, az értékelésnél az egyetemek három kiemelt feladatát veszik figyelembe: oktatás, kutatás és vállalkozási tevékenység. A magyar felsőoktatás a tradicionális listavezető nyugat-európai és észak-amerikai intézmények mellett a kiemelkedően teljesítő, a rangsorok módszertanát a felsőoktatási fejlesztési stratégia fókuszába helyező ázsiai egyetemek által is diktált világversenyben állja meg a helyét - közölte a KIM.

A magyar felsőoktatási intézmények közül a Semmelweis Egyetem továbbra is a világ legjobb egy százalékában van, a tavalyi évhez képest magasabb pontszámmal a 251-300. hely között végzett. A Debreceni Egyetem 400 helyet javítva a 601-800. kategóriába lépett előre. A világranglistára felkerült továbbá az Eötvös Loránd Tudományegyetem, az Óbudai Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Magyar Agrár - és Élettudományi Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Pannon Egyetem, valamint az idei évben először a győri Széchenyi István Egyetem is - ismertették.

Idézték a közleményben Phil Batyt, a THE globális ügyekért felelős vezetőjét, aki úgy fogalmazott: "Lenyűgöző volt látni, hogy Magyarország idővel megerősítette pozícióját a Times Higher Education World University Rankings rangsorában. A THE rangsor csak a kutatásintenzív és globálisan orientált egyetemeknek nyitott - tette hozzá -, és a világ legátfogóbb, legkiegyensúlyozottabb és legszigorúbb teljesítményértékelési rendszere, amely 17 teljesítménymutatót alkalmaz. Magyarország folyamatosan növelte részvételét a rangsorban, a 2018-as 7 egyetemről mára 11-re, és a fokozódó globális versenyben idén - a tavalyi kettőről idén háromra - a világ exkluzív, ezres toplistáján - mondta.

Phil Baty külön gratulált a Debreceni Egyetemnek azért, hogy idén két sávot javítva a legjobb 800 közé került a rangsorban, valamint a Széchenyi István Egyetemnek, hogy először szerepel a világranglistán.

A tárca tájékoztatása szerint a szintén szerdán megjelent Global Innovation Index 2023 világranglistán Magyarország egy helyezést lépett előre az innovációs teljesítmény szempontjából, így - e tekintetben - a 33. helyet foglalja el a 132 ország eredményeit összesítő rangsorban. A Global Innovation Index hét fő "teljesítménypillére" tekintetében Magyarország négy esetben is javított helyezésén az előző évi adatokhoz képest. Magyarország teljesítménye a "Tudás- és technológiaeredmények" pillér esetében a 26. helyen van, míg az "Üzleti kifinomultság" pillér esetében az EU-átlag feletti, 30. helyezést jelent.

Megemlítették a közleményben, hogy Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár a Facebook-oldalán közzétett videóban arra hívta fel a figyelmet: a Széchenyi István Egyetem előrelépésével a két legnagyobb rangsorban "immár 12 egyetemünk szerepel a legjobb öt százalékban a világ 30 ezer intézménye közül".

Nemcsak a magyar egyetemek erősödnek, hanem Magyarország innovációs teljesítménye is, ami azt jelenti, hogy Magyarország "az innovációs ráfordítások szintjéhez képest több innovációs eredményt állít elő, szolgálva ezzel a magyar gazdaság versenyképességének erősödését" - hangsúlyozta az államtitkár a KIM közleménye szerint.

Fotó: Wikipedia

Címkék: egyetem, felsőoktatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során