Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2015. Február 05. 14:41, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Komoly károkat okoznak a mezei pockok az erdőkben is

Komoly károkat okoznak a mezei pockok az erdőkben is

A 2014. évi túlszaporodás és az év végi enyhe időjárás hatásának következményeként már nem csupán szántóföldi területeken okoznak kárt a mezei pockok. Az erdészeti hatóság jelentései alapján több dunántúli erdészeti területen is megjelentek a rágcsálók. Az engedélyező hatóság erdészeti területeken is hozzájárult a Redentin 75 RB rágcsálóirtó szer felhasználásához, több hazai erdészet számára, a kockázatcsökkentési intézkedések betartása mellett.

A mezei pocok (Microtus arvalis) már eddig is jelentős gazdasági kárt okozott. Somogy megyében a Mecsekerdő Zrt. erdészeti területén 78,4 ha erdőfelújításos tölgy telepítésében tett kárt. Tolna megyében pedig a Gyulaj Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. tamási erdészetében pusztított, ahol több mint 200 ha cser- és kocsányos tölgycsemete gyökerét rágta meg, valamint az idősebb állományt is megrongálta.

A Redentin 75 RB rágcsálóirtó szer érvényes, 04.2/12.222-2/2014. számú szükséghelyzeti engedélye a 2014. november 1-től 2015. február 28-ig tartó időszakban a felhasználást csak erdészeti csemetekertekben, faiskolákban tette lehetővé, az erdőfelújításos, több éves telepítésű táblákban nem.

Az engedélyező hatóság az erdészeti területeken, telepítés táblákban kialakult rendkívüli növényvédelmi helyzet ismeretében mérlegelte a szer felhasználásának lehetőségét és kockázatát, melynek eredményeként a környezetvédelmi szempontból fokozottan érzékenynek számító, erdészeti területeken is hozzájárult a szer felhasználásához, több hazai erdészet számára, a kockázatcsökkentési intézkedések betartása mellett.

Az engedély értelmében a készítmény kizárólag járatkezeléssel juttatható ki (6-10 g/lakott járat dózisban), továbbá a felhasználóknak alapvető kötelességük a pusztuló állattetemek összegyűjtése és megsemmisítése. A talajfelszínre kiszórt csalétekkupacok nem megengedettek, mert az vadpusztulást idézhet elő. A vad és madárállomány védelmében a hatóságok fokozottan ellenőrzik a járatkezelések szabályszerű végrehajtását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:44, csütörtök | Belföld

Vitályos Eszter: a kormány minden megtesz a bérek növekedéséért

A kormány ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája, és a bérek tovább növekedjenek

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.