Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. Október 12. 08:23, csütörtök | Helyi

Látványosan és lendületesen haladnak a munkálatok

Látványosan és lendületesen haladnak a munkálatok

Folyamatosan zajlik a tamási templom és a plébánia épületének a felújítása. A tervezett ütemtervet tartják a kivitelezők, sőt, elképzelhető, hogy kicsit hamarabb is visszakaphatja a közösség a felújított épületet.

Az aprólékos figyelemmel és nagy szakértelemmel munkát végző mesterek sikereként a tamási templom napról-napra szebb lesz, rövidesen eredeti szépségében pompázik Tamási legszebb és legértékesebb épülete – adta hírül Gőbölös Péter, tanácsosok testületi tag (Projekt Irányító Bizottság). A katolikus templom, ahogy az elmúlt 300 évben, úgy a következő évszázadokban is szolgálja majd az embereket a lelki elmélyülésükben, az Istenhez való kapaszkodásukban, út kereséseikben, örömeikben, ünnepeikben, életük mélypontjaiban és gyászukban egyaránt, mindemellett az épület a szépségével esztétikai örömöt is nyújt minden Tamásiban élő, itt pihenő és a városon átutazó vándornak egyaránt – fogalmazott Gőbölös Péter.

Vilyevácz József, a generálkivitelező DUNABER Kft ügyvezetője elmondta: az elsődleges tervek szerint év végére készül el a plébánia és a templom épületének teljes felújítása, valamint a templom környezetének a rendbetétele, parkosítása. - Most úgy áll az ütemtervünk, hogy a parókiát előbb át tudjuk adni, még a templomot is azt gondolom, hogy december előtt egy kicsivel be tudjuk fejezni – fogalmazott Vilyevácz József. - Azt gondolom, hogy minden szakág, aki dolgozik az épületen, azon van, hogy a templomot mihamarabb a közösség részére átadhassuk. Minden építési beruházás más, de egy műemlék épület, egy templom különösen nagy kihívást jelent az építési beruházók számára is. Főként azért, mert nagyon sok szakágat kell összehangolni: restaurátorokat, orgonaépítőket, a gépészetnek különböző, speciális területeit. Ez kihívást állít a kollégám elé, amelyet csak kellő szakmai tapasztalattal és odafigyeléssel tudják megugrani, ám ez eddig még sikerült. A legnagyobb kihívás azt hiszem, hogy a restauráció és az orgonaépítés, ezekhez ugyanis speciális környezet szükséges, nekünk pedig meg kell teremtenünk őket ahhoz, hogy ők dolgozni tudjanak. A restaurálás már zajlik, az orgonaépítés október elején szintén megindult, tehát egy komplett csapat együttműködéséről beszélünk, hiszen körülbelül húszan dolgoznak napi szinten a templom megújításán.

A következő hetek során nagyon jelentős feladatok várnak még ránk mind kültéren, mind beltéren egyaránt. A templom esetében zajlanak a burkolási munkálatok, a festés, a villamosszerelvények, gépészszerelvények elhelyezése lesz a következő időszakban a fő csapásirány. Ahogy elhaladnak az arra járók a templom előtt, láthatják, hogy az épület külső homlokzata megújult, ott még a külső homlokzati festési munkálatok vannak hátra, ezt követően pedig a parképítésnek a befejezése, és a sétány teljes mértékben történő kialakítása. Ennek a kontúrjai már látszanak, a színpadépítéssel párhuzamosan pedig a térkövezési munkálatok is el fognak készülni. A parókia esetében kicsit előrébb vagyunk, ott egy egyszerűbb szerkezetű épületről beszélünk, a hőszigetelés és a színezési munkálatok nagyjából elkészültek, már csak befejező munkálatok, lépések vannak hátra. Belülről a festési munkálatokkal készen vannak a szakemberek, viszont a szerelvényezései munkák még ezen épület esetében is zajlanak. Most azt gondolom, hogy erős, feszített hetek állnak előttünk ahhoz, hogy minden határidőre és megfelelő minőségben elkészüljön, de ez nem lehetetlen, véleményem szerint időben készen leszünk.

Címkék: Tamási, tolna megye

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 11:00, szombat | Helyi

Tervezett áramszünet várható Tamásiban

Tamásiban az alábbi tervezett áramszünet megtartása elengedhetetlen, az üzembiztonság növelése és a későbbi üzemzavarok megelőzése érdekében.

2024. Április 25. 10:25, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 24. 14:36, szerda | Helyi

Eltűnt Bálint Lóránt

A tamási rendőrök a lakosság segítségét kérik.

2024. Április 19. 15:41, péntek | Helyi

Tolna Megye Védelméért emlékérmet vehetett át Müller Katalin

Április 16-án vette át Müller Katalin, a Tamási Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke kimagasló helytállásáért a rangos elismerését.