Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Február 12. 08:40, hétfő | Sport
Forrás: MTI

Női kosárlabda olimpiai selejtező - Nem jutott ki a magyar válogatott a párizsi játékokra

Női kosárlabda olimpiai selejtező - Nem jutott ki a magyar válogatott a párizsi játékokra

A magyar női kosárlabda-válogatott nem jutott ki az olimpiára, mivel a soproni selejtezőtorna vasárnapi zárómérkőzésén - 22 pontos előnyről

- kikapott Spanyolországtól, és a négycsapatos viadal utolsó helyén végzett.

A tornáról Japán, Spanyolország és Kanada szerzett kvótát.

Eredmény:
olimpiai selejtező, 3. forduló:
Spanyolország-Magyarország 73-72 (19-24, 8-22, 23-18, 8-23)
-----------------------------------------------------------
Pontszerzők: Conde 16, Cazorla 15, Gustafson 12, Carrera 10, Torrens 7, Gil 5, Casas 4, Ortiz 4, illetve Studer 17, Határ 15, Kiss 12, Juhász 11, Aho 7, Lelik 6, Dombai 4

Az utolsó játéknap előtt minden csapat egy-egy győzelemmel és vereséggel állt, és a kora délutáni meccsen hazai szemponból kedvezőtlen eredmény született, mivel az olimpiai ezüstérmes japánok 86-82-re megverték a világbajnoki negyedik Kanadát, így az észak-amerikaiak nem juttatták ki sikerükkel automatikusan a magyarokat is.

Japánnal együtt a spanyolok is megszerezték a kvótát, így a számukra már nem volt tétje a magyarok elleni zárómeccsnek, akiknek ugyanakkor győzmiük kellett az olimpiai részvételhez.

A tavalyi Európa-bajnokságon ezüstérmes spanyolok a hatodik olimpiájukon indulnak, eddigi legjobb eredményük a 2016-os ezüstérem volt. Emellett három világbajnoki éremmel és négy Európa-bajnoki címmel is büszkélkedhetnek. A jelenlegi csapatukból a Sopronban is légióskodott Queralt Casas volt ismerős, míg a 34 éves Alba Torrens júniusban 27 ponttal vezette diadalra a spanyolokat a magyar válogatott ellen a júniusi Európa-bajnokság ljubljanai elődöntőjében.

Az ellenfélnél a nemrég honosított - és a Ludovika Csatában is megfordult - Megan Gustafson jeleskedett az előző két soproni meccsen, mivel mindkétszer tíz pont felett dobott. Igaz, ugyanezt Juhász Dorka is elmondhatta magáról 13, illetve 11 ponttal.

A tavalyi Eb-n negyedik magyar csapat Juhász duplájával kezdett a zsúfolásig telt, 2500 férőhelyesre bővített Novomatic Arénában, majd Torrens triplájával 6-11 lett. Studer Ágnes sorozatban öt pontot szerzett, aztán Dombai Réka kosaraival már a házigazdák vezettek (17-14). A folytatásban megmaradt az ötpontos előny, mivel hiába szórta Gustafson a hármasokat, Aho Nina és Kiss Virág is elkapta a fonalat, a magyar védekezés pedig világszínvonalú volt. A spanyolok 32-24-nél próbáltak ritmust váltani, de Studer újabb triplája ismét visszavetette őket, és 24-26 után három ibériai pontra egy elképesztő rohammal 19 (!) érkezett válaszul. A nagyszünetben óriási ováció fogadta, hogy a 22-8-as második játékrészt követően minden előzetes várakozást felülmúlva 46-27 volt az állás, akkor Studer 15, Kiss pedig 10 pontnál tartott.

Térfélcsere után a lelátón ülő - és kiesésre álló - kanadai válogatott csalódottan figyelte, hogy 22 pontra ellépnek a magyarok (49-27), akik ekkor már a zsebükben érezhették a párizsi repülőjegyet. Ekkor kisebb megtorpanás következett, a rivális feljött 14 pontra, de a Sopronból nemrég Spanyolországba igazolt Határ Bernadett duplái megnyugtatták a kedélyeket. A 64-50-ről induló zárószakaszban viszont teljes rövidzárlat jött, három perc alatt egyetlen pontra fogyatkozott a különbség (64-63), ekkor Lelik Réka és Studer "tolta meg a szekeret". Az utolsó perc így is 72-71-gyel kezdődött, majd a spanyolok átvették a vezetést, az utolsó hazai támadás pedig nem járt sikerrel, Határ dobása kijött a gyűrűről. A válogatott ezzel az utolsó helyen zárt, és nem jutott ki a párizsi játékokra.

A magyar női kosárválogatott eddig egyszer, 1980-ban járt olimpián, és Moszkvában negyedik lett.
korábban:
Japán-Kanada 86-82 (20-20, 30-26, 20-21, 16-15)
A torna végeredménye:
---------------------
1. (és továbbjutott) Japán 5 pont, 2. (és továbbjutott) Spanyolország 5, 3. (és továbbjutott) Kanada 4, 4. Magyarország 4
Azonos pontszámnál az egymás elleni eredmény rangsorol.

Címkék: kosárlabda, Sport

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 06:49, péntek | Sport

Egygólos előnyben a Veszprém a negyeddöntőben

A Telekom Veszprém házigazdaként csak egyszer vezetett, mégis 32-31-re legyőzte a dán Aalborgot a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének csütörtöki, első mérkőzésén.

2024. Április 26. 06:45, péntek | Sport

Női labdarúgó MK - Ismét megvédte címét az ETO FC Győr

Ismét megvédte címét az ETO FC Győr a labdarúgó Simple női Magyar Kupában, mivel a csütörtöki döntőben 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel 3-2-re legyőzte az MTK Budapest csapatát az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.