Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Október 01. 09:51, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Öt településen tartanak időközi önkormányzati választást vasárnap

Öt településen tartanak időközi önkormányzati választást vasárnap

Öt településen tartanak időközi önkormányzati választást vasárnap. A választási irodák felkészültek a járványügyi előírások betartására.

A Somogy megyei Balatonszemesen azért lesz időközi polgármester-választás, mert a települést eddig vezető Szomorú Szilárd (Fidesz-KDNP) július 1-jével lemondott. A tisztségért négyen indulnak: Németh Kornélné (Fidesz-KDNP), valamint a független Borbély János, Farkas Péter és Havasy Tamás. A választói névjegyzékben 1529 helybéli szerepel.

A Nógrád megyei Cserhátsurányban polgármestert és önkormányzati képviselőket is választanak, mivel a képviselő-testület nyáron feloszlott. A polgármesteri posztért négyen indulnak: Katulin Károly, Horváth Eszter, Grenyó János (valamennyien függetlenek) és Szabó Tibor (Magyar Munkáspárt). A négy képviselői helyért tizenöt jelölt verseng. A választói névjegyzékben 649-en szerepelnek.

Baranya megyében Cserdiben és Bostán is időközi polgármester-választást tartanak vasárnap. Cserdiben azért van szükség a voksolásra, mert a települést 2006 óta irányító független Bogdán László júliusban, 46 éves korában tragikus hirtelenséggel meghalt. A vasárnapi voksoláson két független jelölt indul: Bogdán Gyula és Panek József. A Mecsek nyugati végén fekvő településen 277 választópolgár szavazhat.

Bostán azért kellett kiírni időközi választást, mert a község tavaly októberben megválasztott független polgármestere, Németh Tamás lemondott tisztségéről. A polgármesteri posztért két független jelölt indul: Ignácz Zsuzsanna és Szegediné Palotai Valéria. A választói névjegyzékben 113-an szerepelnek.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Abaújszolnokon polgármestert és négy önkormányzati képviselőt választanak vasárnap, mert a képviselő-testület feloszlott. A polgármesteri posztért három független jelölt - Van Eijk Eduard Christiaan, Rácz Pál, Gönczi Gáborné -, a négy képviselői helyért pedig tizenegy független jelölt indul. A választói névjegyzékben 127-en szerepelnek.

A helyi választási irodák a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására a szavazóhelyiségekben kézfertőtlenítőt helyeznek el, amelyet a választópolgárok érkezéskor és távozáskor is használhatnak. A szavazatszámláló bizottságok tagjai maszkot viselnek, és erre kérik a választókat is. Kérik azt is, hogy ha sorban kellene állni, a szavazók tartsanak egymástól legalább 1,5 méter távolságot, valamint vigyenek magukkal tollat a voksoláshoz. A betegek, a mozgásukban korlátozottak most is mozgóurnát kérhetnek, legkésőbb a szavazás napján 12 óráig a szavazatszámláló bizottságtól.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során