Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2019. Augusztus 07. 13:47, szerda | Helyi

Régi esküvők fotói kaptak helyet a falakon

Régi esküvők fotói kaptak helyet a falakon

Kiállítás nyílt a Tamási Bográcsmestere Főzőverseny keretein belül: esküvőket, lakodalmakat megörökítő pillanatokat láthattak az érdeklődők. A tárlat még megtekinthető a művelődési központban.

A családok életében, mióta világ a világ, a házasságkötés különleges alkalom, amelynek jelentőségét mindig is igyekeztek megörökíteni, megjeleníteni vizuálisan. Régmúlt korokban a fotó még komoly értéket képviselt, hiszen a legtöbb emberről alig néhány kép készült élete során, egyik ilyen alkalom volt az esküvő. A most kiállított képek zömében még egy szűk családi kör számára készültek, azok láthatták, akik igazán közel álltak a képen szereplőkhöz.
Ezek a darabok, melyek egy-egy család legboldogabb eseményeit tükrözik, nem padlások, pincék mélyén porosodtak. Kivétel nélkül nagy becsben tartották és tartják ma is azokat tulajdonosaik, a fotókról ránk nézők leszármazottai. Túl azon, hogy milyen érzelmi hatással bírnak, betekintést nyújthatnak letűnt korok világába, túlmutatnak magán az esküvőn, a lakodalmon. A fátylak, csokrok, díszegyenruhák, őszinte mosolyok, büszke vagy épp feszengő rokonok mellett a fotókon megfigyelhetjük az adott korhangulatot is. A régi esküvői képek igazi, örök érvényű emlékek az emberek életében. Nem beszélve arról, hogy a leszármazottak, a gyerekek, unokák, dédunokák és a még későbbi generációk számára is értékes tartalmat hordoznak. A beszkennelt képeket keretekbe szerkesztették, ezzel is igyekezve visszaidézni, erősíteni az adott kor hangulatát, kicsit dekoratívabbá téve a bemutatót, bízva benne, hogy a hozzátartozók és a látogatók tetszését is elnyerik. Ahogy Czink Judit, a művelődési központ igazgatója a kiállítást megnyitó beszédében fogalmazott: Rendkívüli öröm és felemelő érzés, hogy betekintést kaphattak a családok életébe, hisz az itt látható képeken lévő párok voltak azok, akik alakították városunk, térségünk, életét, mindennapjait. Ők és családjaik, ma élő leszármazottaik jelentették és jelentik azt a közösséget, amit úgy hívunk: Tamási. Egy kulturális intézmény pedig ilyen összefogással, együttműködéssel, közös élményekkel tudja gazdagítani városát, melynek eredményeként ez a kiállítás is megvalósulhatott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 16:03, péntek | Helyi

Építési telkeket értékesít Tamási Város Önkormányzata

Tamási Város Önkormányzata nyilvános pályázatot ír ki a tulajdonát képező 6 db 800 m2 térmértékű és 2 db 1200 m2 térmértékű építési telek értékesítésére.

2024. Április 29. 08:49, hétfő | Helyi

Az év Tolna vármegyei rendőre Tóth Nándor

A Rendőrség Napja alkalmából az Év Tolna Vármegyei Rendőre elismerést azok a rendőrök kaphatják meg, akik kiemelkedően eredményes szakmai munkát folytatnak és szolgálatukat példaértékűen, fegyelmezetten látják el.

2024. Április 27. 11:00, szombat | Helyi

Tervezett áramszünet várható Tamásiban

Tamásiban az alábbi tervezett áramszünet megtartása elengedhetetlen, az üzembiztonság növelése és a későbbi üzemzavarok megelőzése érdekében.

2024. Április 25. 10:25, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!