Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Január 22. 14:19, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Vagyonelkobzással járhat a hadsereg »rágalmazása« Oroszországban

Vagyonelkobzással járhat a hadsereg »rágalmazása« Oroszországban

Vagyonelkobzással járhat majd az orosz hadsereg "rágalmazása" és az állambiztonság elleni tevékenységre való nyilvános felhívás egy törvénymódosítási javaslat szerint, amelynek szövege hétfőn került be az orosz parlamenti alsóház elektronikus adatbázisába.

A kezdeményezők, egy Vjacseszlav Vologyin házelnök vezette képviselőcsoport, a büntető törvénykönyv és a büntetőeljárási törvénykönyv módosítására tettek javaslatot. Az indítványozók szerint az orosz hadsereg rágalmazásáért járó vagyonelkobzásnak a védelmi képesség, a biztonság és az alkotmányos rend védelme volna a célja.

A mellékelt indoklás szerint a bűncselekmények és az ország biztonsága ellen irányuló egyéb tevékenység visszaszorítása érdekében a büntető törvénykönyvet olyan mechanizmussal kell kiegészíteni, amely az ezek finanszírozására szánt pénz, értéktárgyak és egyéb vagyontárgyak elkobzásáról rendelkezik.

A törvénymódosítási javaslat értelmében szigorítani kell a büntetőjogi felelősségre vonást azon nyilvános felhívások esetében, amelyek Oroszország biztonsága ellen irányulnak, ha ezeket nyereségvágyból vagy bérezés fejében, valamint politikai, ideológiai, faji, nemzeti és vallási gyűlölet vagy ellenséges érzület, illetve valamely társadalmi csoport elleni gyűlölet, ellenséges érzület alapján teszik meg. A javaslat értelmében az Oroszország biztonsága elleni bűncselekmények közé fogják sorolni az összes diverziós tevékenységet.

A törvénymódosítás koncepcióját támogatásáról biztosította a Nyomozó Bizottság (SZK), a főügyészség, az igazságügyi minisztérium és a pénzügyi felügyelet (Roszfinmonitoring).

Az ország integritásának megsértésére és a nácizmus rehabilitálására való felhívások, a fegyveres erők rágalmazása és lejáratása, a szélsőséges tevékenységre és az Oroszország elleni szankciók bevezetésére való buzdítás esetén az állami kitüntetések is megvonhatók lesznek.

Korábban Vologyin a Telegram-csatornáján azt írta, hogy "mindenkit, aki megkíséreli elpusztítani és elárulja Oroszországot, meg kell büntetni, és vagyonának terhére meg kell téríteni az országnak okozott kárt".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).