Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2016. Június 10. 12:25, péntek | Helyi
Forrás: fotó: Könnyü László Városi Könyvtár

Vótam az orvosnál, s az aszonta, hogy le van gyengülve az ivórendszerem

Vótam az orvosnál, s az aszonta, hogy le van gyengülve az ivórendszerem

Vidám székely irodalmi show-val várták az érdeklődőket tegnap a városi könyvtárban. A kacagtatóan jó hangulatról Muszka Sándor és Orbán János Dénes gondoskodtak.

A székely emberekről szólt a tegnap este a Könnyü László Városi Könyvtárban, ahol az Ünnepi Könyvhét egyik rendezvényeként Orbán János Dénes és Muszka Sándor szórakoztatta a közönséget. Számítani lehetett a jó hangulatra, sokszor könnyfakasztóra sikerült egy-egy székely történet, na persze nem a szomorúsága miatt. A több, mint másfél órán át tartó irodalmi showban mulatságos bepillantást nyerhettek a résztvevők a székely nép életébe.

Muszka Sándor, erdélyi magyar költőnek egyébként 2012-ben megjelent Sanyi bá című könyve, melyben székely egypercesek olvashatók, zseniális stílusban.

"Átmegyek, hát a koma ott fekszik az ágyba, mondom neki, ejszen elütött a vonat vagy mi bajod. Aszongya, né, koma, vótam bent a városba az orvosnál, s az aszonta, hogy le van gyengülve az ivórendszerem, s mocsok dolog, met látod-e, ma reggel es felkeltem, s egy fél pálinka nincs, amit megittam, s mán az ágyból felkelni nem tudok, s így megy ez mán egy hete, s a fa es elfogyott, s a gyermekek es fáznak, s én sajnálom úgy őket, hogy a szívem szakad meg, de látod-e, hogy nincs micsináljak. Na, mondom, ne se búsulj, koma, met én az embert tisztelem s becsülöm. Avval hátramentem a színbe, elvettem a fejszét, s abba a nagy hóba fel az erdőre, kivágtam egy jó bikkfát, fel a vállamra, levittem, hát akkora vót a fa, hogy az udvarra alig fért bé, letettem, s mondom, hazalépek, valamit faljak, met erőssen megehültem, hát a kapun nem értem bé, a gyermek mán futott utánam, hogy jöjjön, Sanyi bá, met olyan fát hozott, hogy a törzsiből egy egész medvecsalád bújt ki..."

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 16:03, péntek | Helyi

Építési telkeket értékesít Tamási Város Önkormányzata

Tamási Város Önkormányzata nyilvános pályázatot ír ki a tulajdonát képező 6 db 800 m2 térmértékű és 2 db 1200 m2 térmértékű építési telek értékesítésére.

2024. Április 29. 08:49, hétfő | Helyi

Az év Tolna vármegyei rendőre Tóth Nándor

A Rendőrség Napja alkalmából az Év Tolna Vármegyei Rendőre elismerést azok a rendőrök kaphatják meg, akik kiemelkedően eredményes szakmai munkát folytatnak és szolgálatukat példaértékűen, fegyelmezetten látják el.

2024. Április 27. 11:00, szombat | Helyi

Tervezett áramszünet várható Tamásiban

Tamásiban az alábbi tervezett áramszünet megtartása elengedhetetlen, az üzembiztonság növelése és a későbbi üzemzavarok megelőzése érdekében.

2024. Április 25. 10:25, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!