Városlista
2023. március 31, péntek - Árpád, Benjámin, Benő

Hírek

2023. Március 06. 13:07, hétfő | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Fakultatív tűzoltó szakmai képzések

 Fakultatív tűzoltó szakmai képzések

Rendszeresen fejleszthetik elméleti és gyakorlati tudásukat az önkéntes és önkormányzati tűzoltók a Tamási Regionális Képzési Centrum előadásai alkalmával.

Tolna vármegyében évről-évre emelkedik az önkéntes tűzoltó egyesületek beavatkozásainak száma: 2018-ban 201, 2019-ben 261, 2020-ban 317, 2021-ben 339, míg 2022-ben 364 esetben siettek a lakosság segítségére.

A Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az önkéntes egyesületekben rejlő erők hatékonyabb kiaknázását megcélozva fakultatív képzéseknek biztosít teret. A 2019 júniusában indított előadások tematikája az elméleti ismereteken túl olyan gyakorlati tapasztalatok megszerzésére fókuszál, amelyek a tűzoltás taktikai szabályainak végrehajtását támogatják. A 112-es központi segélyhívót tárcsázók adott esetben, helyben is számíthatnak a tűzoltók érkezésére.

A tanfolyam résztvevői Fejér, Baranya Somogy és Tolna vármegyéből érkeznek, vagy éppen csatlakoznak a képzéshez, attól függően, hogy jelenléti, vagy éppen online foglalkozás szerepel a tanrendben. 2022-ben az 5 jelenléti és 2 videokonferencia során 160 részvevő hallgatta végig az előadásokat.

A feldolgozott témák között szerepelt az országban előfordult jelentősebb tűzoltói események elemzése; akkumulátoros felszerelésekkel kapcsolatos foglalkozás; napelem-parkban tartott tűzoltási gyakorlat tapasztalatainak ismertetése; a dugólétra és a mentőkötél gyakorlati alkalmazásának elsajátítása; szén-monoxid jelenlétével, valamint kéménytüzekkel kapcsolatos vonulások tanulmányozása; hibrid és elektromos gépjárművekkel kapcsolatos ismeretek fejlesztése; továbbá elsősegély ismeretek bővítése; és még számtalan színvonalas előadás.

A legutóbbi, február 25-ei képzéshez további 5 vármegye csatlakozott videokonferencia útján. A Komárom-Esztergom vármegyei Nyergesújfalu Önkéntes Tűzoltó Egyesületének elnöke, Vasáros Lajos, a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelőjének címzett levelében a következő gondolatokkal fogalmazta meg a konferencián tapasztaltakat:

„Gratulálok a nagyszerű kezdeményezéshez, amely hozzájárul a beavatkozók ismereteinek bővítéséhez. A tűz- és káresetek elhárítása során tapasztaltak átadása segíti a tevékenységünket és a környezetünk változása során kialakult újabb veszélyforrások elhárítására történő felkészülést. Február 25-én első alkalommal kivetítve, csoportosan követtük az élő konferenciát. Így egyből a beavatkozó csapat tagjai is hallhatták. Utána pedig konzultáció formájában átbeszéltük a témákat. Köszönöm szépen a nagyszerű szervezést magam és a Nyergesújfalu Önkéntes Tűzoltó Egyesület nevében is. További sok sikert kívánok!”

A Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság bízik abban, hogy az önkéntes egyesületek hasonló lelkesedéssel élnek a fakultatív képzés lehetőségével, és minél többet csatlakoznak egy olyan közösséghez, akik érdemben hozzájárulnak a közvetlen környezetük biztonságához.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 28. 09:00, kedd | Helyi

Tavaszi lovas rendezvények Tamásiban

A hosszú téli hónapok nem teltek el esemény nélkül a Horseman Lovassport Egyesület életében.

2023. Március 27. 14:08, hétfő | Helyi

Már lehet szavazni a Gyulaj Zrt-re

Hetek óta folyamatban van – a „Szavazzon Magyarország legszebb erdejére!” Facebook kampány, most a Gyulaj Zrt. mutatkozik be.

2023. Március 27. 09:09, hétfő | Helyi

Magyar Költészet Napja a Könnyü László könyvtárban

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük.

2023. Március 24. 08:47, péntek | Helyi

Hirdetmény - általános iskolai beiratkozásról

A 2023/2024. tanévre a Tamási Tankerületi Központ fenntartásában lévő általános iskolákban az alábbi időpontokban kerül sor a beiratkozásra: