Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Október 31. 16:03, csütörtök | Helyi
Forrás: TMKH, fotó: vmri.hu

125 éves a Magyar Állatorvosi Szolgálat

125 éves a Magyar Állatorvosi Szolgálat

Az évforduló alkalmából a hatósági állatorvosi szolgálatot jelképező bronz kentaur szobrot dr. Újváryné dr. Szergényi Éva tamási hatósági állatorvos vehette át

Ünnepi megemlékezést és értekezletet tartottak tegnap Szekszárdon a Tolna megyei állatorvosok az állatorvosi szolgálat felállításának 125 évfordulója alkalmából. dr. Rappay József, a Tolna Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának igazgató-főállatorvosa megnyitó beszédében leszögezte: 1888- ban fogadta el a Parlament a magyar állategészségügy alaptörvényét.
A jogszabály egyrészt rendelkezik a Magyar Királyi Tiszti Állatorvosi Szolgálat felállításáról, valamint részletesen szabályozza az állategészségügyi rendészet működését, megteremtve ezzel a független magyar állategészségügyi igazgatást. A Tiszti Állatorvosi Szolgálat fő feladata a nagy gazdasági károkat okozó állatjárványok felszámolásának irányítása volt. Mára a hatóság elsődleges feladata az élelmiszerbiztonság garantálása, annak folyamatos javítása, az ember egészségének és a gazdaságnak a védelme, lakosságának egészséges, kiváló minőségű, biztonságos élelmiszerrel való ellátása.

Az évforduló alkalmából két Tolna megyei állatorvos részesült kitüntetésben: a hatósági állatorvosi szolgálatot jelképező bronz kentaur szobrot dr. Újváryné dr. Szergényi Éva tamási és dr. Tóth Károly tengelici hatósági állatorvos vehetett át a Hotel Aquincumban rendezett ünnepségen. A díjakat dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és dr. Kardeván Endre országos főállatorvos, élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár adta át.

Az értekezleten megemlékeztek Lipthay István jogászról, a szolgálat megszervezőjéről és első vezetőjéről, majd köszöntötték a kitüntetetteket. Ezt követően dr. Molnár Tamás a NÉBIH Állategészségügyi és Diagnosztikai Igazgatóságának nyugalmazott osztályvezetője tartott előadást az aktuális európai és hazai járványhelyzetről. Kifejtette: pillanatnyilag járványmentes az ország. Európa egyes részein ugyan több járványos megbetegedés is előfordul, de megelőző óvintézkedésekkel, a hatósági állatorvosi szolgálat magas szintű szakmai közreműködésével, a lakosság felvilágosító tájékoztatásával jó eséllyel megelőzhető a betegségek terjedése.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:49, hétfő | Helyi

Az év Tolna vármegyei rendőre Tóth Nándor

A Rendőrség Napja alkalmából az Év Tolna Vármegyei Rendőre elismerést azok a rendőrök kaphatják meg, akik kiemelkedően eredményes szakmai munkát folytatnak és szolgálatukat példaértékűen, fegyelmezetten látják el.

2024. Április 27. 11:00, szombat | Helyi

Tervezett áramszünet várható Tamásiban

Tamásiban az alábbi tervezett áramszünet megtartása elengedhetetlen, az üzembiztonság növelése és a későbbi üzemzavarok megelőzése érdekében.

2024. Április 25. 10:25, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 24. 14:36, szerda | Helyi

Eltűnt Bálint Lóránt

A tamási rendőrök a lakosság segítségét kérik.