Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Július 06. 08:29, hétfő | Helyi
Forrás: www.teol.hu

A háztartási hulladéknak nem az utak mentén van a helye

A háztartási hulladéknak nem az utak mentén van a helye

A Tolna megyei mérnökségek munkatársainak felmérései alapján a megyében körülbelül 130 köbméternyi illegális hulladék található az országos közúthálózat mentén, a legtöbb, 55 köbméter a tamási mérnökség területén.

Idén eddig 1420 tonnányi hulladéktól szabadították meg az ország útjait a Magyar Közút munkatársai. Megyénkben mintegy 20 tonnányi szemetet szedtek össze.

Évek óta komoly kiadást jelent a Magyar Közút Nonprofit Zrt. számára a kezelésükben lévő közutak mentén és a pihenőhelyeken összegyűjtött hulladék elszállítása és ártalmatlanítása. Csak idén, öt hónap leforgása alatt mintegy 631 millió forintot költött erre a társaság – írják a közleményükben.

A szemét jelentős része illegálisan kirakott hulladék. A zrt. felmérése szerint jelenleg mintegy hatezer köbméternyi illegálisan elhelyezett szemétkupac található a közutak mentén, amelyeket folyamatosan számolnak fel, de újra és újra megjelennek. A szemétlerakások száma évről évre nő, idén 1420 tonnányi hulladékot gyűjtöttek össze és szállítottak hivatalos lerakóhelyekre a Közút munkatársai.

Sajnos megyénk is hozzájárul ehhez a mennyiséghez, és idén eddig körülbelül 20 tonnányi illegálisan kihelyezett szeméttől kellett megszabadítani a Tolna megyei útszakaszokat. Jellemzően az út menti erdősávok területén található a legtöbb eldobált szemét. A Tolna megyei mérnökségek munkatársai 2019-ben százötven köbméter illegálisan lerakott szemetet gyűjtöttek össze, közel kétezer munkaóra ráfordítással, ami több mint tizennyolcmillió forintba került.

A felméréseik alapján a megyében körülbelül százharminc köbméternyi illegális hulladék található az országos közúthálózat mentén, a legtöbb, ötvenöt köbméter a tamási mérnökség területén.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleményében arról is írnak, hogy a társaság dolgozói nemcsak a kezelésükben lévő harminckétezer kilométernyi burkolatot és az út menti területeket takarítják rendszeresen, hanem a pihenőhelyeken, parkolókban elhelyezett kommunális és szelektív hulladéktárolókat is ürítik. A cég lehetőségeihez mérten jelentős erőforrásokat fordított arra, hogy a közúti, főleg gyorsforgalmi pihenők területe rendezett legyen. Ám így is napi probléma, hogy a szeméttárolókba és melléjük olyan hulladékot helyeznek ki, melyek nem a közlekedés során keletkeznek, ilyen például a háztartási hulladék vagy a lomtalanításra ítélt szemét. Az is gyakori probléma, hogy az út melletti bokros, fás területre is illegálisan helyeznek ki háztartási szemetet, sittet, egyes esetekben veszélyes hulladékot is.

A Magyar Közút mérnökségei átlagosan csaknem egy hónapot kizárólag szemétszedéssel és annak elszállításával töltenek, ami jelentős mértékben lefoglalja a munkavállalók erőforrásait, és hatalmas költségeket is jelent.


Kampányaikkal szemléletváltást szeretnének elérni

A Közút kampányokkal igyekszik csökkenteni a szemetelés mértékét. Idén tavasszal a koronavírus miatt kialakult helyzet nem tette lehetővé, de tavaly tavasszal és ősszel is megrendezték a „Jobb, ha el se dobod!” elnevezésű szemétgyűjtési akciót, amelyhez országszerte mindkét alkalommal 12-12 ezer ember csatlakozott, köztük a környezetük­ért tenni akaró önkormányzatok munkatársai, iskolák, helyi közösségek és egyéni résztvevők is.

Továbbá minden évben csatlakozik a cég az Innovációs és Technológiai Minisztérium TeSzedd! akciójához is. A társaság a kampányoktól azt reméli, hogy érezhető szemléletváltozást ér el a lakosság körében, hiszen a cég évente átlagosan mintegy 12,5 millió kilogramm illegálisan kihelyezett és eldobált szemetet gyűjt össze az országos közutak mellől. A szemétgyűjtési munkák csak tavaly mintegy 1,5 milliárd forintot emésztettek fel a társaság költségvetéséből.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:41, péntek | Helyi

Tolna Megye Védelméért emlékérmet vehetett át Müller Katalin

Április 16-án vette át Müller Katalin, a Tamási Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke kimagasló helytállásáért a rangos elismerését.

2024. Április 18. 08:59, csütörtök | Helyi

„Tiszta porta virágos kert” program Tamásiban

Tamási Város Önkormányzata az idei évben is szeretné elismerni, értékelni azokat a lakókat, akik aktívan tesznek környezetük szépségéért, ezáltal is hozzájárulva Tamási arculatának szépítéséhez.

2024. Április 15. 09:07, hétfő | Helyi

A Rászoruló Gyermekekért Alapítvány tart jótékonysági kulturális bemutatót Tamásiban

A „Rászoruló Gyermekekért” Alapítvány 2024. április 26-án 18 órai kezdettel jótékony célú kulturális bemutatót tart a Tamási Művelődési Központ színháztermében.

2024. Április 11. 09:54, csütörtök | Helyi

Olvassa a Dombóvári Szuperinfó legújabb számát!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!