Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2016. November 09. 08:33, szerda | Helyi

A magyar történelem egyik legtragikusabb napjára emlékeztek

A magyar történelem egyik legtragikusabb napjára emlékeztek

Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének évfordulóján gyűltek össze az emlékezni kívánók a templomkertben található Mária szobornál november 4-én este.

Az áldozatokért meggyújtott gyertyák és mécsesek fényeinél Porga Ferenc, Tamási Város polgármestere mondott emlékbeszédet.

- 1956. november 4-e a magyar történelem egyik legtragikusabb napja volt.
Megindult a világ legerősebb hadereje, a Vörös Hadsereg magyarországi inváziója, amelynek célja a forradalom leverése, a szocialista blokkból kilépni szándékozó, Nagy Imre vezette kormány megdöntése és a demokratikus rendszer felszámolása volt. Az elsődleges becslések szerint a harcokban 2500 fegyveres és civil halt meg. a Magyar Néphadsereg állományából 185 fő vesztette életét, és 137-en megsebesültek. A forradalom leverését véres megtorlás követte. A sortüzekben további 300-350 ember vesztette életét, a megtorlások során pedig 229-en. A kórházak legalább 20 ezer sebesültet ápoltak. A levert forradalom után Kádárék, bosszúból több mint 400 embert végeztek ki, közöttük fiatal srácokat, egyszerű munkásembereket, minisztereket és magát a miniszterelnököt. Mintegy 20 000 forradalmárt vetettek börtönbe, negyedmillió magyarnak kellett elmenekülnie hazájából. A felkelők hősiessége, a bebörtönzések és sokak mártírhalála azonban nem maradt következmények nélkül. 1956 után már semmi nem mehetett úgy tovább, mint előtte. „A magyar forradalom a kommunizmus végének kezdete” – írta Milovan Gyilasz jugoszláv író és politikus - hangzott el a beszédben.

A jelenlévők Hegedüs János plébánossal közösen mondtak imát a hősökért, akik a forradalom alatt háborúban, barikádokon estek el hazájukért, nemzetükért haltak mártírhalált.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 16:03, péntek | Helyi

Építési telkeket értékesít Tamási Város Önkormányzata

Tamási Város Önkormányzata nyilvános pályázatot ír ki a tulajdonát képező 6 db 800 m2 térmértékű és 2 db 1200 m2 térmértékű építési telek értékesítésére.

2024. Április 29. 08:49, hétfő | Helyi

Az év Tolna vármegyei rendőre Tóth Nándor

A Rendőrség Napja alkalmából az Év Tolna Vármegyei Rendőre elismerést azok a rendőrök kaphatják meg, akik kiemelkedően eredményes szakmai munkát folytatnak és szolgálatukat példaértékűen, fegyelmezetten látják el.

2024. Április 27. 11:00, szombat | Helyi

Tervezett áramszünet várható Tamásiban

Tamásiban az alábbi tervezett áramszünet megtartása elengedhetetlen, az üzembiztonság növelése és a későbbi üzemzavarok megelőzése érdekében.

2024. Április 25. 10:25, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!