Városlista
2020. október 24, szombat - Salamon

Hírek

2020. Október 15. 11:39, csütörtök | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A mustgázmérgezés kis körültekintéssel megelőzhető

A mustgázmérgezés kis körültekintéssel megelőzhető

A mustgáz-mérgezések megelőzésének lehetőségeire hívta fel a figyelmet a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Mentőszolgálat a Szekszárdon található Mészáros Borház Pincészetében.

Sok helyen már zajlik a szüret, amivel kezdetét vette a borkészítés időszaka, melynek jellemző veszélyforrása a köznyelvben csak mustgáznak nevezett szén-dioxid. Mészáros Péter személyes tapasztalatait osztotta meg a sajtó képviselőivel. A többgenerációs bortermelő ismertette a szén-dioxid kémiai és fizikai tulajdonságait, felhívta a figyelmet a színtelen, szagtalan halmazállapotú gáz alattomosságára. Egy liter erjedő must csaknem 42 liter szén-dioxidot termel, mindezeknek megfelelően fontosnak tartotta kiemelni, hogy milyen módszerekkel kerülhetőek el a pincékben bekövetkezendő tragédiák. A pincészetében történő körbejárás alkalmával az egyik legkézenfekvőbb megoldást mutatta be sajtótájékoztató résztvevőinek, egy gyertyát mélyen maga előtt tartva közelítette meg a mélyben fekvő hordókat.
Dr. Balázs Gábor tű. ezredes, megyei igazgató a mérgezések megelőzésének lehetőségeit sorolta, kiemelte a beavatkozó készenléti állomány feladatit. Felhívta a figyelmet, hogy a mentőegységek egyéni védőfelszerelésekben közelítik meg a mentendő személyt, és valamennyi esetben párokban hajtják végre a beavatkozásokat. A légzésvédelmet biztosító- valamint a gázkoncentrációt jelző eszközök is bemutatásra kerültek. Hangsúlyozta, hogy a vonulások alkalmával hosszas percek telnek el, miközben az oxigénmentes környezetben eszméletlen személy életben maradási esélyei egyre csökkenek. Az ezredes statisztikákat osztott meg a jelenlévőkkel az elmúlt öt évről, amelyek után a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat egyik munkatársának segítségével közelebbről is szemügyre vehették a sűrített levegős légzésvédő eszközt. Hirtné Illés Katalin, a Tamási Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke az önkéntes egységek munkáját mutatta be. Az elnök hangsúlyozta az önkéntesek legnagyobb erősségét: a helyismeretet. Az adott település minden pontját ismerik az elhivatott tűzoltói, ilyen módon a lehető leggyorsabban érkezhet a segítség. A tűzoltó egyesület elnöke sem híve az egyéni mentőakcióknak, arra hívta fel a figyelmet, hogy egyedül senki se próbáljon hősködni, ugyanis nagyon hamar a mentendő személy sorsára juthat, hiszen rendkívüli erőket kell mozgósítani egy magatehetetlen test cipelése esetén, és pillanatok alatt levegő nélkül maradhatunk.
Kis-Nagy Gyula, a Szekszárdi Mentőállomás vezetője életszerű, hasznos információkkal tájékoztatta a sajtótájékoztató résztvevőit a mustgázmérgezés estén a teendőkkel kapcsolatban. A sokéves tapasztalatokat összefoglalva ő is a megelőzés fontosságát hangsúlyozta. A gyertya használatát is megfelelő körültekintés mellett javasolta. Sok esetben hamis biztonságérzetet nyújthatnak ezek az eszközök. Valamennyi alkalommal legyen egy olyan személy, aki tisztában van a hollétünkkel kapcsolatban, de sose feledjük, hogy egy esetleges mentésre érkező egységre adott esetben hosszú perceket kell várni. A mentőszolgálat munkatársainak köszönhetően a jelenlévők egy újraélesztési bemutatót is megtekinthettek közelről, valamint a sokak által ismert 112 segélyhívó szám helyes használatára is felhívták a figyelmet.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 21. 15:50, szerda | Helyi

Változik a buszok menetrendje az ünnepek miatt

Az október 23-i és a november 1-jei ünnepnapokon, valamint az őszi szünet ideje alatt változik a helyközi és a Volánbusz üzemeltetésében lévő helyi járatok közlekedési rendje.

2020. Október 21. 15:48, szerda | Helyi

Eltűnt Baka Márta Erzsébet

A tamási rendőrök a lakosság segítségét kérik a 15 éves lány megtalálásához.

2020. Október 19. 14:28, hétfő | Helyi

Magas termésátlaggal takarítják be a kukoricát Tolnában

A júliusi és augusztusi esőknek köszönhetően magas termésátlaggal, hektáronként 8,9 tonna kukoricát takarítottak be az aratás feléhez közeledve Tolna megyében.

2020. Október 19. 14:27, hétfő | Helyi

Épségben előkerült az asszony

A bejelentést követően a Tamási Rendőrkapitányság egyenruhásai és a környék településeinek polgárőrei – köztük a gyönki polgárőr egyesülettől öt fő – az eltűnt asszony keresésére indultak.