Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Október 25. 12:00, péntek | Helyi
Forrás: TMRFK, fotó: nyest.hu

A templomban is téma az áldozattá válás megelőzése

A templomban is téma az áldozattá válás megelőzése

Tolna megye valamennyi rendőrkapitányságán nagy hangsúlyt helyeznek az időskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények megelőzésére.

A szépkorúak áldozattá válásának elkerülésére a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság és az öt megyei kapitányság (bonyhádi, dombóvári, paksi, szekszárdi, tamási) egyaránt jelentős figyelmet fordít.

A témával kapcsolatban elkészített programtervekből kiderül, hogy az idősek sérelmére elkövetett bűncselekmények megelőzésének egyik általános eszköze az írásos tájékoztatás, prospektusok, plakátok révén. A szóróanyagokat számos helyszínen terjesztik, a piacoktól az orvos rendelőkön át az idősek étkeztetésével foglalkozó vendéglátó-helyekig. Ebben a munkában a helyi egészségügyi és szociális intézmények dolgozói, a szépkorúak civil szervezeteinek vezetői éppúgy partnerei a rendőrségnek, mint az egyházak, a polgárőrök, vagy éppen a helyi nyugdíjas rendőregyesület tagjai.

A bűnmegelőzési ismeretek terjesztésének másik fontos eszköze a személyes, szóbeli tájékoztatás, jellemzően előadások formájában. Ám van arra is példa, hogy istentiszteleten, misén is szóba kerül a téma. Emellett több helyen a rendőrség szakemberei, a kapitányságok áldozatvédelmi munkatársai, az önkormányzatok, illetve a polgárőrök bevonásával otthonukban is felkeresik a kistelepüléseken, peremterületeken élő, potenciálisan legveszélyeztetettebb időseket, a felvilágosítás érdekében. A megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztálya egy pályázati program révén mintegy kétszáz ingyenes rendőrségi segélyhívó készüléket adott át egyedülálló szépkorúak részére.

Több kapitányságon konzultációs fórumokon egyeztetik a szükséges feladatokat a rendőrség és az idősekkel napi kapcsolatban levő, más területen dolgozó munkatársak (falugondok, postás, lelkész, családgondozó, polgárőr stb.) Arra is akad példa, hogy adott településeken az önkormányzat közreműködésével feltérképezik az elesett, egyedülálló időseket, akiknek ellenőrzésére a portyaszolgálatok során kiemelt figyelmet fordítanak.

A széleskörű tájékoztatás ellenére az idősek sérelmére is még mindig számos olyan bűncselekményt követnek el, amelyeket a szakemberek bűnmegelőzési tanácsait betartva el lehetne kerülni. A felvilágosító munka folytatása ezért is fontos. Nagy jelentősége van annak, hogy a bűnmegelőzésben szerepet vállaló segítőkkel való személyes találkozások érezhetően javítják az időskorúak szubjektív biztonságérzetét.

Mindemellett nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a rendőrség és segítő partnereinek erőfeszítései mellett az egész társadalomnak felelőssége van az idős, elesett emberek biztonságának megteremtésében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:49, hétfő | Helyi

Az év Tolna vármegyei rendőre Tóth Nándor

A Rendőrség Napja alkalmából az Év Tolna Vármegyei Rendőre elismerést azok a rendőrök kaphatják meg, akik kiemelkedően eredményes szakmai munkát folytatnak és szolgálatukat példaértékűen, fegyelmezetten látják el.

2024. Április 27. 11:00, szombat | Helyi

Tervezett áramszünet várható Tamásiban

Tamásiban az alábbi tervezett áramszünet megtartása elengedhetetlen, az üzembiztonság növelése és a későbbi üzemzavarok megelőzése érdekében.

2024. Április 25. 10:25, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 24. 14:36, szerda | Helyi

Eltűnt Bálint Lóránt

A tamási rendőrök a lakosság segítségét kérik.