Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2014. Március 21. 08:38, péntek | Helyi
Forrás: TMKI

Átadták a Tamási tűzoltólaktanyát

Átadták a Tamási tűzoltólaktanyát

Az új ingatlan ünnepélyes átadását a Tamási Önkéntes Tűzoltó Egyesület fennállásának 140. évfordulójára időzítették

Mostantól tehát a térség tizenhat településén élő mintegy huszonötezer ember biztonságát szolgáló, jól működő önkormányzati tűzoltóság és az önkéntes tűzoltó egyesület működési bázisául egy modern laktanya szolgál.

A tegnap átadott laktanya megépítését a régi laktanya rossz állapota tette szükségesség. Az egyesület az MVH LEADER programban 200 ezer euro vissza nem térítendő támogatást nyert el, ebből finanszírozta az új laktanya építését a tulajdonában álló ingatlanon. A kivitelezés befejezéséhez hiányzó 25 millió forint pénzügyi fedezetét a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság biztosította, a támogatás nemcsak az önkormányzati tűzoltóságot és az önkéntes tűzoltó egyesületet, hanem a katasztrófavédelmi megbízottat is méltó elhelyezéshez segítette, ő is itt végzi a továbbiakban hatósági feladatait. Az építkezés 2012 végén kezdődött meg, az új épületbe az egyesület tavaly augusztus végén költözhetett be, de teljesen a mai nappal mondható késznek az ingatlan.

Különleges, összetartó társaság a tűzoltóké, ami még a határokon túl is jó kapcsolatokat teremt, ráadásul a hivatás iránti szeretet öröklődik. Tamásiban van olyan család, ahol már az ötödik generációnál tart a hagyomány – mondta a ma délelőtti ünnepségen Hirt Ferenc országgyűlési képviselő. Ribányi József, Tamási polgármestere ezt azzal egészítette ki, hogy az összefogás egyik legjobb bizonyítéka: a kezdeti nehézségek ellenére ma a megvalósult projekt kapujában állhatunk. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára ünnepi beszédében azt hangsúlyozta, hogy Magyarország az elmúlt négy év során komoly erőfeszítéseket tett a biztonság megőrzésének és növelésének érdekében, a véghezvitt jogszabály-változtatások is mind ezt a célt szolgálták.

A laktanyaépület átadását jelképező nemzeti színű szalagot Kontrát Károly államtitkár, Tóth Ferenc kormánymegbízott, Benkovics Zoltán tűzoltó dandártábornok és Ribányi József polgármester vágták át. A szalagátvágást követően Hegedűs János plébános felszentelte az új épületet, végül Móra Ferenc: Tűzoltó gyerekek imája című verse hangzott el Kőrösi Koppány és Kende előadásában.

Az ünnepséget követő pohárköszöntőjében Szemes Attila, a Tamási Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke megköszönte az egyesületi tagok munkáját, és külön köszönetet mondott mindazoknak a cégeknek és civil segítőknek, amelyek, illetve akik önzetlen felajánlásaikkal és segítségükkel hozzájárultak a közös cél megvalósításához. Az elnök hozzátette, az új laktanya az itt szolgáló tűzoltók huszonegyedik századi elhelyezésén túl a Tamásiban és környékén élők biztonságát, a természeti és civilizációs katasztrófák elleni védekezés hatékonyabbá tételét szolgálja.

A terület tűzvédelmének ellátásában jelenleg ötvenen vesznek részt, 11 főállású önkormányzati és 39 önkéntes tűzoltó. A tűzoltóság két középkategóriás gépjárműfecskendővel, és egy műszaki mentőszerrel rendelkezik, ezeket pályázati úton szerezték be, illetve a német testvérvárostól kapták ajándékba. Az egyesület a működési költségeit saját erőből, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pályázati forrásából, a lakosság által felajánlott adó egy százalékból, magánszemélyek adományaiból, valamint önkormányzati támogatásokból fedezi.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:49, hétfő | Helyi

Az év Tolna vármegyei rendőre Tóth Nándor

A Rendőrség Napja alkalmából az Év Tolna Vármegyei Rendőre elismerést azok a rendőrök kaphatják meg, akik kiemelkedően eredményes szakmai munkát folytatnak és szolgálatukat példaértékűen, fegyelmezetten látják el.

2024. Április 27. 11:00, szombat | Helyi

Tervezett áramszünet várható Tamásiban

Tamásiban az alábbi tervezett áramszünet megtartása elengedhetetlen, az üzembiztonság növelése és a későbbi üzemzavarok megelőzése érdekében.

2024. Április 25. 10:25, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 24. 14:36, szerda | Helyi

Eltűnt Bálint Lóránt

A tamási rendőrök a lakosság segítségét kérik.