Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2015. Október 21. 14:24, szerda | Helyi

Az első 70 recept

Az első 70 recept

A szeptember végi városi ünnepségre Örményi János szerkesztésében megjelent „A 700 éves Tamási 700 étele” című receptgyűjtemény első füzete.

- Mit kell tudni a sorozatról, az első kötetről?
- Az étkezésünk, az elfogyasztott ételek, italok is a történelmünk része, sokat elárul az adott korról. Tamási első írásos említésének 700 évfordulója kapcsán a feleségemnek jött az az ötlete, hogy gyűjtsünk receptet az itt lakóktól, a Tamásiból elszármazottaktól. A címadáskor gondoltunk egy merészet, s nem véletlenül a 700 darabot céloztuk meg, ami leírva is nagy szám.
A kiadvány szándékának meghirdetése után szerencsére sokan az ötlet mellé álltak, s személyesen, telefonon, e-mailben küldték a legkedveltebb receptjeiket. Az első kötetbe 48 személytől 70 ételt válogattunk úgy, hogy minden ételcsoportba jusson. Nagy örömünkre rengeteg a saját recept, de előkerültek a nagymamák fiókjaiban őrzött füzetek, a házi szakácskönyvek is, de a nemzetiségek, nemzetek ételei csoportba is kerültek be már ajánlások. Mindez azt bizonyítja, hogy igen sokszínű a város lakossága, a konyhakultúrája, s nem igaz az az állítás, hogy csak a húslevest és a pörköltet ismerik Tamásiban.
- Kinek ajánljátok a füzeteteket?
- Elsőként mindazoknak, akik szeretik a hasukat, a finom ételeket. Továbbá, akik a hagyományosak mellett bátran megkóstolják az új kreációkat. Egyaránt megtalálhatóak, s a folytatásban is lesznek olcsóbb és drágább, kalóriadús és diétás, gyorsan, illetve időigényesen elkészíthető étkek. Bízom benne, hogy mindenki felfedezi a maga számára szimpatikus recepteket, amelyeket aztán el is készít.
- A füzet végén két érdekes táblázatot is találhat az olvasó.
- Nem véletlenül, hiszen számtalan recept, főleg a régiek még nem súlyban adták meg a szükséges mennyiséget, hanem „gondolom formán”, illetve „amennyit felvesz”, jobb esetben evő- vagy kávéskanálban. A mai háziasszonyoknak szerettük volna a két táblázattal a súlyarányokat érzékeltetni. A jövőben is tervezzük hasonló mértékegységek közlését.
- A sorozat első része elkészült, de mikor jön a folytatás?
- A receptek hosszától függően 70-80 egységenként jelennek majd meg évente több alkalommal. A következőt karácsonyra ütemezzük, talán a Tamási kalendárium 2016-tal egy időben. Az érdeklődéstől, a receptadományozók lelkesedésétől függően 2017-ben a záró, a 700. receptet tartalmazó 8-10. is az olvasók kezébe kerülhet. De ha ilyen ütemben kapjuk a kedves olvasóktól az ajánlásokat, akkor a folyamat felgyorsul, s akár 2016-ban lezárul.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 11:00, szombat | Helyi

Tervezett áramszünet várható Tamásiban

Tamásiban az alábbi tervezett áramszünet megtartása elengedhetetlen, az üzembiztonság növelése és a későbbi üzemzavarok megelőzése érdekében.

2024. Április 25. 10:25, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 24. 14:36, szerda | Helyi

Eltűnt Bálint Lóránt

A tamási rendőrök a lakosság segítségét kérik.

2024. Április 19. 15:41, péntek | Helyi

Tolna Megye Védelméért emlékérmet vehetett át Müller Katalin

Április 16-án vette át Müller Katalin, a Tamási Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke kimagasló helytállásáért a rangos elismerését.