Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Augusztus 28. 06:28, csütörtök | Helyi
Forrás: Tamási táj, fotó: termalfurdo.net

Az emeleti vizesblokk hatása a Tamási Fürdő emeleti medencéinek fürdővíz- minőségére

Az emeleti vizesblokk hatása a Tamási Fürdő emeleti medencéinek fürdővíz- minőségére

Javult az emeleti medencék vízminősége - tájékoztatott Kárpáti Virág
közegészségügyi felügyelő, epidemiológus

Magyarország híres fürdőiről, gyógyvizeiről. A fürdők remek kikapcsolódási lehetőséget nyújthatnak minden korosztály számára, ezért népszerűek az emberek körében.
A fürdővíz jótékony hatásain kívül, bizonyos szempontból kockázatnak is tekinthető. Jól ismert tény, hogy a fürdőzők testéről számos mikroorganizmus kerülhet a fürdővízbe (főleg ha azt előfürdő, lábmosó előzetes igénybevétele nélkül, esetleg betegen veszik igénybe), mely a fürdővíz minőségének romlását és fertőző megbetegedéseket okozhat. Mindezen veszélyek feltárása érdekében a fürdővizek monitorozása elengedhetetlenül fontos. A vízminőség vizsgálatokat a fürdő üzemeltetője és a járási népegészségügyi intézet egyaránt rendszeresen végzi.
Mint minden közegészségügyi probléma során, itt is főként a megelőzésre kell gondolnunk, energiát fordítanunk. A megelőzésben pedig részt kell vennie a fürdő üzemeltetésnek, a vendégeknek és a hatóságnak is.
A Tamásiban nyíló fürdőkomplexum tervezésekor az emeletre a fürdőzők számára kialakított vizesblokkot nem terveztek, a népegészségügyi intézet számára jogszabály nem adott felhatalmazást annak előírására.
Figyelembe véve azonban a hazai fürdőkultúra helyzetét, a töltő- ürítő jellegű, meleg vizes medencék hosszú időtartamú használati szokásait, a meleg víz adta ideális feltételeket a fürdőzők által bevitt mikroorganizmusok szaporodására és ezen felül az előfürdő és illemhely hiányát, rendkívül kockázatosnak tartottuk az emeleti vizesblokk megépülésének elmaradását. Mindezen megállapításainkat ellenőrzéseink során folyamatosan hangoztattuk.
Feltételeztük, hogy a mosdó és zuhanyzó elérhetőbbé tételével azok gyakrabban és szélesebb körben kerülnek használatra. Így a vizelet medencébe ürítése elkerülhetőbbé válhat, a testről származó, medencébe jutó szennyeződés csökkenhet.
Hosszú, kitartó munkánknak és a fürdőüzemeltetővel történő együttműködésnek köszönhetően 2013 májusára az emeleten vizesblokk épült ki.

Ennek kapcsán vizsgáltuk, - a nyitástól 2014 áprilisáig, akkreditált laboratórium által bevizsgált fürdővíz-vizsgálati eredmények áttekintésével - hogy a vizesblokk kiépülését követően változott-e az emeleti medencék vízminősége. Örömmel tapasztaltuk, hogy jelentős javulás történt.
A mintavétel ideje átlagosan 12:46 óra volt. Kezdetben a mintavételezés a délelőtti órákban történt, majd 2012 nyarától – kérésünknek eleget téve- a minták többségét délután vették le.
A medencék vízminősítése megváltozott, jelentősen csökkent a kifogásoltság és nőtt a megfelelő minősítés aránya.
A vizesblokk megépülésével a medencevízben vizsgált baktériumok számát tekintve is változás volt tapasztalható. Az általános- és fekális szennyezettséget jelző Coccus- és Fecálcoliform szám un. statisztikailag szignifikáns (jelentős) mértékben csökkent.
A vizesblokk megépülése pozitív változást hozott a vizsgált kémiai paraméterek tekintetében is, számottevően csökkent a vizelet eredetű szennyezésre utaló ammónium és bomlástermékeinek (nitrát, nitrit) mennyisége. A szintén vizelet (és tápvíz) eredetű klorid és az oldott szerves anyag tartalmat jelölő KOIps is csökkent.
Összességében tehát a vizesblokk kedvező hatást gyakorolt a medencék vízminőségére, közelségével elérhetőbbé tette azok használatát. Alapvetően a fürdőzők egészségének védelmére szolgált, hozzájárult a mikrobiológiai kockázat csökkenéséhez és bízunk benne, hogy a jövőben a fürdőkultúra fejlődésében is szerepet játszik majd. Hiszen elengedhetetlenül fontos, hogy a fürdőzők a medencébe jutás előtt lezuhanyozzanak, igénybe vegyék az illemhelyeket, mivel a megfelelő fürdővíz minőség fenntartásához a fürdőző ezzel járulhat hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 16:03, péntek | Helyi

Építési telkeket értékesít Tamási Város Önkormányzata

Tamási Város Önkormányzata nyilvános pályázatot ír ki a tulajdonát képező 6 db 800 m2 térmértékű és 2 db 1200 m2 térmértékű építési telek értékesítésére.

2024. Április 29. 08:49, hétfő | Helyi

Az év Tolna vármegyei rendőre Tóth Nándor

A Rendőrség Napja alkalmából az Év Tolna Vármegyei Rendőre elismerést azok a rendőrök kaphatják meg, akik kiemelkedően eredményes szakmai munkát folytatnak és szolgálatukat példaértékűen, fegyelmezetten látják el.

2024. Április 27. 11:00, szombat | Helyi

Tervezett áramszünet várható Tamásiban

Tamásiban az alábbi tervezett áramszünet megtartása elengedhetetlen, az üzembiztonság növelése és a későbbi üzemzavarok megelőzése érdekében.

2024. Április 25. 10:25, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!