Városlista
2021. május 16, vasárnap - Botond, Mózes

Hírek

2021. Április 15. 10:44, csütörtök | Helyi

Az erdők megőrzése az egészségünk és társadalmi jólétünk alapja

Az erdők megőrzése az egészségünk és társadalmi jólétünk alapja

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. az elmúlt két évben több mint 60 köbméter illegálisan elhelyezett szemetet szállított el.

Erdők helyreállítása: út a felépüléshez és jóléthez az idei Erdők Világnapja mottója. 2021-ben az Erdők Világnapja arra hívja fel a figyelmet, hogy megőrzésük az egész világon az egészségünk és társadalmi jólétünk alapját jelenti: nincs jövőnk az erdő nélkül.

Az elmúlt évben a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt., több mint 330 ezer m2 új erdőt telepített, közel 300 ezer darab facsemete elültetésével a Kaán Károly Országos Erdőtelepítési Program keretében – áll a Zrt. közleményében. 2020-ban az éves erdősítési munkák keretein belül több mint két és fél millió új csemete került kihelyezésre, vagy magoncként fejlődött ki az erdőterületeiken. Az anyaállományokról lepottyant, valamint a több mázsa elvetett makkokból már felnövekvő csemeték folyamatosan törekszenek a fény felé. Az inváziós, behurcolt fajok irtása folyamatos, az ellenük való védekezésre kiemelt figyelmet fordít a Gyulaj Zrt., hiszen az erdők ökológia egyensúlyának fenntartásához ez elengedhetetlenül szükséges.
A felháborító szemetelés és az illegális hulladéklerakás óriási mértékű felelőtlenség. Remélhetőleg a törvény szigora és a szemléletváltás csökkenti, és lassan megszűnteti ezt a tevékenységet. A természetes környezetet pusztító emberek tevékenysége miatt a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. az elmúlt két évben több mint 60 m3 illegálisan elhelyezett szemetet szállított el. Ugyanebben az időszakban a társaság további 90 m3, a közjóléti szolgáltatásokhoz kapcsolódó szemetet gyűjtött össze és szállított el, sok millió forint értékben. A nevezett időszakban több mint 1 tonna veszélyes(!) hulladék elszállíttatására és ártalmatlanítására is sor került, erre mintegy 1,5 millió forintot költött a Zrt.
A Gyulaj Zrt. területén a 2020-as évben felmért illegális hulladék mennyisége megközelíti a 120 m3-t, amelynek idei felszámolási költsége előreláthatólag 3 millió forint lesz.

Az erdőkkel egy egészségesebb és jobb világot teremtünk saját magunk és az utánunk következő generációk számára. Amíg a világban a legtöbb helyen az erdők fogyása ellen kell küzdeni, addig Magyarországon egy évszázada folyamatosan nő az erdőterület, ami az utóbbi két évben az Országfásítási Programmal új lendületet kapott.
A magyar erdőgazdálkodók munkájának eredménye több mint 2 millió hektár élő erdő, az ország területének több mint egyötöde. Ezek az erdők az embereket szolgálják: biztosítják az ország faellátását, tulajdonosaiknak megélhetést jelentenek, megőrzik a természetes és egészséges környezetet, védenek a klímaváltozás hatásai ellen és egészséges kikapcsolódásra adnak lehetőséget.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 14. 16:17, péntek | Helyi

A vasúti átjárós balesetek legfőbb oka a figyelmetlenség

Tragédiával végződő baleset legutóbb 2017 februárjában történt Tolna megyében.

2021. Május 14. 16:16, péntek | Helyi

Égető problémát orvosolnak a munkásszálló építésével Tamásiban

Munkásszálló épül Tamásiban. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával égető munkaerőpiaci problémát orvosolnak a városban.

2021. Május 10. 16:48, hétfő | Helyi

Kormányablak busz érkezik Nagykónyiba

A Mobilizált Kormányablak Ügyfélszolgálat vagy „kormányablakbusz” egy ügyintézésre felszerelt kisbusz, amely előre meghatározott időpontokban elérhető olyan településeken, ahol nem működik állandó jelleggel kormányablak.

2021. Május 10. 16:45, hétfő | Helyi

Még mindig gyakoriak a viráglopások

A köztéri viráglopások nem csak Tamásiban fordulnak elő, ez országos jelenség. Az elmondható, hogy itt a különleges, újfajta virágok mindig „kelendőek”.