Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Április 15. 10:44, csütörtök | Helyi

Az erdők megőrzése az egészségünk és társadalmi jólétünk alapja

Az erdők megőrzése az egészségünk és társadalmi jólétünk alapja

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. az elmúlt két évben több mint 60 köbméter illegálisan elhelyezett szemetet szállított el.

Erdők helyreállítása: út a felépüléshez és jóléthez az idei Erdők Világnapja mottója. 2021-ben az Erdők Világnapja arra hívja fel a figyelmet, hogy megőrzésük az egész világon az egészségünk és társadalmi jólétünk alapját jelenti: nincs jövőnk az erdő nélkül.

Az elmúlt évben a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt., több mint 330 ezer m2 új erdőt telepített, közel 300 ezer darab facsemete elültetésével a Kaán Károly Országos Erdőtelepítési Program keretében – áll a Zrt. közleményében. 2020-ban az éves erdősítési munkák keretein belül több mint két és fél millió új csemete került kihelyezésre, vagy magoncként fejlődött ki az erdőterületeiken. Az anyaállományokról lepottyant, valamint a több mázsa elvetett makkokból már felnövekvő csemeték folyamatosan törekszenek a fény felé. Az inváziós, behurcolt fajok irtása folyamatos, az ellenük való védekezésre kiemelt figyelmet fordít a Gyulaj Zrt., hiszen az erdők ökológia egyensúlyának fenntartásához ez elengedhetetlenül szükséges.
A felháborító szemetelés és az illegális hulladéklerakás óriási mértékű felelőtlenség. Remélhetőleg a törvény szigora és a szemléletváltás csökkenti, és lassan megszűnteti ezt a tevékenységet. A természetes környezetet pusztító emberek tevékenysége miatt a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. az elmúlt két évben több mint 60 m3 illegálisan elhelyezett szemetet szállított el. Ugyanebben az időszakban a társaság további 90 m3, a közjóléti szolgáltatásokhoz kapcsolódó szemetet gyűjtött össze és szállított el, sok millió forint értékben. A nevezett időszakban több mint 1 tonna veszélyes(!) hulladék elszállíttatására és ártalmatlanítására is sor került, erre mintegy 1,5 millió forintot költött a Zrt.
A Gyulaj Zrt. területén a 2020-as évben felmért illegális hulladék mennyisége megközelíti a 120 m3-t, amelynek idei felszámolási költsége előreláthatólag 3 millió forint lesz.

Az erdőkkel egy egészségesebb és jobb világot teremtünk saját magunk és az utánunk következő generációk számára. Amíg a világban a legtöbb helyen az erdők fogyása ellen kell küzdeni, addig Magyarországon egy évszázada folyamatosan nő az erdőterület, ami az utóbbi két évben az Országfásítási Programmal új lendületet kapott.
A magyar erdőgazdálkodók munkájának eredménye több mint 2 millió hektár élő erdő, az ország területének több mint egyötöde. Ezek az erdők az embereket szolgálják: biztosítják az ország faellátását, tulajdonosaiknak megélhetést jelentenek, megőrzik a természetes és egészséges környezetet, védenek a klímaváltozás hatásai ellen és egészséges kikapcsolódásra adnak lehetőséget.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:59, csütörtök | Helyi

„Tiszta porta virágos kert” program Tamásiban

Tamási Város Önkormányzata az idei évben is szeretné elismerni, értékelni azokat a lakókat, akik aktívan tesznek környezetük szépségéért, ezáltal is hozzájárulva Tamási arculatának szépítéséhez.

2024. Április 15. 09:07, hétfő | Helyi

A Rászoruló Gyermekekért Alapítvány tart jótékonysági kulturális bemutatót Tamásiban

A „Rászoruló Gyermekekért” Alapítvány 2024. április 26-án 18 órai kezdettel jótékony célú kulturális bemutatót tart a Tamási Művelődési Központ színháztermében.

2024. Április 11. 09:54, csütörtök | Helyi

Olvassa a Dombóvári Szuperinfó legújabb számát!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 09. 08:14, kedd | Helyi

Eltűnt Orsós Veronika Melinda és Fodor Krisztina

A tamási rendőrök a lakosság segítségét kérik.