Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Október 04. 09:17, kedd | Helyi

Az Év Ökoturisztikai Tanösvény III. helyezettje a Tamási-Miklósvári Tanösvény

Az Év Ökoturisztikai Tanösvény III. helyezettje a Tamási-Miklósvári Tanösvény

Tavaly készült el a Tamási-Miklósvári tanösvény, mely Az Év Ökoturisztikai Létesítménye 2016. pályázaton, tanösvény kategóriában idén mérettette meg magát az ország tanösvényei között.

Az ország különböző tájairól összesen 12 db pályamunka érkezett, amelyeket a pályázat lebonyolításban közreműködő szervezetek delegáltjaiból álló szakmai munkacsoport bírált el. Az előzetes értékelés során a bírálóbizottság vizsgálta, hogy a létesítmények mennyire felelnek meg az ökoturizmus alapelveinek. Pontozták többek között a természeti és kulturális erőforrások fenntartható használatát, a résztvevők számára nyújtott autentikus élményeket, a terület értékeinek alapos és élményszerű megismertetését, illetve a létesítmény tudatosan oktató és szemléletformáló szerepét is. Tanösvény kategóriában harmadik helyen végzett a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. Tamási-Miklósvári tanösvénye, az oklevelet Gál László, a cég erdőművelési és közjóléti ágazatvezetője vehette át.

A Parkerdő régebbi tanösvényei a térség növény és állatvilágát, az új tanösvény viszont a természet és a társadalom kapcsolatát mutatja be újszerű módon, interaktív elemekkel bővítve. A tanösvény kezdő, „hangos” tábláján tekinthetjük át a parkerdei létesítményeket, de a térképi ábrázolásukhoz, egy napelemes hanglejátszó szerkezet segítségével többnyelvű információt is kap a látogató. A közel 3 km hosszú útvonalon 11 darab tábla került elhelyezésre, melyek Miklósvár történelmét, a parkerdő természeti és kulturális értékeit, az egykor európai híres vadászatokat és a jelen természetszerű erdőgazdálkodásának lehetőségeit és a parkerdő kezelését mutatja be. A tanösvény egyénileg korlátlanul, térítésmentesen látogatható napszaktól és évszaktól függetlenül. Az ide látogatók megrendelés esetén szakvezetésben is részesülhetnek. A térségi tanintézmények, iskolák, óvodák, kirándulni vágyók sűrűn látogatják. Lehetőséget ad azok számára is, akik túrázni, piknikezni vagy csak kikapcsolódni szeretnének a tartalmas ismeretszerzés mellett. A tanösvény mentén esőbeálló, tűzrakó helyek, padok, asztalok lettek elhelyezve, ahol a tűzrakási szabályokat betartva tudd az oda látogató főzni, sütni. A tanösvény mentén a gyerekes családok népi motívumokkal díszített erdei játszótérrel, kosárlabda- és foci pályával, erdei pihenőtóval és Szent Hubertus tiszteletére állított fakápolnával is találkoznak, így a testi, lelki és szellemi frissülés egyben adott. A tanösvény elhalad a Miklósvári vadaspark mellett, így lehetőséget biztosít a hazai nagyvadak megismerésére is. A táblák a mai kor modern felszereltségét tükrözik (napelem, panorámaforgató, logikai puzzle, színes élethű fotók).

A Parkerdő kedvező adottságainak köszönhetően kiváló lehetőséget nyújt különböző rendezvények lebonyolítására. A programok mindig érintik a tanösvényt, vagy szakmai vagy sportolási, vagy ismeretterjesztési okok miatt.

· Trófea Vadgasztronómiai Fesztivál

· Szarvasbőgés élménytúrával egybekötött trófeaszemle

· Kerékpáros versenyek

· Családi tanösvény túra

· Erdők Hete

· Madarak és fák napja

A tanösvényen található a Szent Hubertus Fakápolna, amely helyet ad esküvőknek, keresztelőknek, miséknek is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:41, péntek | Helyi

Tolna Megye Védelméért emlékérmet vehetett át Müller Katalin

Április 16-án vette át Müller Katalin, a Tamási Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke kimagasló helytállásáért a rangos elismerését.

2024. Április 18. 08:59, csütörtök | Helyi

„Tiszta porta virágos kert” program Tamásiban

Tamási Város Önkormányzata az idei évben is szeretné elismerni, értékelni azokat a lakókat, akik aktívan tesznek környezetük szépségéért, ezáltal is hozzájárulva Tamási arculatának szépítéséhez.

2024. Április 15. 09:07, hétfő | Helyi

A Rászoruló Gyermekekért Alapítvány tart jótékonysági kulturális bemutatót Tamásiban

A „Rászoruló Gyermekekért” Alapítvány 2024. április 26-án 18 órai kezdettel jótékony célú kulturális bemutatót tart a Tamási Művelődési Központ színháztermében.

2024. Április 11. 09:54, csütörtök | Helyi

Olvassa a Dombóvári Szuperinfó legújabb számát!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!