Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Október 29. 17:58, kedd | Helyi
Forrás: MTI, fotó: orszagalbum.hu

Befejeződött az ozorai vár külső falának feltárása

Befejeződött az ozorai vár külső falának feltárása

Befejeződött az ozorai Pipo-vár külső várfalának régészeti feltárása, a vár és környezetének reneszánsz kori helyreállítását megelőző kutatás során nagy mennyiségű középkori lelet került felszínre

A Feld István által vezetett feltárást közel kétezer négyzetméternyi felületen végezték el, a leletanyag egyebek mellett sok XV. századi lovagalakos, mázas kályhacsempe-töredéket és az ozorai gótikus plébániatemplomhoz köthető kőfaragványt tartalmaz - mondta Ódor János Gábor, a Wosinsky Mór Megyei Múzeum igazgatója az MTI-nek.
Feltárták az 1400-as évek elején épült várkastély külső falának maradványait is, amelyek legjobb állapotban a gótikus alapokon álló templom felőli oldalon maradtak meg. Az egykor egy-egy oldalán több mint ötven méter hosszan húzódó fal, amely az alapjaiban több méter vastag kő- és téglaépítmény volt, helyenként hat méter magasan is fennmaradt - tette hozzá.
Az ozorai várat körülvevő falnak, amely az 1410-es, 1420-as években körülbelül tíz év alatt épülhetett, nem volt komoly védelmi szerepe, inkább esztétikai és statikai okból húzták fel. Ennek ellenére több - birtokviszályból eredő - ostromnak is ki volt téve; ezek közül a legismertebb Enyingi Török Bálint a török hódoltság előtt nem sokkal intézett támadása volt, amelynek során a várkastély egy erkélye is elpusztult - jegyezte meg a múzeum igazgatója.
Az intézmény vezetője arról is szólt, hogy a várhatóan jövő év tavaszán kezdődő rekonstrukció előtt végzett, hathetes ásatás keretében a várat egykor körülvevő fal és annak sarkain állt tornyok maradványait statikai szempontból is megvizsgálták, és kialakították a kivitelezéshez szükséges terepszintet. Ennek alapján lehet arról dönteni, hogy az újraépítés során mely részeket lehet és kell megtartani - mondta.
Az 1,47 milliárd forintos európai uniós támogatással zajló projekt keretében hiteles műemléki felújításokat végeznek az ozorai várban és környékén; a külső várfalak és várárok rekonstrukciója mellett helyreállítják a korabeli várbörtönt is, reneszánsz élményházat építenek, és részben rekonstruálják az egykori Piazzát idéző ozorai főteret.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:49, hétfő | Helyi

Az év Tolna vármegyei rendőre Tóth Nándor

A Rendőrség Napja alkalmából az Év Tolna Vármegyei Rendőre elismerést azok a rendőrök kaphatják meg, akik kiemelkedően eredményes szakmai munkát folytatnak és szolgálatukat példaértékűen, fegyelmezetten látják el.

2024. Április 27. 11:00, szombat | Helyi

Tervezett áramszünet várható Tamásiban

Tamásiban az alábbi tervezett áramszünet megtartása elengedhetetlen, az üzembiztonság növelése és a későbbi üzemzavarok megelőzése érdekében.

2024. Április 25. 10:25, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 24. 14:36, szerda | Helyi

Eltűnt Bálint Lóránt

A tamási rendőrök a lakosság segítségét kérik.