Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2020. Március 30. 11:21, hétfő | Helyi
Forrás: www.agroforum.hu

Bejártuk a regölyi határt

Bejártuk a regölyi határt

Felpezsdült a határ a Tolna megyei Regöly térségében is, a pocok ellen már védekezni kell, de jól fejlődnek az őszi kultúrák.

A nagyjából 1400 hektáron szántóföldi növénytermesztés végző Recrea Kft.-nél az őszi búzában az első fejtrágyázás 200 kilogramm/hektár dózisú folyékony nitrosollal már lezaljott, most pedig a mezei pocok elleni védekezésre összpontosítanak.

„Tavaly egyáltalán nem volt pocokproblémánk, tavalyelőtt viszont igen. De hallomásból tudjuk, hogy Bóly környékén és a Duna vonalában akár a gabona 70-80 százalékát is tönkretette a rágcsáló. Mi ezt szeretnénk megelőzni” – mondta el az agrofórum kérdésére Pájer Gyula. A határbejárás során mi is találtunk olyan foltokat, ahol 2-3 négyzetméteres részeken gyakorlatilag már eltűnt a gabona vagy éppen a repce, így megelőzés jelleggel a védekezés valóban indokolt.

Az engedélyt megkérték, és meg is kapták a vegyszeres kezelésre, de az időjárás csak ezen a héten engedte meg, hogy rámenjenek a földekre. A napokban viszont már járják a táblákat. A szert a pockok által használt lyukakba helyezik el, ami mellett be is tapossák a készítményeket, nehogy más fajokat veszélyeztessenek. Mindez különösen fontos Regöly határában, hiszen a táblák szélén húzódik a Pacsmagi-tavak természetvédelmi terület is, ami a vörös listás fajok jelenléte mellett komoly ragadozómadár-állománnyal rendelkezik.

„Most már az látszik az őszi búza állományán, hogy elkezdett zöldülni, egy nóduszt, két nóduszt már néhol találni, a következő feladat pedig a gyomirtás és a lombtrágyázás lesz” – mutatta az egyik táblán a regölyi szakember.
Több árpa, kevesebb búza

A regölyi határban idén jelentősen változott a vetésszerkezet aránya az őszi árpa és az őszi búza szempontjából. Míg előbbiből eddig szezononként 380-400 hektár volt jellemző, addig most csak 250 hektáron vetették búzát, míg az árpa területe 80-100 hektárról majdnem 240 hektárra nőtt.

„Ennek két oka van. Az egyik, hogy az árpa hektárköltsége valamivel kisebb, miközben nálunk a termésszint 8 és 10 tonna között szokott lenni. Tehát ha 44-45 ezer forintos áron tudjuk értékesíteni, amire a Recrea Kft.-nek már az idei évre szerződése van, akkor egy komoly nyereségre számíthatunk. Ezzel szemben mindenhol azt lehet olvasni, hogy a búzából magas készletek vannak a világban, a tavalyi mennyiséget például mi még mindig nem tudtuk eladni, tehát úgy érzem, hogy jó érzést hoztam” – magyarázta Pájer Gyula.

A Recrea Kft.-nél már évekkel ezelőtt megindult a fejlesztés a precíziós, helyspecifikus gazdálkodás irányában, ami az ősszel vetett kalászos kultúrák esetében is változásokat jelentett – az őszi búzát például először vetették differenciált tőszámmal.

A vállalatnál hozammérős kombájnnal rendelkeznek, talajvizsgálati eredményekre alapozva, differenciáltan juttatják ki a műtrágyát, és a vetést is zónák szerinti lehatárolással, változtatott tőszámmal végzik – tavaly ősszel már a kalászos gabonák esetében is.

„Mivel most kezdtük, még kevés a tapasztalat a kalászosokkal, de plusz-mínusz 10 százalékos tőszámot alkalmaztunk. A kukoricánál azonban már vannak tapasztalataink, ahol azt láttuk, hogy ez kevés. A tapasztalataink azt mutatják, hogy sokkal nagyobb, 20-30 százalékos változtatásra van szükség. Tehát, ha a kukorica esetében a 74 ezres tőszámot vesszük alapul, akkor szerintünk a jobb részekbe akár 90-95 ezer, a rosszabbakba pedig 50 ezer is kerülhet” – számolt be az első tapasztalatokról Vas Bálint termelésirányító.

Csapadék volt, de az igazi tél hiányzott a repcének

A kalászosok mellett a regölyi határban jól mutatnak a repcetáblák is, a növény mintegy két-három hete fejlődésbe lendült, az első műtrágyamennyiség tehát már szintén kikerült a területre.

„Nem nagyon volt tél, így az őszi levelek megmaradtak, tehát viszonylag épen maradt a repce. Látni, hogy majdnem 20 centiméteres a magassága március 10-én. Az állomány szintén két hete kapta meg az első fejtrágyát, a kalászosokhoz hasonlóan 200 kilogramm/hektár folyékony nitrosolt, természetesen kénnel kiegészítve” – vázolta fel Pájer Gyula, aki hozzátette, hogy már készülnek a növényvédelmi szezonra is, hiszen éppen beszélgetésünk idején kerültek ki a repcébe a sárga csapdák, amik képet adnak majd a kártevők mennyiségéről. „Nem mondom, hogy várjuk, de nagy valószínűséggel a repceszár-ormányossal lesz dolgunk. Éppen ezért figyeljük a változásokat, és ha szükséges, akkor az első permetezést végre fogjuk hajtani” – hangsúlyozta a szakember.

A repcét ősszel minden esetben ciantraniliprol tartalmú csávázószerrel együtt vetették el, a vetőmagra helyezett Lumiposa így a repcebolha fertőzését megelőzte. „Ebben a táblában konkrétan a repcedarázs hernyója ellen kellett csak szegélykezelést végeznünk az ősszel, más problémánk nem volt” – tette hozzá Pájer Gyula.

Az idei szezon tehát összességében jól indult, bár az enye tél és a fagyok hiánya még sok gondot okozhat a növényvédelem területén. A csapadék mennyiségével azonban eddig nem volt komolyabb probléma, bár néhány nap múlva folytatódik a műtrágyázás, ami után rövid időn belül további csapadékra lenne szükség. Regöly határában most ebben reménykedik minden gazdálkodó, hogy sikeres és az előzőhöz képest valamivel könnyebb legyen az idény.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:49, hétfő | Helyi

Az év Tolna vármegyei rendőre Tóth Nándor

A Rendőrség Napja alkalmából az Év Tolna Vármegyei Rendőre elismerést azok a rendőrök kaphatják meg, akik kiemelkedően eredményes szakmai munkát folytatnak és szolgálatukat példaértékűen, fegyelmezetten látják el.

2024. Április 27. 11:00, szombat | Helyi

Tervezett áramszünet várható Tamásiban

Tamásiban az alábbi tervezett áramszünet megtartása elengedhetetlen, az üzembiztonság növelése és a későbbi üzemzavarok megelőzése érdekében.

2024. Április 25. 10:25, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 24. 14:36, szerda | Helyi

Eltűnt Bálint Lóránt

A tamási rendőrök a lakosság segítségét kérik.