Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Május 21. 18:16, kedd | Helyi
Forrás: MTI, fotó: ittvoltam.hu

Bemutatják a Pacsmagi-tavak madárvilágát

Bemutatják a Pacsmagi-tavak madárvilágát

Madármegfigyelő túrát indít a Duna-Dráva Nemzeti Park a Tamási melletti Pacsmagi-tavak természetvédelmi területre május 25-én, az Európai Nemzeti Parkok Napja alkalmából

A Majsapusztáról induló, körülbelül nyolc kilométeres kiránduláson a tavaknál előforduló vízi madárfajokat lehet majd megfigyelni; a résztvevők nagy valószínűséggel láthatnak fokozottan védett és aránylag ritka cigányrécét, de nagykócsaggal, bakcsóval, törpegémmel, esetleg üstökös récével is találkozhatnak - mondta Komlós Attila, a nemzeti park kommunikációs munkatársa az MTI-nek. A túra útvonala megkerüli a tórendszer legnagyobb tavát, a kirándulók a madármegfigyelő tornyokból távcsővel is szemügyre vehetik a pacsmagi vízimadarakat.
A látvány mellett a túra szakvezetőjétől azt is megtudhatják a természetbarátok, hogy hogyan alakult ki a tórendszer, hogyan vette birtokba a természet, majd jött létre a jelenlegi gazdag vízi világ.
A Koppány völgyében, 487 hektáron elterülő Pacsmagi-tavak 1990-ben lett természetvédelmi terület, 1997-ben pedig felvették a nemzetközi jelentőségű vadvizek jegyzékébe.
A tórendszer gém- és récefélék fontos költőhelye, rendszeresen fészkel Pacsmagon a nagy kócsag, a bakcsó, a törpe-, a szürke- és a vörösgém, és egyik legfontosabb hazai élőhelye a cigányrécének. A megfigyelések szerint a Magyarországon észlelt madárfajok több mint fele előfordult már a tórendszer területén.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 11:00, szombat | Helyi

Tervezett áramszünet várható Tamásiban

Tamásiban az alábbi tervezett áramszünet megtartása elengedhetetlen, az üzembiztonság növelése és a későbbi üzemzavarok megelőzése érdekében.

2024. Április 25. 10:25, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 24. 14:36, szerda | Helyi

Eltűnt Bálint Lóránt

A tamási rendőrök a lakosság segítségét kérik.

2024. Április 19. 15:41, péntek | Helyi

Tolna Megye Védelméért emlékérmet vehetett át Müller Katalin

Április 16-án vette át Müller Katalin, a Tamási Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke kimagasló helytállásáért a rangos elismerését.