Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2013. Február 21. 11:08, csütörtök | Helyi
Forrás: Tamási Rendőrkapitányság, fotó: parameter.sk

Betöréses lopások Tamásiban

Betöréses lopások Tamásiban

A Tamási Rendőrkapitányság illetékességi területén 2012. év utolsó két hónapjában, Tamásiban 14 betöréses lopás történt. Lakásuk, otthonuk biztonsága nagymértékben függ attól, hogy milyen óvintézkedéseket alkalmazunk.

A Tamási Rendőrkapitányság illetékességi területén 2012. év utolsó két hónapjában, Tamásiban 14 betöréses lopás történt. A cselekmények túlnyomó részénél az elkövetők a behatolást eszköz nélkül, vagy a helyszínen talált eszközzel hajtották végre. A betörések jellemzően a délutáni órákban történtek.
Az elkövetési módszerre jellemző, hogy az elkövetők kifigyelik, mikor nincs a házban senki, és akkor hajtják végre a bűncselekményt. Elsősorban készpénzt, valutát, ékszereket, illetve apróbb műszaki cikkeket tulajdonítanak el.

Lakásuk, otthonuk biztonsága nagymértékben függ attól, hogy milyen óvintézkedéseket, vagyonvédelmi eszközöket alkalmazunk. Az ilyen jellegű bűncselekmények egy kis odafigyeléssel, csekély összegű ráfordítással megelőzhetőek.
A tapasztalatok azt mutatják, hogy a lakásbetörések döntő többségét a nyílászárók-ajtók, ablakok- befeszítésével követik el. Érdemes ezért az ajtóink szerkezetét, zárainkat megerősíteni.

Amire figyeljenek:

- Szereltessen több ponton záródó ajtót, mely megfelelő mechanikai szilárdsággal bír!
- A ház ablakait, bejárati ajtót, melléképületeit tartsa zárva, ha elmegy otthonról! Otthonának kulcsait ne rejtse el az ajtó közelében, az elkövetők ismerik a „dugi” helyeket!
- A bejárati ajtóra és a névtáblára célszerű csak a vezetéknevünket kiírni. Ezzel megelőzhető, hogy a potenciális bűnözők rájöhessenek, hogy egyedül álló személlyel van dolguk!
- Alkalmazhatnak továbbá jelző-riasztó rendszereket. Megfelelő védelmet nyújthatnak a helyi szirénák, zajkeltők, ha a szomszédságban lakók figyelmét előzetesen felhívták a hang- illetve fényjelzés jelentésére. Természetesen ez a módszer is csak akkor hatékony, ha a ház kritikus pontjain alakítják ki. Ezek a rendszerek legtöbbször távsegítség kérésére is alkalmasak, és megfelelő hatóságokhoz, szolgáltatókhoz továbbítják a jelzést, ezáltal biztosítják a szinte azonnali reagálás lehetőségét.
- Ne tartson otthonában nagyobb mennyiségű készpénzt!
- Az értékekeit ne hagyja elől, zárja el, lehetőleg lemez- vagy pénzkazettákba
- Jelentősebb értéktárgyairól (ékszer, műtárgy, műszaki cikkek stb.) készítsen házi leltárt, feltüntetve azok egyedi jellemzőit, leírását, azonosítási számát stb.! A leltárt ne rakja látható, könnyen megtalálható helyre!
- Téves kapcsolásra hivatkozó telefonáló esetén mindig kérdezzünk rá, hogy milyen számot tárcsázott. Soha nem valljuk be senkinek, hogy egyedül vagyunk, és ne áruljunk el magunkról semmit idegeneknek.
- Ha észlelte, hogy sérelmére betörés történt, azonnal értesítse a rendőrséget, ne várjon reggelig, a helyszínt ne járkálja össze, ne változtassa meg, mert a nyomok rögzítését ez nagyban megnehezíti!
- Hosszabb időre távozás esetén kérje meg szomszédját, ismerősét, rokonát, hogy az ingatlanjára figyeljen.
Amennyiben valaki akár saját lakóingatlanában, akár szomszédságában vagy lakókörnyezetében ilyet észlel, ne próbáljon meg beavatkozni az eseményekbe, legfeljebb biztonságos távolságból gyűjtsön adatot / személyleírás, az elkövetéshez használt gépjármű rendszáma, színe, típusa/ és haladéktalanul értesítse a rendőrséget a 107, 112-es segélyhívószámok egyikén, vagy 74/573-910-es telefonszámon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:36, szerda | Helyi

Eltűnt Bálint Lóránt

A tamási rendőrök a lakosság segítségét kérik.

2024. Április 19. 15:41, péntek | Helyi

Tolna Megye Védelméért emlékérmet vehetett át Müller Katalin

Április 16-án vette át Müller Katalin, a Tamási Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke kimagasló helytállásáért a rangos elismerését.

2024. Április 18. 08:59, csütörtök | Helyi

„Tiszta porta virágos kert” program Tamásiban

Tamási Város Önkormányzata az idei évben is szeretné elismerni, értékelni azokat a lakókat, akik aktívan tesznek környezetük szépségéért, ezáltal is hozzájárulva Tamási arculatának szépítéséhez.

2024. Április 15. 09:07, hétfő | Helyi

A Rászoruló Gyermekekért Alapítvány tart jótékonysági kulturális bemutatót Tamásiban

A „Rászoruló Gyermekekért” Alapítvány 2024. április 26-án 18 órai kezdettel jótékony célú kulturális bemutatót tart a Tamási Művelődési Központ színháztermében.