Városlista
2021. március 8, hétfő - Zoltán

Hírek

2013. Február 21. 11:08, csütörtök | Helyi
Forrás: Tamási Rendőrkapitányság, fotó: parameter.sk

Betöréses lopások Tamásiban

Betöréses lopások Tamásiban

A Tamási Rendőrkapitányság illetékességi területén 2012. év utolsó két hónapjában, Tamásiban 14 betöréses lopás történt. Lakásuk, otthonuk biztonsága nagymértékben függ attól, hogy milyen óvintézkedéseket alkalmazunk.

A Tamási Rendőrkapitányság illetékességi területén 2012. év utolsó két hónapjában, Tamásiban 14 betöréses lopás történt. A cselekmények túlnyomó részénél az elkövetők a behatolást eszköz nélkül, vagy a helyszínen talált eszközzel hajtották végre. A betörések jellemzően a délutáni órákban történtek.
Az elkövetési módszerre jellemző, hogy az elkövetők kifigyelik, mikor nincs a házban senki, és akkor hajtják végre a bűncselekményt. Elsősorban készpénzt, valutát, ékszereket, illetve apróbb műszaki cikkeket tulajdonítanak el.

Lakásuk, otthonuk biztonsága nagymértékben függ attól, hogy milyen óvintézkedéseket, vagyonvédelmi eszközöket alkalmazunk. Az ilyen jellegű bűncselekmények egy kis odafigyeléssel, csekély összegű ráfordítással megelőzhetőek.
A tapasztalatok azt mutatják, hogy a lakásbetörések döntő többségét a nyílászárók-ajtók, ablakok- befeszítésével követik el. Érdemes ezért az ajtóink szerkezetét, zárainkat megerősíteni.

Amire figyeljenek:

- Szereltessen több ponton záródó ajtót, mely megfelelő mechanikai szilárdsággal bír!
- A ház ablakait, bejárati ajtót, melléképületeit tartsa zárva, ha elmegy otthonról! Otthonának kulcsait ne rejtse el az ajtó közelében, az elkövetők ismerik a „dugi” helyeket!
- A bejárati ajtóra és a névtáblára célszerű csak a vezetéknevünket kiírni. Ezzel megelőzhető, hogy a potenciális bűnözők rájöhessenek, hogy egyedül álló személlyel van dolguk!
- Alkalmazhatnak továbbá jelző-riasztó rendszereket. Megfelelő védelmet nyújthatnak a helyi szirénák, zajkeltők, ha a szomszédságban lakók figyelmét előzetesen felhívták a hang- illetve fényjelzés jelentésére. Természetesen ez a módszer is csak akkor hatékony, ha a ház kritikus pontjain alakítják ki. Ezek a rendszerek legtöbbször távsegítség kérésére is alkalmasak, és megfelelő hatóságokhoz, szolgáltatókhoz továbbítják a jelzést, ezáltal biztosítják a szinte azonnali reagálás lehetőségét.
- Ne tartson otthonában nagyobb mennyiségű készpénzt!
- Az értékekeit ne hagyja elől, zárja el, lehetőleg lemez- vagy pénzkazettákba
- Jelentősebb értéktárgyairól (ékszer, műtárgy, műszaki cikkek stb.) készítsen házi leltárt, feltüntetve azok egyedi jellemzőit, leírását, azonosítási számát stb.! A leltárt ne rakja látható, könnyen megtalálható helyre!
- Téves kapcsolásra hivatkozó telefonáló esetén mindig kérdezzünk rá, hogy milyen számot tárcsázott. Soha nem valljuk be senkinek, hogy egyedül vagyunk, és ne áruljunk el magunkról semmit idegeneknek.
- Ha észlelte, hogy sérelmére betörés történt, azonnal értesítse a rendőrséget, ne várjon reggelig, a helyszínt ne járkálja össze, ne változtassa meg, mert a nyomok rögzítését ez nagyban megnehezíti!
- Hosszabb időre távozás esetén kérje meg szomszédját, ismerősét, rokonát, hogy az ingatlanjára figyeljen.
Amennyiben valaki akár saját lakóingatlanában, akár szomszédságában vagy lakókörnyezetében ilyet észlel, ne próbáljon meg beavatkozni az eseményekbe, legfeljebb biztonságos távolságból gyűjtsön adatot / személyleírás, az elkövetéshez használt gépjármű rendszáma, színe, típusa/ és haladéktalanul értesítse a rendőrséget a 107, 112-es segélyhívószámok egyikén, vagy 74/573-910-es telefonszámon.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Március 04. 16:59, csütörtök | Helyi

Vasdiplomát vehetett át Kaszás Dezső

A Pedagógusok Szakszervezete nyugdíjas tagozatának felterjesztése alapján kapta meg Kaszás Dezső tanár úr a vasdiplomát, melyet lánya vett át a város polgármesterétől, Porga Ferenctől.

2021. Március 04. 16:58, csütörtök | Helyi

Önkényesen zárta le az utat egy tolnanémedi lakos

Vígh László Tolnanémedi polgármestere arról tájékoztatta a lakosságot, hogy nem az önkormányzat zárta le a Nebojsza-hegyen kialakított pihenőhelyre vezető utat.

2021. Március 04. 16:56, csütörtök | Helyi

Felszámoltak több illegális hulladéklerakót

Súlyos problémát jelent Tamási területén az utak mellett, az erdőkben, az elhagyatott területeken, a külterületi ingatlanokon illegálisan lerakott lakossági kommunális, vagy építési hulladék.

2021. Március 01. 09:52, hétfő | Helyi

Tehergépkocsikat és buszokat ellenőriztek a rendőrök

A fokozott ellenőrzésben részt vettek a Tolna megyei rendőrök is. A 2021. február 8. és február 14. között tartó ellenőrzések során összesen öt tehergépkocsi esetében állapítottak meg szabálytalanságot.