Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. December 19. 09:56, szombat | Helyi
Forrás: fotó: tudnodkell.info

Biztonságban advent idején is

Biztonságban advent idején is

A téli időszak egyik legjellemzőbb veszélyforrása az otthonokban keletkezett tűz.

Az évnek ebben a szakaszában folyamatosan üzemelnek a tüzelő-fűtő berendezések, megjelennek a különböző – éghető anyagokból készített – dekorációs elemek, gyertyákat gyújtunk és a sütés-főzés is gyakoribb programmá válik. Az adventi időszakban keletkezett lakástüzek éppen ezekkel függnek össze, naponta olykor harminc esethez is riasztják a tűzoltókat.

Decemberben már folyamatosan üzemelnek a tüzelő-fűtő berendezések, amelyek hibás működése, szabálytalan használata vagy a karbantartás elmaradása kéménytűzhöz vezethet, ami akár az egész házat vagy lakást lángba boríthatja. A héten két kéménytűzhöz is riasztották megyénk tűzoltóit.

Az ünnepi előkészületek során felhasznált dekorációs elemek sokszor éghető anyagokból készülnek, a növényi részek pedig a meleg lakásban pár nap alatt kiszáradnak. Ilyenkor egyetlen gyertya lángja elég ahhoz, hogy az egész szobára kiterjedő tűz alakuljon ki. December 7-én egy adventi koszorú miatt keletkezett tűz Tolna-Mözsön, az Arany János utca egyik családi házának étkezőjében. A tűzben az étkezőasztal és az asztalterítő égett meg, a lángokat azonban a lakóknak sikerült megfékezniük, így a nagyobb bajt is megelőzték és sérülés sem történt.

A konyhában keletkező tüzek jellemzően az emberi figyelmetlenségre vezethetőek vissza. Az ünnepi készülődés során sokan a tűzhelyen vagy a sütőben felejtik a készülő ételt. Ezek a tűzesetek általában nagy füsttel járnak, ami megnehezíti a kialakult helyzet pontos megítélését és a lakásból való menekülést is. A tűzhelyen felcsapó lángok a zsúfolt konyhában, a szagelszívó berendezésen és konyhában található éghető anyagokon keresztül gyorsan továbbterjedhetnek, és rossz esetben akár a szomszédos lakásokban is komoly károkat tehetnek.

Csak ezen a héten eddig országosan összesen 16 olyan lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat, amelynek következtében lakhatatlanná vált az ingatlan a lángok pusztítása miatt. Most vasárnap országszerte otthonok ezreiben gyújtják meg az adventi koszorú negyedik gyertyáját. Kis odafigyeléssel és körültekintéssel biztonságosan megteremthető az ünnepi hangulat, azonban a gondatlanság következtében a koszorú, az asztal, a szoba és az egész épület is a tűz martalékává válhat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:49, hétfő | Helyi

Az év Tolna vármegyei rendőre Tóth Nándor

A Rendőrség Napja alkalmából az Év Tolna Vármegyei Rendőre elismerést azok a rendőrök kaphatják meg, akik kiemelkedően eredményes szakmai munkát folytatnak és szolgálatukat példaértékűen, fegyelmezetten látják el.

2024. Április 27. 11:00, szombat | Helyi

Tervezett áramszünet várható Tamásiban

Tamásiban az alábbi tervezett áramszünet megtartása elengedhetetlen, az üzembiztonság növelése és a későbbi üzemzavarok megelőzése érdekében.

2024. Április 25. 10:25, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 24. 14:36, szerda | Helyi

Eltűnt Bálint Lóránt

A tamási rendőrök a lakosság segítségét kérik.