Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Február 19. 11:06, kedd | Helyi
Forrás: Tamási Művelődési Központ

Egy kis néprajz mindenkinek

Egy kis néprajz mindenkinek

Az idén negyedik alkalommal kerül megrendezésre az „Egy kis néprajz mindenkinek” sorozat a Tamási Művelődési Központban.

A sorozat célja, hogy felelevenítse, és lehetőség szerint átmentse a népi, paraszti élethez tartozó tevékenységeket, az ehhez tartozó tudást segítse továbbadni, átörökíteni. Az előadások elméleti ismeretein túl gyakorlati foglalkozásokon is kipróbálhatják, megtanulhatják az adott témához tartozó gyakorlati ismereteket, technikákat az érdeklődők.
Négy éve, első alkalommal a Kapos-Koppány menti női viselet fejdíszével, a pillével ismerkedtek meg a résztvevők. Második alkalommal a grillázzsal, grillázstorta készítésével, tavaly pedig a gépi fehér hímzéssel, amelyet többek között a Kapos-Koppány menti viseletek díszítésére is használtak.
Február 2-án „Hímes tojás régen és ma” címmel Berta Katalin törökkoppányi népi iparművész, tojásfestő bevezető előadásával indult a sorozat.
Berta Katalin nagyapjától tanulta a tojáskarcolást, vagy ahogyan régebben nevezték a tojásvakarást. Törökkoppányban és a szomszédos falvakban a férfiak tevékenysége volt az e fajta tojásdíszítés. A megfestett tojásról borotvakéssel vakarták le a festéket. A fehér karcolatok adták ki a mintát, többnyire virágokat, leveles ágakat, amelyek behálózták a tojás felületét. Jellemző volt még madár rajzolása, amelynek csőréből indult a leveles ág motívum. Nehezebb feladat volt, nagyobb ügyességet igényelt a két egymásnak szemben elhelyezett madár, amelyek a csőrükkel érintették egymást. Ebben az esetben törekedtek arra, hogy a két madár formája teljesen azonos legyen.
Négy héten keresztül ezzel a motívumkinccsel és a tojáskarcolással ismerkedik az a közel húsz résztvevő, akik jelentkeztek a sorozat gyakorlati foglalkozásaira, majd három foglalkozáson a ma divatossá váló csipkeszerűen áttört tojásdíszítést tanulják.
A tojáskarcolást Berta Katalin tanítja, a csipketojás készítést Fenyő Gyuláné.
A lelkes tojásdíszítők március 23-án, szombaton délelőtt a foglalkozások zárásaként tojásfát állítanak fel a művelődési központban, és hímes tojás börzére várják az érdeklődőket.
Az „Egy kis néprajz mindenkinek” sorozat szervezője a Városi Művelődési Központ és a Hagyományápolással Tamási Kultúrájáért Alapítvány.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 10:25, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 24. 14:36, szerda | Helyi

Eltűnt Bálint Lóránt

A tamási rendőrök a lakosság segítségét kérik.

2024. Április 19. 15:41, péntek | Helyi

Tolna Megye Védelméért emlékérmet vehetett át Müller Katalin

Április 16-án vette át Müller Katalin, a Tamási Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke kimagasló helytállásáért a rangos elismerését.

2024. Április 18. 08:59, csütörtök | Helyi

„Tiszta porta virágos kert” program Tamásiban

Tamási Város Önkormányzata az idei évben is szeretné elismerni, értékelni azokat a lakókat, akik aktívan tesznek környezetük szépségéért, ezáltal is hozzájárulva Tamási arculatának szépítéséhez.