Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2015. Június 18. 08:41, csütörtök | Helyi
Forrás: Klebelsberg Inétzményfenntartó Központ

Egymástól tanulnak a tanárok a KLIK új kezdeményezése révén

Egymástól tanulnak a tanárok a KLIK új kezdeményezése révén

A pályázaton kiválasztott Mentoráló intézmények saját, mintaértékű pedagógiai módszereiket osztják meg a többi oktatási intézménnyel, segítve azok oktató-nevelő munkáját, Tamásiban is.

Az ország több száz iskoláját bevonó programot a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) a „Köznevelés az iskolában” projekt keretében indította el. Tolna megyében tizenhárom intézmény módszertani modelljeit érhetik el az érdeklődő iskolák.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) a „Köznevelés az iskolában” című európai uniós projektjének egyik elemeként összegyűjtötte azokat az általános és középiskolákat, amelyek mintaértékű pedagógiai modellel rendelkeznek. Rengeteg példa van ugyanis országszerte olyan oktatási-nevelési módszerekre, irányzatokra, amelyekkel az alkalmazó iskolák jelentős eredményeket tudnak felmutatni. A KLIK célja a mentoráló intézményi program elindításával ezeknek a helyben már bevált, régóta alkalmazott eljárásoknak az elterjesztése volt. Alkalmazásuk ugyanis hathatós segítséget tud nyújtani minden állami iskolának az oktatás-nevelési eszköztáruk fejlesztéséhez.
A Mentoráló intézmények havi rendszerességgel kínálnak óralátogatási lehetőséget és szerveznek műhelymunkákat, amelyeken bármely érdeklődő pedagógus részt vehet. Emellett tanácsokat is adnak a már bevált eljárások más iskolák napi gyakorlatába történő átültetéséhez. Mindezekkel a KLIK egy olyan szakmai párbeszéd elindítására törekszik, amelynek eredményeképpen a legjobb pedagógiai gyakorlatok a lehető legszélesebb körben elterjedhetnek. Ez alapvetően a gyerekek érdeke is, hiszen ezek a sikeres módszerek nem csak versenyképesebb tudással vértezik fel őket, hanem érdekesebbé, élményközpontúbbá is teszik az iskolai munkát. A modellprogramokat jegyző pedagógusok ugyanis évek alatt alakították ki a módszereiket, felhasználva ehhez nem csak az eredményességgel kapcsolatos tapasztalataikat, hanem a gyerekektől érkező visszajelzéseket is.

Tolna megyében 13 általános és középiskola összesen 16 módszertani modelljét ismerhetik meg és vehetik át az érdeklődő pedagógusok.

Mediációval segítik a diákok közötti konfliktusok megoldását a Szent László Szakképző Iskola és Kollégium Vályi Péter Szakképző Iskolai Tagintézményében. A tamási intézmény modelljének lényege, hogy az érintettek szembesülnek az okozott érzelmi vagy anyagi károkkal, felmérik és felfogják a tettük következményeit és segítenek azokat helyreállítani. A mediáció alkalmazása óta kevesebb az agresszió és a fegyelmi ügy, a vitákat lezáró kölcsönös megállapodásokat a diákok betartják. Ezáltal fejlődik személyiségük és erősödik felelősségtudatuk.

Geometriai szerkesztőprogramokat, konstrukciós játékokat és saját készítésű modelleket használnak a Tamási Általános Iskola és Gimnázium Béri Balogh Ádám Gimnáziumában. Az egyszerűnek és játékosnak tűnő feladatok a nyolcosztályos gimnázium alsóbb évfolyamain kiválóan megalapozzák az összetettebb matematikai problémák megoldásának képességét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:49, hétfő | Helyi

Az év Tolna vármegyei rendőre Tóth Nándor

A Rendőrség Napja alkalmából az Év Tolna Vármegyei Rendőre elismerést azok a rendőrök kaphatják meg, akik kiemelkedően eredményes szakmai munkát folytatnak és szolgálatukat példaértékűen, fegyelmezetten látják el.

2024. Április 27. 11:00, szombat | Helyi

Tervezett áramszünet várható Tamásiban

Tamásiban az alábbi tervezett áramszünet megtartása elengedhetetlen, az üzembiztonság növelése és a későbbi üzemzavarok megelőzése érdekében.

2024. Április 25. 10:25, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 24. 14:36, szerda | Helyi

Eltűnt Bálint Lóránt

A tamási rendőrök a lakosság segítségét kérik.