Városlista
2019. december 6, péntek - Miklós

Hírek

2018. Szeptember 25. 08:15, kedd | Helyi
Forrás: www.teol.hu

Felavatták hazánk első vietnami buddhista templomát Simontornyán

Felavatták hazánk első vietnami buddhista templomát Simontornyán

A Dai Bi pagoda ajtaja mindig nyitva áll mindenki előtt és várja a zarándokokat is.

Felavatták hazánk első vietnami buddhista templomát a simontornyai Mózsé-hegyen. Az egzotikus épület kívül és belül egyaránt Vietnamot idézi, annak vallási és kulturális jellegzetességeivel. A Három Ékszer áldásának, valamint a Magyar-Vietnami Kapcsolatért Alapítvány támogatásának köszönhetően elkészült az úgynevezett Dai Bi szentély Simontornyán. Ez az első hivatalos vietnami buddhista templom nemcsak a megyében, a térségben, hanem az országban is. A helyszín magyarázata egyszerű: a simontornyai Fried Kastélyszállónak a vietnami származású dr. Phan Bich Thien a tulajdonosa, férjével, Thuróczy Lászlóval együtt. Mindketten régóta tervezték ennek a különleges létesítménynek a megvalósítását a második otthonuknak számító Sió-parti kisvárosban. Az utolsó szögig vietnami stílusban épült pagoda sárkányokkal díszített, kettős hajlított tetővel rendelkezik. Az ajtót két szent szobra őrzi. Az egyik, amelyik kardot tart a kezében, az erőt szimbolizálja, a másik pedig a tudást. A pagoda ajtaja is vietnami stílusú, tömör rózsafából faragták. Alsó részén a négy szent állat, a sárkány, az oroszlán, a teknős és a főnix madár látható, míg felül a négy évszak növényei, azaz a cédrus, a krizantém, a bambusz és egy keleti tavaszi virág pompáznak. A Dai Bi pagoda ajtaja mindig nyitva áll mindenki előtt és várja a zarándokokat is. Bár állandó papja nincs, a tervek szerint egy-egy jeles alkalomkor vietnami szerzetes fogadja majd a híveket és az érdeklődőket. A létesítmény ugyanakkor nemcsak vallási célt szolgál: általa betekintést lehet nyerni egy rohamléptekkel fejlődő, távol-keleti ország színpompás kultúrájába is. – Büszke vagyok arra, hogy nálunk, Simontornyán emelkedik az ország első hivatalos vietnami buddhista temploma – nyilatkozott a teolnak Csőszné Kacz Edit polgármester. – Kívánom, hogy akik ebben a vallásban hisznek, errefelé járva találják meg ebben a szentélyben lelkük belső békéjét. Mindig is igyekeztünk minél szélesebb körű kapcsolatokat kialakítani, így is szolgálva a várost. Ez a létesítmény, ami túlmutat önmagán, egy újabb lépés ezen az úton.

Ezek érdekelhetnek még

2019. December 03. 18:58, kedd | Helyi

Baleset történt Tamási térségében

Az érintett útszakaszon a helyszínelés és a műszaki mentés idejére teljes útlezárás van érvényben Tamási és Pincehely között.

2019. December 03. 08:47, kedd | Helyi

Pályaorientációs nap Tamásiban

A rendőri hivatás népszerűsítése volt a cél a középiskolás korú fiatalok körében.

2019. December 03. 08:45, kedd | Helyi

Megérkezett a tél - vezessenek fokozott figyelemmel!

A decemberi hónappal megérkezett a lehűlés és jellemzően az egész országban változó halmazállapotú csapadék esik. Tolna megye útjain hétfőn két közlekedési baleset történt.

2019. November 29. 10:01, péntek | Helyi

Őrjöngött a kaposszekcsői férfi, a TEK fogta el

A falu közösségét mélyen megrendítették a durva események.