Városlista
2024. március 1, péntek - Albin

Hírek

2024. Február 01. 18:31, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

Felfüggesztett börtönre ítéltek egy férfit állatkínzásért Tamásiban

Felfüggesztett börtönre ítéltek egy férfit állatkínzásért Tamásiban

A férfi vadászkutyák számára, kotorékozásra engedély nélkül fogta be az állatokat, azokat egy négyzetméteres vasketrecekben tartva rendkívüli szenvedést okozott nekik, néhány egyed el is pusztult.

Állatkínzás és orvvadászat miatt másfél év - három évre felfüggesztett - börtönbüntetésre ítélt a Tamási Járásbíróság egy Tolna vármegyei férfit, aki rókákat és borzokat tartott rossz körülmények között - közölte a Szekszárdi Törvényszék csütörtökön az MTI-vel.

A férfi vadászkutyák számára, kotorékozásra engedély nélkül fogta be az állatokat, azokat egynégyzetméteres vasketrecekben tartva rendkívüli szenvedést okozott nekik, néhány egyed el is pusztult - írták a szerdán előkészítő ülésen hozott, jogerős ítéletről szóló közleményben.

A tényállás szerint a negyvenes éveiben járó férfi Nagyszokolyon műkotorékozó pályát épített ki jagd terrier kutyái kiképzésére, amihez élve fogó csapdával rókákat és borzokat fogott be. A pályát a Jagd Terrier Klub tagjai is használták kutyáik felkészítéséhez.

Az elítélt 2023 februárjában 3 felnőtt és 14 kölyök rókát, illetve 3 borzot fogott be a környék vadászterületéről és présházánál, egynégyzetméteres vasketrecekben tartotta őket. A rókák közül a tartás alatt három elpusztult.

Tavaly május 13-án tizennégy ember 23 jagd terrierrel érkezett Nagyszokolyra műkotorékozásra, de azt a rendőrség beavatkozása miatt nem tarthatták meg.

Megállapították, hogy a helyszínen fogva tartott állatok soványak voltak, szőrük hiányos, testük ürülékkel, légylárvákkal és bomló ételmaradékkal szennyezett volt. Víz és élelem sem volt előttük, valószínűleg 7-10 napja nem kaptak enni. A nem higiénikus tartási körülmények alkalmasak voltak arra, hogy az állatok maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozzák, emellett mindez rendkívüli szenvedéssel és fájdalommal járt számukra - írta a törvényszék.

Kiemelték: a műkotorékozó pálya építése és üzemeltetése nem engedélyköteles, a műkotorékozást nem tiltja jogszabály, de az állatok befogása vadászatra jogosult engedélyével történhet, amit az elítélt nem szerzett be.

MTI

Címkék: rendőrség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 29. 10:05, csütörtök | Helyi

Illegálisan ejtették el a szarvasokat

Illegális szórót létesített két férfi egy kisszékelyi tanyánál, és legalább két szarvast ejtettek el engedély nélkül.

2024. Február 28. 11:22, szerda | Helyi

Elfogták a sírrongálót Nagykónyiban

A Tamási Rendőrkapitányságon kihallgatták azt a férfit, aki a gyanú szerint 16 sírt rongált meg Nagykónyiban.

2024. Február 27. 10:16, kedd | Helyi

Eltűnt Fodor Krisztina és Kepl Dalma Alina

A tamási rendőrök a lakosság segítségét kérik.

2024. Február 24. 10:00, szombat | Helyi

Itt adhat vért Tolna vármegyében február 26–március 3. között

Kérjük, mielőtt elindul vért adni, ellenőrizze a kiválasztott véradás helyszínét és időpontját a következő webcímek egyikén: www.ovsz.hu; www.voroskereszt.hu