Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2013. December 05. 13:15, csütörtök | Helyi
Forrás: TMKH, fotó: panoramio.com

Feloldották a halfogási tilalmat két halfajra

Feloldották a halfogási tilalmat két halfajra

Feloldották a halfogási tilalmat két halfajra a Kapos folyón és a Sió csatornán

A Tolna Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága a Halgazdálkodási hatósággal egyeztetve feloldotta az ezüst kárászra és a törpe harcsára vonatkozó, - a Kapos folyón és a Sió csatornán elrendelt - általános halfogási tilalmat. A többi halfajt illetően továbbra is fennáll a halfogási tilalom.
2013. szeptember 29-én cukorgyári melléktermék, közismertebb nevén vinasz szennyezte be a Kapos folyót majd a Sió-csatornát, melynek következtében a halállomány egy része - a fellépő oxigénhiány miatt - elpusztult. A Tolna Megyei Kormányhivatal Földművelési Igazgatósága az eseményt követő napon - a halállomány védelmének céljából - általános halfogási tilalmat rendelt el a szennyezéssel érintett vízterületeken.
A jelenlegi adatok szerint a szennyezés levonult az érintett halgazdálkodási vízterületekről, és a víz színe illetve szaga a szennyezés előtti időszakra jellemző állapotúvá vált. A két fajra vonatkozó halfogási tilalom eltörlését tovább indokolja, hogy az ezüst kárász és a törpe harcsa nem tartozik a régió őshonos halfajai közé, illetve az ezüst kárász jelentős túlsúlyt képviselt az állományfelmérő halászatok során fogott halak fajösszetételében. A Halgazdálkodási hatóság az őshonos halfajok tekintetében továbbra is elengedhetetlennek tartja a tilalom fenntartását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 11:14, hétfő | Helyi

30 éve halt meg Würtz Ádám grafikus

Halálának 30. évfordulója alkalmából Tamásiban a DámPont Ökoturisztikai Látogatóközpontban emlékkiállítása nyílt május 11-én.

2024. Május 08. 13:55, szerda | Helyi

Színes programokkal várja Tamási a Tour de Hongrie mezőnyét

Részletek cikkünkben olvashatók. Nagyításhoz kattintson a képre.

2024. Május 03. 16:03, péntek | Helyi

Építési telkeket értékesít Tamási Város Önkormányzata

Tamási Város Önkormányzata nyilvános pályázatot ír ki a tulajdonát képező 6 db 800 m2 térmértékű és 2 db 1200 m2 térmértékű építési telek értékesítésére.

2024. Április 29. 08:49, hétfő | Helyi

Az év Tolna vármegyei rendőre Tóth Nándor

A Rendőrség Napja alkalmából az Év Tolna Vármegyei Rendőre elismerést azok a rendőrök kaphatják meg, akik kiemelkedően eredményes szakmai munkát folytatnak és szolgálatukat példaértékűen, fegyelmezetten látják el.