Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2020. Június 20. 10:45, szombat | Helyi
Forrás: TEOL.HU

Felújítanák a több száz éves templomot, ehhez kértek segítséget

Felújítanák a több száz éves templomot, ehhez kértek segítséget

Jelenleg is életveszélyes az iregszemcsei templom mellett található, még az 1790-es években épített templomrom.

A református egyház szeretné rendbe hozni, és ehhez kérték Süli János miniszter, a térség országgyűlési képviselőjének segítségét.

A mostanra már romos templomot a türelmi rendelet után építette a református gyülekezet. 1867-ben aztán megépült mellette az új templom, a régi pedig a gyülekezet elemi iskolájának, illetve tanítólakásnak adott helyet az 1950-es évek elejéig, amikor államosították. Állami iskola lett a református egyház iskolájából, de tanítólakás is volt egyben. Az 1970-es években azonban az iskolát átköltöztették a jelenlegi helyére, és a körülbelül ötszáz-hatszáz négyzetméteres, többemeletes épület majd húsz éven keresztül üresen állt. A kilencvenes évek elején kapta vissza a gyülekezet. Nem sokkal ezután vált életveszélyessé.

– Volt egy vihar, amely bedöntötte a tetejét, és a református egyháznak nem volt pénze arra, hogy felújítsa, vagy hogy egyáltalán kezdjen vele valamit – mondta a TEOL-nak Harsányi Béla lelkész. – Azóta sem lehet bemenni a belső terébe, mert nagy, vastag gerendák egymás hegyén-hátán állnak bedöntve. Süli János miniszter urat körülbelül egy hónapja kerestem meg levélben, és kértem tőle segítséget. Múlt pénteken eljött látogatóba, és beszéltünk az épület rendbe tételéről. A miniszter úr megígérte, hogy egyeztet az egyházi ügyekben járatosabb kormánytagokkal, Balog Zoltán miniszterelnöki biztossal, református lelkésszel, és dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel.

A gyülekezet szeretné megszüntetni az épület életveszélyes állapotát, ezzel együtt pedig rendbe tenni, kulturált környezetet teremteni. Fő céljuk, hogy megőrizzék, hogy később kulturális események helyszíne lehessen. Teljes felújítást nem terveznek, de ha van rá akarat és persze pénz, akkor annak csak örülnének.

– Az örökségünk nagy a múltból, hatalmas épületeink vannak, de megpróbáljuk azokat rendben tartani – tette hozzá.


Két másik templomot is felújítanának

Harsányi Béla lelkész három településen lát el szolgálatot, Iregszemcse mellett Felsőnyéken és Nagyszokolyban is. Mint elmondta, Süli János miniszter nemcsak az iregszemcsei épületromot nézte meg, hanem a közelmúltban felújított iregszemcsei templomot is, amelynek a tetejét és a tornyát hozták rendbe.

A felújított templom állapotán is van még azért mit javítani. Szükséges lenne a belső tér rendbe tétele, mivel beázik, valamint a nyílászárók cseréje, mert az ablakai rossz állapotban vannak.

Süli János miniszternek a lelkész átadta a nagyszokolyi és felsőnyéki templomok felújítási terveit is, hiszen azok is megújulásra szorulnak. Lapunknak ismertette, Iregszemcsén a református névjegyzékben a teljes jogú egyháztagok száma kilencven, azok pedig, akik magukat reformátusnak vallják, de hivatalosan nem egyháztagok, körülbelül kétszázan vannak. Felsőnyéken a névjegyzékben hatvanan vannak, de százötvenen vallják magukat reformátusnak, Nagyszokolyon pedig ez az arány negyven–hetven.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 10:25, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 24. 14:36, szerda | Helyi

Eltűnt Bálint Lóránt

A tamási rendőrök a lakosság segítségét kérik.

2024. Április 19. 15:41, péntek | Helyi

Tolna Megye Védelméért emlékérmet vehetett át Müller Katalin

Április 16-án vette át Müller Katalin, a Tamási Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke kimagasló helytállásáért a rangos elismerését.

2024. Április 18. 08:59, csütörtök | Helyi

„Tiszta porta virágos kert” program Tamásiban

Tamási Város Önkormányzata az idei évben is szeretné elismerni, értékelni azokat a lakókat, akik aktívan tesznek környezetük szépségéért, ezáltal is hozzájárulva Tamási arculatának szépítéséhez.