Városlista
2019. július 19, péntek - Emília

Hírek

2019. Május 13. 08:24, hétfő | Helyi

Folyamatos az erdőfelújítás a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt-nél

Folyamatos az erdőfelújítás a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt-nél

Az erdők egyben munkahelyet is teremtenek a vidék lakosságának.

Hazánkban mintegy 42 millió facsemetét ültettek, melyből 22 milliót a magyar állami erdőgazdaságok csak idén február - március fordulójától április elejéig, és ez szám a továbbiakban még növekedni fog, hiszen ősszel újabb erdősítési szezon kezdődik.
Természetesen ezzel összefüggésben a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. területén is folyamatos az egymást követő tavaszi és őszi erdősítések sora, az erdei facsemeték ültetése. Ahol a kedvezőtlenebb természeti adottságok miatt mesterséges eljárásokkal volt szükség a facsemetéket elültetni, ott 2018-ban és 2019 tavaszán mintegy 682 ezer darab csemete került a talajba; ahol kedvezőbb lehetőségek miatt lehetséges volt, ott a gyűjtött makk elvetésével ugyanebben az időszakban 2,5 millió kis csemete bújik ki a talajból. Jelentős területen lehetett az erdőállományok természetes megújulási folyamatait erdészetileg az un. bontóvágásokkal segíteni és gyorsítani, a természetes úton létrejövő magonc csemetékkel számolva további 2,9 millió új facsemete nő a területeinken. Elmondhatjuk tehát, hogy a tavalyi tavasszal-ősszel és az idei tavasszal összesen közel 6 millió darab kis facsemete fejlődik és nő a Gyulaj Zrt. Tolna megye állami erdeiben. - Célunk a magyar nemzeti erdővagyon fenntartása, védelme, javítása, hogy később, a jövő nemzedékét is szépen zöldellő, minél jobb egészségi állapotú és minőségű erdők vegyék körül. Az erdők amellett, hogy jelentősen hozzájárulnak a természet sokszínűségéhez, gazdagságához, az emberi életfeltételeink – levegő, klíma, vízháztartás - javításához, természetes, környezetbarát nyersanyagot adnak, megújuló energiaforrást is jelentenek, hiszen az erdő megújulása állandó és felelős odafigyelést igényel az erdőgazdálkodóktól. A felnövekvő facsemetéket folyamatosan gondozzuk, védjük, és rendszeres ápoljuk – hangsúlyozta a Zrt. kollektívája.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Július 17. 12:00, szerda | Helyi

Már német nyelvből is tehető nyelvvizsga a gimnáziumban

Októberben szervezik az első vizsgát, melyre várják a jelentkezőket.

2019. Július 17. 10:00, szerda | Helyi

Dörgicse – Szentantalfa a tamási természetjárók hétvégi úti célja

A csoport a Balaton-felvidék egyik legszebb fekvésű településére, Dörgicsére utazik július 20-án.

2019. Július 17. 06:00, szerda | Helyi

Regölyben járt az Ízőrzők stábja

A Duna Televízióban látható műsor a régi magyar konyha hagyományos ízeit kutatja fel.

2019. Július 16. 12:00, kedd | Helyi

Egy hónapig tárgyalási szünet lesz a bíróságokon

A Bonyhádi, a Dombóvári, a Paksi és a Tamási Járásbíróságon, a Szekszárdi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon az ügyfélsegítő nap szünetel.