Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2013. Június 08. 08:12, szombat | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, fotó: pakshirnok.hu

Harminc centiméterrel dőlhet meg a csúcs

Harminc centiméterrel dőlhet meg a csúcs

Rendkívüli sajtótájékoztatón számoltak be tegnap a legfrissebb árvízi helyzetről, és a szükséges intézkedésekről a Tolna Megyei Védelmi Bizottság szakemberei

Tóth Ferenc kormánymegbízott szerint a Duna Tolna megyei szakaszán folyamatos az árvízi védekezésre történő felkészülés, a leginkább veszélyeztetett településeken pedig megkezdődött a megelőző védekezés. A kormánymegbízott szerint a legfontosabb cél az élet megóvása, illetve a vagyonvédelem. A Duna vízállása régóta nem volt ilyen magas, éppen ezért fokozott készültségben állnak mind a megyei védelmi szervek, a vízügyi szakemberek és valamennyi önkéntes és civil is – szögezte le. Fontosnak véli azt is, hogy a segítőkész állampolgárok minden esetben valamely szakmai szerv közreműködése és koordinálása mellett segédkezzenek az elhárítási munkálatokban. Tóth Ferenc egyben türelemre és megértésre buzdított minden Tolna megyei lakost az óvintézkedésként végrehajtott sebességkorlátozásokat illetően. A kormánymegbízott a napokban közvetlenül felügyeli a kritikus helyszíneket, és mint elmondta, a sajtótájékoztatót követően szakemberekkel járja be az árvízi készültség legfontosabb helyszíneit, köztük Bátát is.

Tóth Sándor a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgató-helyettese elmondta, hogy a hazánkba tegnap érkező árhullám néhány nap alatt éri el a Dunakanyart, illetve Budapestet, majd vélhetően június 10-én lépi át a Tolna megyei határvonalat. A megye vonatkozásában várhatóan 30 centiméterrel lehet magasabb vízszint a történelmi csúcshoz képest, a jelenlegi vízszintnél pedig másfél-két méterrel lehet magasabb a folyó szintje – mondta a szakember. Kijelentette, hogy a Tolna megyei vízszakaszon jól kiépített a védelmi rendszer, Bátán pedig külön védekezési stratégia lép életbe. Az igazgató-helyettes konkrét, számszerű adatokat is közölt, azonban leszögezte, hogy ezek az értékek még csak az előrejelzések, és a továbbiakban még pontosabb adatok várhatóak. Mint mondta, meredek vízemelkedésre számíthatunk, viszont az apadás ennél lassabban fog bekövetkezni; az elhúzódó, hosszú árhullám kategóriába azonban nem sorolható az érkező víztömeg.

Wéber Antal tű. ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató Báta vonatkozásában elmondta, hogy ugyan lakóházak helyezkednek el a nyílt ártérben, de az érintett 53 fő elhelyezése lokálisan is megoldható. Kitért arra is, hogy a védelmi feladatok elvégzését összehangolva végzik a helyi önkormányzattal és a helyi védelmi igazgatás szerveivel. A védművek, illetve védvonalak megteremtésével és az önkéntes, civil felajánlásokkal biztosítható a széleskörű védelem. Az önkéntes felajánlásokra természetesen nagy szükség van - tette hozzá. Az adományok lehetnek anyagi vagy tárgyi jellegűek, és persze önkéntes munkán alapulóak is; ezeknek az erőforrásoknak és felajánlásoknak a kezelésére biztosítottak a keretek. Boros Brigitta, a katasztrófavédelem szóvivője hozzátette: 24 órás online és telefonos ügyfélszolgálat is rendelkezésre áll a felajánlásokra, amely a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapjáról, valamint a 74/510-490-es telefonszámon érhető el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 11:14, hétfő | Helyi

30 éve halt meg Würtz Ádám grafikus

Halálának 30. évfordulója alkalmából Tamásiban a DámPont Ökoturisztikai Látogatóközpontban emlékkiállítása nyílt május 11-én.

2024. Május 08. 13:55, szerda | Helyi

Színes programokkal várja Tamási a Tour de Hongrie mezőnyét

Részletek cikkünkben olvashatók. Nagyításhoz kattintson a képre.

2024. Május 03. 16:03, péntek | Helyi

Építési telkeket értékesít Tamási Város Önkormányzata

Tamási Város Önkormányzata nyilvános pályázatot ír ki a tulajdonát képező 6 db 800 m2 térmértékű és 2 db 1200 m2 térmértékű építési telek értékesítésére.

2024. Április 29. 08:49, hétfő | Helyi

Az év Tolna vármegyei rendőre Tóth Nándor

A Rendőrség Napja alkalmából az Év Tolna Vármegyei Rendőre elismerést azok a rendőrök kaphatják meg, akik kiemelkedően eredményes szakmai munkát folytatnak és szolgálatukat példaértékűen, fegyelmezetten látják el.