Városlista
2021. május 16, vasárnap - Botond, Mózes

Hírek

2021. Április 23. 08:30, péntek | Helyi

Használt sütőolaj begyűjtési pontok váltak elérhetővé Tamásiban

Használt sütőolaj begyűjtési pontok váltak elérhetővé Tamásiban

A tamási önkormányzat megállapodást között a Biotrans Környezetirányítási és Hulladékgazdálkodási Kft-vel, a város 4 szelektív hulladékgyűjtő szigetén új, használt sütőolaj begyűjtő edényeket helyeztek ki.

A gyűjtőedények az alábbi helyeken találhatók: József A. ltp. 9., József A. ltp. 11., Móricz Zs. Ltp. 8. és Gárdonyi u. 24. A városvezetők kérik, hogy ezen sárga színű, oldalán matricával megjelölt 240 literes edényekbe jól záródó műanyag flakonokban, vagy jól lezárt konzerves üvegekben helyezzék el a háztartási használt sütőolajat. Másfajta olajszármazékot kérik, ne tegyenek a gyűjtőedényzetbe!
A Biotrans Kft. lakossági használt sütőolaj begyűjtési programját a „CseppetSem!” program részeként szervezi meg. Bevezetésének oka az, hogy bár az elmúlt évtizedben történtek lépések a környezetet és az épített infrastruktúrát súlyosan szennyező anyag szelektív gyűjtésének elindítására, de a ritkásan kiépült rendszer alacsony hatásfokú, azt szinte csak a kiemelkedően környezettudatos polgárok veszik igénybe. Ezért a „CseppetSem!” rendszer célja az, hogy minél több önkormányzat létesítsen a területén használt sütőolaj gyűjtő pontokat, hogy a lakosságnak minél kisebb erőfeszítésébe teljen az, hogy környezetbarát módon helyezze el ezt a hulladékot. A 2020 szeptemberében indult program mára több mint 500 településen nagy sikerrel működik, most már Tamásiban is.
A rendszer előnye, hogy a használt sütőolajat és sütőzsiradékot – több más rendszerrel ellentétben – nem önteni kell a gyűjtőedénybe, hanem PET-palackban vagy befőttesüvegben kell behelyezni. Nem jelent problémát, ha az üveg összetörik, mert a tartalma a gyűjtőből akkor is kinyerhető. Mindemellett a rendszer előnye, hogy a hulladékot a gyűjtő cseréjével szállítják el az egyszerű ürítés helyett: a gyűjtőpontra minden alkalommal tisztított és fertőtlenített, új gyűjtő kerül.
A „CseppetSem!” program által nyújtott új, lakóhelyi szinten elérhető szolgáltatás nyomán közvetett gazdasági hatásokkal is számolni lehet: a használt sütőolaj és sütőzsiradék nagy része eltűnik a csatornákból, így a magán- és közcsatorna-hálózat meghibásodási és rongálódási aránya csökken. A csatornahálózat falára tapadó anyagok kisebb mértékben lesznek jelen – ezzel csökken a dugulások száma - valamint csökken az olaj és egyéb szennyeződések kölcsönhatása nyomán a beton- és fémelemeket rongáló elegyek aránya is. A szennyvíztisztítók mentesülnek az olaj kiszűrésére fordított többletenergia-felhasználástól. Összességében pedig csökkenhet a csatornarendszerekre és szennyvíztisztítók üzemeltetésére fordított összeg is.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 14. 16:17, péntek | Helyi

A vasúti átjárós balesetek legfőbb oka a figyelmetlenség

Tragédiával végződő baleset legutóbb 2017 februárjában történt Tolna megyében.

2021. Május 14. 16:16, péntek | Helyi

Égető problémát orvosolnak a munkásszálló építésével Tamásiban

Munkásszálló épül Tamásiban. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával égető munkaerőpiaci problémát orvosolnak a városban.

2021. Május 10. 16:48, hétfő | Helyi

Kormányablak busz érkezik Nagykónyiba

A Mobilizált Kormányablak Ügyfélszolgálat vagy „kormányablakbusz” egy ügyintézésre felszerelt kisbusz, amely előre meghatározott időpontokban elérhető olyan településeken, ahol nem működik állandó jelleggel kormányablak.

2021. Május 10. 16:45, hétfő | Helyi

Még mindig gyakoriak a viráglopások

A köztéri viráglopások nem csak Tamásiban fordulnak elő, ez országos jelenség. Az elmondható, hogy itt a különleges, újfajta virágok mindig „kelendőek”.