Városlista
2019. július 21, vasárnap - Dániel

Hírek

2019. Május 20. 11:28, hétfő | Helyi

Hazai ízeket varázsoltak a zsűri asztalára

Hazai ízeket varázsoltak a zsűri asztalára

Az Agrármarketing Centrum által szervezett „Hazai ízek, hazai asztalokon” című vetélkedőn idén a Szekszárdi SZC Vályi Péter Szakképző Iskolája és Kollégiumának csapata is indult.

A versenyen ez alkalommal is a nappali tagozatos, szakképzési centrumokban, iskola rendszerű képzésekben résztvevő tanulók mérték össze tudásukat.

Az összesen három fős - két szakácstanulóból és egy felkészítő szakoktatóból álló - csapatoknak kimagasló minőségű, hazai alapanyagokból, ez alkalommal sertéscombból kellett olyan ételt készíteniük a versengés során, amely nem csupán otthon, vagy a közétkeztetésben, hanem az éttermek kínálatában is megállná a helyét. Különböző nyersanyagok felhasználásával kellett elkészíteniük a hat adag ételt - egyet a display állványra, ötöt pedig a zsűrinek -, szerepet kaphatott a laskagomba, az édesburgonya, a napraforgóméz, a Tokaji Furmint és a vaj is. Az elődöntőben 13 csapat mérte össze tudását Budapesten. A két napos, négyfordulós csapatversenyekből került ki a döntőbe jutott négy csapat, köztük a vályis gárda is. A végső megmérettetést élő adásban követhették végig az Agrármarketing Centrum közösségi oldalán az érdeklődők. A Vályit Kecskés Ádám Dávid és Soós Flóra 11. D osztályos szakács tanulók képviselték, a felkészítő tanáruk és kísérőjük Jakab Jánosné volt. A csapat sertéstekercset készített zöldségágyon sütve, szalonnás-laskagombás gerslivel, édesburgonyapéppel, napraforgómézes céklaszalmával, fehérboros-medvehagymás pecsenyelével. A zsűri elnöke Zsolnay Gábor mesterszakács volt, a bírálásban részt vett Böröcz Zsófia gasztromentor, Petrás Krisztina, az Agrármarketing Centrum marketing és kommunikációs irodavezetője, valamint Babati István, a Vágóállat és Hús Terméktanács elnöke is. A vályisok - a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Báthory István Szakgimnázium és Szakközépiskola csapata mögött – a második helyezést szerezték meg. Giczi Gergely, a versenyt szervező Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese az esemény kapcsán azt mondta: a fiatal szakácsok számára is fontos, hogy már ifjúkorukban megmérettethessék magukat, mert a versenyeken szerzett tapasztalatok hozzájárulnak szakértelmük, egyéniségük, egyediségük kifejlődéséhez, ami a magyar gasztronómia értékmegőrzését és jövőbeli eredményességét is szolgálja. A döntőben vívott csatát nyomon követő zsűritagok az eseményt követően azt is kiemelték, hogy az ételek minősége, az elkészítés során tanúsított munkavégzés, fegyelmezettség és az az összetartó csapatmunka is elismerést érdemelt, amiről a csapattagok tanúbizonyságot tettek a versenyen.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Július 17. 12:00, szerda | Helyi

Már német nyelvből is tehető nyelvvizsga a gimnáziumban

Októberben szervezik az első vizsgát, melyre várják a jelentkezőket.

2019. Július 17. 10:00, szerda | Helyi

Dörgicse – Szentantalfa a tamási természetjárók hétvégi úti célja

A csoport a Balaton-felvidék egyik legszebb fekvésű településére, Dörgicsére utazik július 20-án.

2019. Július 17. 06:00, szerda | Helyi

Regölyben járt az Ízőrzők stábja

A Duna Televízióban látható műsor a régi magyar konyha hagyományos ízeit kutatja fel.

2019. Július 16. 12:00, kedd | Helyi

Egy hónapig tárgyalási szünet lesz a bíróságokon

A Bonyhádi, a Dombóvári, a Paksi és a Tamási Járásbíróságon, a Szekszárdi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon az ügyfélsegítő nap szünetel.