Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2015. Október 09. 10:20, péntek | Helyi
Forrás: TMKI

Hirt Ferenc a Tolna Megyei Tűzmegelőzési Bizottság tiszteletbeli elnöke

Hirt Ferenc a Tolna Megyei Tűzmegelőzési Bizottság tiszteletbeli elnöke

Az immár több éve tartó hatékony tájékoztató tevékenységének is nagy szerepe van abban, hogy az országban évről évre csökken a káresetek száma

Többek között ez is elhangzott a Tolna Megyei Tűzmegelőzési Bizottság tegnapi tisztmegújító ülésén, ahol Hirt Ferenc országgyűlési képviselőt a bizottság tiszteletbeli elnökének választották.

Az ülést Dr. Balázs Gábor tű. ezredes megyei katasztrófavédelmi igazgató, a bizottság elnöke nyitotta meg. Mint mondta, kiemelt cél a bizottság munkáját még közelebb vinni a lakossághoz, ezért fogalmazódott meg benne egy olyan embert felkérni tiszteletbeli elnöknek, aki nemcsak ismert, hanem elismert személyiség a megyében. Képviselő úr ennek maximálisan megfelelt, hiszen hosszú évek óta dolgozik a tűzoltóságok támogatásának növeléséért, munkájának eredményét nem csak szavak, hanem tettek és megvalósult beruházások jelzik. Az igazgató bízik abban, hogy a bizottság súlya a jövőben nőni fog, mivel a jövő évre sokkal többet gondolunk bele „egyszerű” propaganda tevékenységnél.

Hirt Ferenc elmondta, hogy 2006-ban „fertőződött meg” a tűzoltósággal, az elmúlt évek kitartó munkájának köszönhetően jelentős forrásnövekedést sikerült elérni. Az országgyűlési képviselő szerint a tűzmegelőzési bizottság sokkal többre hivatott pusztán a tűzmegelőzésnél, hiszen nem engedhetjük meg, hogy akár egy ember is lenn maradjon a pincében mustgáz-mérgezés miatt, vagy bárki szén-monoxid-mérgezésben veszítse életét. Hirt Ferenc azt ígérte, minden koordinációs tagot meg fog keresni, hogy megbeszéljék, rövid, közép és hosszú távon ki milyen módon tud hozzátenni a bizottság munkájához.

Az év eddig eltelt kilenc hónapjában a Tolna Megyei Tűzmegelőzési Bizottság húsz rendezvényen vett részt, ezek között volt falunap, családi nap, iskolai prevenciós program, különböző fesztiválok, legutoljára például a Szekszárdi Szüreti Fesztivál – ezt már dr. Balázs Gábor ismertette a jelen lévőkkel. Ezek során százhuszonhat munkatársunk mintegy ezer munkaórát fektetett a bizottság munkájába. A tavalyi évhez hasonlóan az idén is nem egyszer a rendőrséggel közösen rendezett programon jelentünk meg. Célunk, hogy a rendezvényekre kilátogató állampolgárokban elplántáljuk azokat az ismereteket, melyeknek köszönhetően a többnyire emberi gondatlanságból, vagy éppen a megfelelő tudás hiánya miatt bekövetkező káresetek, tragédiák megelőzhetőek. A tűzmegelőzési bizottság munkája azonban nem öncélú, globális gondolkodásra van szükség, és szorosan kapcsolódik hozzá a környezet, vagy akár az egészség védelme – hangsúlyozta az igazgató.

Az előttünk álló három hónapban sem tétlenkedhetünk, a fűtési szezon veszélyeihez, a szén-monoxid-mérgezések megelőzéséhez, az advent, a karácsony és a szilveszter biztonságos ünnepléséhez, a téli közlekedési, illetve a jégen való tartózkodás szabályaihoz szükséges figyelemfelhívó kampányok is még a bizottság idei feladatai közé tartoznak.

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság ötlete még 2012-ben az átalakult katasztrófavédelem vezetőiben fogalmazódott meg – mondta el dr. Bérczi László tű. dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő, az Országos Tűzmegelőzési Bizottság ügyvezető elnöke. A tábornok elmondta, hogy megvizsgálták, melyek azok az események, amelyek a katasztrófavédelem részéről a legtöbb beavatkozást igénylik. A vizsgálatok során tizenhárom eseménytípust azonosítottak be, amik elsősorban figyelemfelhívásokkal, megfelelő tájékoztatással megelőzhetőek lennének. Természetesen a hatósági eszközök is szükségesek a prevencióhoz, de nem ez az elsődleges, hanem a megelőző tájékoztatás, melynek egyik részeként rövid, úgynevezett spotfilmeket készítettek, amiket a közszolgálati médiában láthat a lakosság. A szabadtéri tüzek elemzése rávilágított arra a tényezőre, hogy az esetek nagy része évről évre ugyanazon a helyszínen következik be, és mintegy 99%-uk emberi tényezőre, azon belül is gondatlanságra vezethető vissza. A hatékony megelőző tájékoztatási tevékenységnek köszönhetően a szabadtéri tüzek száma mintegy 67%-kal csökkent az elmúlt három évben. Hasonló tendencia figyelhető meg a szén-monoxid-mérgezéses eseteknél is. 2012-ben tizenhárman vesztették életüket a csendes gyilkosnak is nevezett gáz miatt. Az idén már két haláleset történt, azonban az elmúlt év azonos időszakához képest ez héttel kevesebb, ami óriási eredmény, viszont nem dőlhetünk hátra, hiszen egy emberélet is sok – hangsúlyozta a tábornok.

Dr. Bérczi László az ifjúság nevelésére is kiemelt feladatként tekint, ennek részeként tavaly indították útjára az alkotói pályázatot – a plakát kategóriának tavaly Tolna megyei nyertese volt -, melyre az idén már négyszer annyi pályázat érkezett, mint az első évben. De ide sorolható a katasztrófavédelemnél is eltölthető közösségi szolgálat, melynek során számos hasznos információval gazdagodhatnak a diákok, és akár a területi tűzmegelőzési bizottságok munkájában is részt vehetnek.

A bizottság ülését dr. Balázs Gábor tű. ezredes zárta, aki megköszönte mindenkinek az eddig elvégzett munkát, és az év hátralévő részére a tagok további együttműködését és a tájékoztató tevékenységben történő aktív, személyes részvételét kérte.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:49, hétfő | Helyi

Az év Tolna vármegyei rendőre Tóth Nándor

A Rendőrség Napja alkalmából az Év Tolna Vármegyei Rendőre elismerést azok a rendőrök kaphatják meg, akik kiemelkedően eredményes szakmai munkát folytatnak és szolgálatukat példaértékűen, fegyelmezetten látják el.

2024. Április 27. 11:00, szombat | Helyi

Tervezett áramszünet várható Tamásiban

Tamásiban az alábbi tervezett áramszünet megtartása elengedhetetlen, az üzembiztonság növelése és a későbbi üzemzavarok megelőzése érdekében.

2024. Április 25. 10:25, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 24. 14:36, szerda | Helyi

Eltűnt Bálint Lóránt

A tamási rendőrök a lakosság segítségét kérik.