Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2022. Április 12. 08:20, kedd | Helyi

Jó borok készülnek Tamásiban és környékén

Jó borok készülnek Tamásiban és környékén

A Tamási Járási Borversenyt március 25-én rendezték meg a művelődési központban. A nap folyamán 15 borbíra és egy 4 tagú társadalmi zsűri értékelte a leadott közel 120 bormintát.

Módos Ernő borász, a zsűri elnöke, az Alisca Borrend alapító tagja osztotta meg tapasztalatait a jelenlévőkkel. Mint említette, a 2021-es évjárat nagyon jó évjáratnak minősíthető. Magas cukorfokok, egészséges szőlő jellemzi, így igazából a borászokon múlott, hogy milyen bort sikerül készíteniük. - Tamásiban sokaknak jól sikerült, hiszen a kóstolt borok döntő többsége bírálatra alkalmas volt, megfelelő minőségű, sőt, több kiemelkedő minőséggel is találkoztunk – mondta Módos Ernő. - Ez tulajdonképpen az idei esztendőben nem kirívó, hiszen az eddigi lebonyolított borversenyek is azt igazolják, hogy jó borok készülnek a környéken. Tamásiban mégis mindig kicsit különleges a helyzet, hiszen a gazdák, a termelők nehezebb körülmények között termelnek, mint egy optimálisabb termőhelyű borvidéken, de azt hiszem, hogy ez alkalommal is mindent megtettek, és így az asztalra kerülő borok alapjában véve jó minőséget képviseltek a 2021-es esztendőben.

Színt, tisztaságot, megfelelő illat-, zamatanyagot, azok intenzitását, fajtára jellemzőségét egyaránt értékeli a zsűri, majd ugyanezeket ízben, zamatban is pontozzák. A pontozótábla nagyban segíti a bírákat abban, hogy minél objektívabb bírálat születhessen egy-egy bor kapcsán. Az okleveles borminősítés azt jelenti, hogy a bor olyan borhibával, borbetegséggel, amely esetleges bírálatból való kizárást okozna, nem rendelkezik, viszont a fajtára jellemzősége, az évjáratra jellemző íz, zamatvilág, illat, vagyis az összbenyomás nem éri el az érmes szintet. Ez azt jelenti, hogy a bor - bár különösebb kifogás nem merül fel ellene - éremre nem javasolható. Az idei versenyen 23 oklevelet osztottak ki, valamint 33 arany, 29 ezüst, 19 bronz minősítést.
- Egyre többen kezdenek el borászkodni komolyan – emelte ki Schrenk Tamás, a Tolnai Borút Egyesület elnöke. – A komolyságot jelzi, hogy olyan borokat kóstoltunk most is, amikbe nem lehet belekötni, és ez nagyon fontos. Lehet ugyanis bort készíteni úgy, hogy semmi közünk nincsen hozzá, és lehet úgy, hogy bírálható, valóban értékes, értékelhető borokat teszünk le az asztalra. Körülbelül 6-7 éve bírálok Tamásiban és foglalkozom itt a borközönséggel, ez idő alatt jelentős változások történtek. Amíg az elmúlt időszakban 100 borból legalább 30 bor volt értékelhetetlen, a mostani időszakban ez már csak maximum 5-10 bor.
A „Nagy Rozé Arany” minősítést a hőgyészi Horváth Pince 2021-es Kékfrankos Rozéja érdemelte ki. A „Nagy Fehér Arany” minősítést a teveli Veres Pince 2021-es traminije kapta, míg a „Nagy Vörös Arany” minősítést a gyönki Simigh Borászati Kft. 2017-es Cabernet sauvignon bora kapta. Tamási Város Borának ezúttal Bálizs István 2021-es Blauburgerét választották, és ez a bor érdemelte ki az idén alapított Németh Miklós Emlékdíjat is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 11:14, hétfő | Helyi

30 éve halt meg Würtz Ádám grafikus

Halálának 30. évfordulója alkalmából Tamásiban a DámPont Ökoturisztikai Látogatóközpontban emlékkiállítása nyílt május 11-én.

2024. Május 08. 13:55, szerda | Helyi

Színes programokkal várja Tamási a Tour de Hongrie mezőnyét

Részletek cikkünkben olvashatók. Nagyításhoz kattintson a képre.

2024. Május 03. 16:03, péntek | Helyi

Építési telkeket értékesít Tamási Város Önkormányzata

Tamási Város Önkormányzata nyilvános pályázatot ír ki a tulajdonát képező 6 db 800 m2 térmértékű és 2 db 1200 m2 térmértékű építési telek értékesítésére.

2024. Április 29. 08:49, hétfő | Helyi

Az év Tolna vármegyei rendőre Tóth Nándor

A Rendőrség Napja alkalmából az Év Tolna Vármegyei Rendőre elismerést azok a rendőrök kaphatják meg, akik kiemelkedően eredményes szakmai munkát folytatnak és szolgálatukat példaértékűen, fegyelmezetten látják el.