Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2023. Április 14. 10:34, péntek | Helyi

Jó évjáratok közé lehet sorolni a 2022-est

Jó évjáratok közé lehet sorolni a 2022-est

Idén is megrendezték a Tamási Járási Borversenyt március 24-én, melyre ez alkalommal már nem csak a környék borosgazdái nevezték be boraikat, hanem a megye több járásából is érkeztek minták, összesen kilencvenöt.

A Tamási Művelődési Központ, mint szervező, hosszú évtizedek hagyományát követi minden év márciusában, amikor is megrendezik a járás borversenyét, melyre főként az elmúlt év borait várják a borosgazdáktól. Az idei évben egy kicsit kitekintettek, többen tudomást szereztek ugyanis a versenyről, így nem csak a tamási, hanem a környező járásokból is hoztak borokat. - Követjük a tradíciókat, amelynek alapjait régen lerakták már Tamásiban – osztotta meg velünk Czink Judit, a művelődési központ igazgatója. - Minden évben három borbíráló csoport bírálja a fehér, a rozé és a vörös borokat, ők a professzionális borbírálók, akik a megye, valamint az ország számos pontján is végeznek hasonló tevékenységet. Tamásiban néhány évvel ezelőtt vezettük be azt, hogy egy társadalmi zsűri is kiegészíti a profikat, hiszen fontos, hogy a laikus borfogyasztók ízlelőbimbóival is felmérjük, hogy kinek melyik bor ízlik a legjobban. A szakmai program délelőtt tíz órakor kezdődött, és délután két óráig tartott, ezt követően három órától az ünnepélyes eredményhirdetésre került sor. Természetesen a borbírálók Módos Ernő vezetésével kóstolták és értékelték az idei évben a borokat. Ő azt gondolom, hogy nem csak egy szimpla borbíráló ízlelésével kóstolja ezeket a borokat, hanem most már hazajár Tamásiba, nincs boros program, amelyen ne venne részt. A délutáni eredményhirdetéskor a borosgazdák, bortermelők boraik minősített okleveleit kapták, és kiosztották a nagy díjakat is, vagyis az egyes kategóriák legjobbjainak járó díjakat, emellett kiválasztották Tamási Város Borát, valamint a Németh Miklós Emlékdíjat is átadták. Legfontosabb nekünk szervezőknek az, hogy a bírák elég úgy kerüljenek a borok, hogy egyáltalán nem tudják, hogy ki a borász, aki nevezett. Már jelige sincs, csak számozzuk a leadott mintákat, tehát teljesen anonim a verseny, ez a garanciája annak, hogy tényleg a valós teljesítmény mérettetik meg. A tavaly előtti évhez képest több, a tavalyi évhez kicsit kevesebb minta volt idén, összesen 95. Mindig megkeressük az elmúlt években nevezőket személyesen, telefonon vagy akár levélben. Több helyről azt hallottuk, hogy nem sikerült olyan jól a tavalyi évben a bor, így a borosgazdák maguk döntöttek úgy, hogy nem szeretnének nevezni a versenyre, de akadt olyan is, ahol már kivágták a szőlőt, és felhagytak a borkészítéssel.
A zsűri elnöke ezúttal is Módos Ernő borász, az Alisca Borrend nagymestere volt, aki elmondta: hogy a tamási termelők a jó évjáratok közé sorolhatják a 2022-est, hiszen főleg a tavalyi év borait nevezték a versenyre. - Az évjárat nagyon szép ősszel indított, aminek eredményeképpen az alkoholfokok és a savak úgy alakultak, ahogy általában a napsütéses ősztől megszokott – mondta Módos Ernő. - Az alkoholfokok magasabbak egy picit az átlagosnál, és a savak valamivel alacsonyabbak. Ez bizonyos fajtáknál előny, bizonyos fajtáknál hátrány. A magasabb alkoholfok alapjába véve inkább pozitív, a savak a fehérboroknál talán kicsit hátránynak mondhatók, a vörös boroknál viszont nagyon szép, kellemes, jó zamatú, kompakt nedűket eredményezett. Az évjárat mindenképpen az átlagosnál jobb, és ezt itt Tamásiban is ki tudták használni a gazdák. Kulcskérdés még mindig a kénezés: hosszú évek óta probléma, hogy a túlérett szőlőből származó borok kénezését sokkal aktívabban, agresszívebben kell végezni, vagyis korábban, magasabb kénesebb szintről kell indítani ezeket a borokat. Ezt leszámítva a gazdák zöme megtanulta a borokat kezelni. Sokat fejlődött az is, hogy változtak a tárolóedények, a fahordók ma már nem népszerűek, ezeket az úszófedeles fém vagy műanyag edények váltják fel, amik a bor érlelésében ugyan nem, de az egészségesen tartásában, az íz- és zamatanyagok megtartásában abszolút előnyére válik. Látszik a fejlődés, megfogadták a tanácsokat a borászok. Tisztaságban, hordók teletartásában van nagyon pozitív a változás, rájöttek a gazdák arra, hogy ezekre érdemes odafigyelni, mert a bor minőségének megőrzésében óriási szerepük van.

Eredmények:
„Nagy Fehér Arany” – Veres Pince Tevel (Királyleányka)
„Nagy Rozé Arany” - Veres Pince, Tevel (Kékfrankos Siller)
„Nagy Vörös Arany” – Hahn János, Györköny (Cabernet Sauvignon)
„Tamási Város Bora” – Szijártó László, Tamási (Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc Cuvée)
Németh Miklós Emlékdíj – Bálizs István, Tamási (Kékfrankos Rozé)

Címkék: Tamási, tolna megye

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 10:25, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 24. 14:36, szerda | Helyi

Eltűnt Bálint Lóránt

A tamási rendőrök a lakosság segítségét kérik.

2024. Április 19. 15:41, péntek | Helyi

Tolna Megye Védelméért emlékérmet vehetett át Müller Katalin

Április 16-án vette át Müller Katalin, a Tamási Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke kimagasló helytállásáért a rangos elismerését.

2024. Április 18. 08:59, csütörtök | Helyi

„Tiszta porta virágos kert” program Tamásiban

Tamási Város Önkormányzata az idei évben is szeretné elismerni, értékelni azokat a lakókat, akik aktívan tesznek környezetük szépségéért, ezáltal is hozzájárulva Tamási arculatának szépítéséhez.