Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2015. Szeptember 17. 07:40, csütörtök | Helyi
Forrás: TMKI

Katasztrófavédelem és rendőrség közös tűzvizsgálói gyakorlata Fornádpusztán

Katasztrófavédelem és rendőrség közös tűzvizsgálói gyakorlata Fornádpusztán

A feltételezés szerint egy kollégiumi szobában keletkezett tűz: a helyszínt már kora reggel előkészítették, a megyei hatósági osztály munkatársai gyújtották fel a szobákat, a tamási önkormányzati tűzoltók pedig eloltották

Dr. Balázs Gábor tű. ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató elmondta, hogy Tolna megyében a tűzvizsgálatok jelentős része bűncselekmény gyanúja miatt indul, és ezek több mint hatvan százalékában bizonyítható is az eljárás során a szándékosság. Tekintettel arra, hogy ilyen eseményeket követően a rendőrség és a katasztrófavédelem szakembereinek szorosan együtt kell működnie, gondolkodnia a tűzvizsgálati eljárásban, az igazgatóság fontosnak tartotta, hogy a rendőrséggel közös gyakorlatot szervezzen. A mai nap óriási előnye, hogy a résztvevő állomány ezúttal valós körülmények között gyakorolhatott és elsajátíthatta egymás szakmai fogásait a jövőbeli még hatékonyabb együttműködés érdekében. Mindezek mellett az sem elhanyagolható, hogy a megfelelően végrehajtott eljárások során levont tapasztalatok a későbbiekben a megelőző hatósági tevékenységbe is beépíthetőek.

Molnár Gábor r. ezredes, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi főkapitány-helyettese köszöntő beszédében fontosnak tartotta kiemelni, hogy a rendvédelem teljes vertikumában integritásra van szükség, erre nagyon jó példa a tűzvizsgálat, azon belül is a helyszíni tevékenység, a bizonyítékok szakszerű begyűjtése, hiszen ez alapján bizonyítható - vagy éppen kizárható - a bűncselekmény ténye.

A gyakorlati nap keretében valós, megváltoztatott helyszínek vizsgálatára kerül sor, a tűzvizsgálati eljárás bűncselekmény alapos gyanúja miatt indult meg. A feltételezés szerint egy kollégiumi szobában keletkezett tűz. A helyszínt már kora reggel előkészítették, a megyei hatósági osztály munkatársai gyújtották fel a szobákat, a tamási önkormányzati tűzoltók pedig eloltották. A gyakorlat szervezői szándékos gyújtogatásra utaló nyomokat helyeztek el a kárhelyen, melyek felderítése a tűzvizsgálókra és a bűnügyi szakemberekre várt.

A technikai eligazítást követően a tűzvizsgálókból és a bűnügyi helyszínelőkből négy vizsgálócsoportot alakítottak ki. Miközben az első két csoport lefolytatta a helyszíni szemle statikus részét és meghallgatta a tűzoltásvezetőt, addig a másik két csoport a külön kiállított elektromos tárgyakat vizsgálta és fényképmellékletet állított össze. Végül pedig a helyszíni szemle dinamikus részét is lefolytatták. A csapatok különböző nyomok után kutattak, megkeresték a tűz kiváltó okait, az elrejtett bűnjeleket, méréseket végeztek, elemeztek, értékeltek, következtettek, dokumentáltak, majd kialakították a saját elméletüket a tűz keletkezési okáról.

A nap befejezéseként az oltás során készített videofelvételt tekintették meg közösen, majd pedig Fentor László tű. alezredes, országos tűzvizsgáló értékelte a szakmai napot, a feladatok végrehajtását. A gyakorlatot dr. Hábermayer Tamás tű. ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgatóhelyettes szakmai értékelése zárta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 16:03, péntek | Helyi

Építési telkeket értékesít Tamási Város Önkormányzata

Tamási Város Önkormányzata nyilvános pályázatot ír ki a tulajdonát képező 6 db 800 m2 térmértékű és 2 db 1200 m2 térmértékű építési telek értékesítésére.

2024. Április 29. 08:49, hétfő | Helyi

Az év Tolna vármegyei rendőre Tóth Nándor

A Rendőrség Napja alkalmából az Év Tolna Vármegyei Rendőre elismerést azok a rendőrök kaphatják meg, akik kiemelkedően eredményes szakmai munkát folytatnak és szolgálatukat példaértékűen, fegyelmezetten látják el.

2024. Április 27. 11:00, szombat | Helyi

Tervezett áramszünet várható Tamásiban

Tamásiban az alábbi tervezett áramszünet megtartása elengedhetetlen, az üzembiztonság növelése és a későbbi üzemzavarok megelőzése érdekében.

2024. Április 25. 10:25, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!