Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. Május 09. 09:20, szombat | Helyi

Készül a Trianon emlékmű Iregszemcsén

Készül a Trianon emlékmű Iregszemcsén

A község önkormányzata a helyi lakossággal és civil szervezetekkel együttműködve a trianoni békediktátum emlékezeteként 2020. június 4-én, a 100. évfordulóra emlékművet állít a szoborparkban.

- A polgármesteri programom egyik pontja a hagyományőrzés: a magyarság hagyományainak megőrzése, a feledésbe merülők felelevenítése. Ezt a gondolatat Wass Albert fogalmazta meg Ember az országút szélén című művében: "Az a dolgom, hogy hidat építsek a múlt és a jövendő között. És hogy ennek a hídnak a pilléreibe beleépítsek mindent, amit a múltból a jövendőbe átvinni érdemes." - osztotta meg velünk Tóth Szabolcs, Iregszemcse polgármestere. - Ilyen hídépítő kezdeményezés volt, hogy Iregszemcse Község Önkormányzata a helyi lakossággal és civil szervezetekkel együttműködve a trianoni békediktátum emlékezeteként 2020. június 4-én, a 100. évfordulón emlékművet állítson Iregszemcsén a szoborparkban.Véleményem szerint a trianoni békediktátum Magyarország történelmének egyik legtragikusabb fejezete volt, amelynek idén, 2020. június 4-én lesz a 100. évfordulója. A trianoni ország- és nemzetdarabolás példátlan veszteséggel járt Magyarország számára. Fontos lenne, hogy a Trianonnal kapcsolatos tényeket minél többen megismerjék, mert következményei ma is jelen vannak, a jelen nem érthető ismeretük nélkül.

A tervezett emlékművünk az emlékezés és a közösségvállalás kifejezése. A projekt végrehajtására létrejött a Trianon 100 bizottság, mely jelenleg 10 tagot számlál, és 2 csoporttal működik. A műszaki csoport tagjai: Baranyai Péter kőfaragó vállalkozó, Eke Dezső pedagógus, Fazekas József, Kiss Anikó és Máté Ambrus a helyi önkormányzat munkatársai, id. Németh László és ifj. Németh László kőműves vállalkozók, Pilisi Lajos tanyagondnok és Tóth Szabolcs polgármester. A csoport feladata az emlékműállítással kapcsolatos minden jellegű műszaki, tervezési, kivitelezési és logisztikai feladatok ellátása. A művészeti csoport tagjai: Eke Dezső, Győri Teréz nyugalmazott pedagógus, Kiss Anikó és Tóth Szabolcs. A csoport feladata: az emlékmű felállításához kapcsolódó műsor és kiállítás létrehozása, továbbá a Trianonnal kapcsolatos ismeretterjesztő előadások szervezése, mert kiderült, hogy néhány generációnak nincsenek, vagy nem jó ismeretei vannak a témáról. A csoportok koordinálását, a szervezési feladatokat Kiss Anikó látja el.

- Az emlékmű megvalósítását két féle módon támogathatta a helyi lakosság: támogatói kártyák vásárlásával és adományok utalásával az Iregszemcse Kultúrájáért Alapítvány részére. Az adománygyűjtés 2019. december és 2020. április közt zajlott, 550.000.-Ft gyűlt össze. Az emlékmű megvalósítását közel 250 család támogatta, mely a falu ¼-ét jelenti. A civil szervezetek közül az Iregszemcse Kultúrájáért Alapítvány, a helyi énekkarok, az olvasókör és a nyugdíjasklub támogatja a munkánkat - folytatta a polgármester. Az emlékmű megvalósításhoz Kólya Józseftől, a Tam-Bau Kft. ügyvezetőjétől kaptunk felajánlást. Az emlékmű helyszínre szállítása és a talapzat anyagköltsége az ő segítségéből valósul meg. A kőműves munkák id. Németh László és ifj. Németh László kőműves vállalkozók felajánlásából készülnek el. Petrás János, a Kárpátia zenekar frontembere a 72 vármegye területéről összegyűjtött földet ajándékozott az emlékművünkhöz. Az ő támogatásuk nagy segítséget jelent nekünk, melyet ezúttal is hálásan köszönünk.

Az emlékmű felállítása az évfordulóra, június 4-re megtörténik. Sajnos a kihirdetett veszélyhelyzet miatt nem tudunk olyan méltó avatóünnepélyt tartani, amilyet eredetileg terveztünk, de mivel az emlékmű mindenképpen elkészül, egy kis létszámú, zártkörű megemlékezés keretén belül le is leplezzük. Ezt a lakosok felvételről megtekinthetik az önkormányzat Facebook csoportjában. A koronavírus járvány miatt sajnos a tervezett kiállítás és az ismeretterjesztő előadások is elmaradnak, de szeretnénk egy későbbi időpontban megvalósítani ezeket is.

Az emlékmű avatására Erdélyből, Gyimesközéplokról, Iregszemcse testvértelepüléséről érkezett volna egy delegáció, ami a járványügyi helyzet miatt sajnos szintén nem tud megvalósulni. Jelenleg ez a település Iregszemcse testvértelepülése, de a jövőbeli tervem, hogy minden elcsatolt területről: a Felvidékről, Délvidékről, Kárpátaljáról és az Őrvidékről is lennének testvértelepüléseink. Remélem, ez polgármesteri ciklusom végére megvalósul. A polgármesteri hivatal épületére már kihelyeztük a székely zászlót, nemsokára a felvidéki zászló is helyet kap mellette.

Az Országgyűlés tíz évvel ezelőtt a trianoni békediktátum aláírásának napját, június 4-ét a nemzeti összetartozás napjává, a 2020-as évet pedig a nemzeti összetartozás évének nyilvánította, megemlékezve a trianoni békediktátum századik évfordulójáról. A Trianon 100 bizottság vállalta, hogy a nemzeti összetartozás évében sor kerül még Iregszemcsén rovástáblák felállítására is. A magyar rovásírás a magyarság egyik kincse. Eredete még a honfoglalás előtti korba nyúlik vissza. Bár a kereszténység felvétele után tiltották, pusztították és szerették volna, ha végleg feledésbe merül, mégis évszázadokon át fennmaradt. A község nevének rovásírásos tábláinak kihelyezését, avatását szintén ünnepélyes keretek közt tervezzük, de ennek időpontja még pontosan nem ismert.

Ez úton is szeretnék mindenkinek köszönetet mondani, aki Iregszemcsén segítették a céljaink megvalósulását - zárta gondolatait Tóth Szabolcs polgármester.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 09:07, hétfő | Helyi

A Rászoruló Gyermekekért Alapítvány tart jótékonysági kulturális bemutatót Tamásiban

A „Rászoruló Gyermekekért” Alapítvány 2024. április 26-án 18 órai kezdettel jótékony célú kulturális bemutatót tart a Tamási Művelődési Központ színháztermében.

2024. Április 11. 09:54, csütörtök | Helyi

Olvassa a Dombóvári Szuperinfó legújabb számát!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 09. 08:14, kedd | Helyi

Eltűnt Orsós Veronika Melinda és Fodor Krisztina

A tamási rendőrök a lakosság segítségét kérik.

2024. Április 05. 15:00, péntek | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma nálunk már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!