Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2021. Április 30. 10:46, péntek | Helyi

Konyhakéssel szúrta hátba lakótársát a simontornyai férfi

Konyhakéssel szúrta hátba lakótársát a simontornyai férfi

A Szekszárdi Törvényszék 3 év 4 hónap börtön fokozatú szabadságvesztésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte azt a simontornyai férfit, aki 2019 őszén otthonában egy konyhakéssel hátba szúrta lakótársát.

A vádlott legkorábban a büntetés kétharmad részének letöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra – tájékoztatta a TEOL-t dr. Bajusz János törvényszéki sajtótitkár.

Az ítéleti tényállás szerint 2019. október közepén a rendszeres alkohol- és pszichoaktív szer fogyasztó, több esetben pszichiátriai kezelés alatt is álló vádlott simontornyai házába befogadta a hajléktalan életmódot folytató, negyvenes évei elején járó sértett férfit. A vádlott a lakhatásért cserébe azt kérte, hogy a sértett tegye rendbe az ingatlanhoz tartozó udvart, és szedje le a gyümölcsöket.

A vádlott 2019. október 31. vagy november 1. napján lakóházának udvarán azt kiabálta, hogy: „Hol a balta, add ide, mert megöllek!”, amely kijelentésnek a szomszédos házban lakó személy is a fültanúja volt.

2019. november 2. napján a délelőtti órákban a vádlott és a sértett a konyhában reggelit kezdtek készíteni, amelynek során közöttük – pontosan nem tisztázható közvetlen előzmények után – nézeteltérés és rövid szóváltás alakult ki, ezért a sértett elindult kifelé a konyhából, hogy elhagyja a házat.

Ekkor a vádlott a konyhaasztalról magához vett egy húsz centiméter pengehosszúságú kést, és a házból éppen távozó, neki hátat fordító sértettet egy alkalommal hátba szúrta. A sértettnek a szúrás következtében nyolc napon belül gyógyuló sérülései keletkeztek.

A vádlottól elszenvedett szúrás azonban annak jellegére, elhelyezkedésére, keletkezési mechanizmusára és az elkövetési eszköz tulajdonságaira is figyelemmel, a sértettnek az okozottnál súlyosabb sérülést is eredményezhetett volna, amelynek elmaradása a véletlennek volt köszönhető.

A sértett úgy érzékelte a szúrást, hogy a vádlott őt hátba rúgta, ennek ellenére az udvarról a hátsó kert irányába haladva az ingatlant elhagyta. Végül barátai, akikkel ezután futott össze, értesítették a rendőrséget és a mentőket, miután azok látták a nehezen lélegző sértett hátán a szúrt sebet.

A törvényszék a fenti cselekményét csak részben beismerő vádlottat életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében, ezen felül más cselekvőségei miatt hamis vád bűntettében, a bűncselekmény elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett testi sértés bűntettében és garázdaság vétségében mondta ki bűnösnek, és a fenti büntetés kiszabása mellett rendelkezett a vádlott által előzetes fogvatartásban töltött idő szabadságvesztésbe történő beszámításáról, illetve a vele szemben korábban két év próbaidőre felfüggesztett egy év börtönbüntetés végrehajtásának elrendeléséről is.

A büntetés kiszabása során a bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe többek között a vádlott részbeni beismerő vallomását, a kórosság mértékét el nem érő, az impulzuskontroll zavarával is jellemezhető személyiségzavarát, a sértettnek okozott testi sérülés nyolc napon belüli gyógytartamát, a cselekvőség kísérleti szakban maradását, míg súlyosító körülményként értékelte a vádlott büntetett, főként személy elleni erőszakos bűncselekmények miatti elítélésekkel kísért előéletét, pszichoaktív szer függőségét, az önhibából eredő ittas állapotban történő elkövetést, a több bűncselekményt magában foglaló halmazati elkövetést, valamint azt a tényt, hogy a vádlott próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt valósította meg bűncselekményét.

Az ítélet nem jogerős, a vádlott a büntetés enyhítéséért jelentett be fellebbezést, az ügyész és a védő három munkanap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozatra. Az ügy a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik – zárul a törvényszék közleménye.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 10:25, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 24. 14:36, szerda | Helyi

Eltűnt Bálint Lóránt

A tamási rendőrök a lakosság segítségét kérik.

2024. Április 19. 15:41, péntek | Helyi

Tolna Megye Védelméért emlékérmet vehetett át Müller Katalin

Április 16-án vette át Müller Katalin, a Tamási Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke kimagasló helytállásáért a rangos elismerését.

2024. Április 18. 08:59, csütörtök | Helyi

„Tiszta porta virágos kert” program Tamásiban

Tamási Város Önkormányzata az idei évben is szeretné elismerni, értékelni azokat a lakókat, akik aktívan tesznek környezetük szépségéért, ezáltal is hozzájárulva Tamási arculatának szépítéséhez.