Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Július 15. 08:00, hétfő | Helyi
Forrás: Kovács Bianka, Erdős Tibor

Közel százötven középiskolás diák vett részt a perszimuláción

Közel százötven középiskolás diák vett részt a perszimuláción

A Szekszárdi Törvényszék és a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság együttműködésében szervezett büntető perszimulációt „Sodródás” címmel mutatták be a Tamási Járásbíróságon.

A Béri Balogh Ádám Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda valamint a Szekszárdi Szakképzési Centrum Vályi Péter Szakképző Iskolája és Kollégiumának diákjai a Szekszárdi Törvényszék és a területén működő járásbíróságok dolgozói által megformált szerepeken keresztül nyerhettek betekintést egy büntetőügyben lefolytatott bírósági tárgyalás menetébe, és abba az élethelyzetbe, amelybe a fiatalkorú vádlott, a sértett és barátaik kerültek néhány rossz döntés következtében. Az előadott történet szerint három fiatal: a 17 éves Bálint; barátnője, a 17 éves Dóri, és a 19 éves Patrik szórakozni indultak, akikhez később a szomszédos faluban lakó barátnőjük, a 17 éves Fanni is csatlakozni szeretett volna. A fiatalok ezért elindultak autóval Fanniért, előtte azonban a gépjárművet vezető Bálint már elfogyasztott két korsó sört. A visszafelé vezető úton baleset érte őket, lesodródtak az útról és egy fába csapódva álltak meg. A baleset során a járművezető melletti ülésen utazó Dóri, aki a balesetet megelőzően kicsatolta a biztonsági övét, hogy a mögötte ülő Fanninak megmutassa a telefonján tárolt fotókat, maradandó sérüléseket szenvedett. A bírósági tárgyalás során a hallgatókban folyamatosan rajzolódott ki a kép a baleset körülményeiről és arról, hogy Bálint és Dóri is követtek el aznap este hibákat, amelyek a baleset és következményeinek bekövetkezésében is közrejátszottak, de a hátsó ülésen utazó Patrik és Fanni is felelősnek érezték magukat a történtekért. A szervezők célja az volt, hogy a perszimuláció keretein belül bemutassák a felnőttkoruk előtt álló diákoknak, hogy néhány apró hiba, egy rossz döntés az egész életükre jelentős kihatással lehet, amely döntéseikért felelősséggel tartoznak. A témaválasztás mellett az, hogy az előadás főszereplői is a hallgatóság soraiban ülőkhöz korban közel álló személyeket alakítottak, nagyban segítette e cél elérését. A perszimuláció során a Szekszárdi Törvényszék és a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság dolgozói a tárgyalás menetét megszakítva moderációval, interaktív bemutatókkal, személyes tapasztalataik előadásával segítették a résztvevő diákoknak a tárgyalóteremben történtek megértését, és világítottak rá a közlekedési szabályok betartásának fontosságára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 10:25, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 24. 14:36, szerda | Helyi

Eltűnt Bálint Lóránt

A tamási rendőrök a lakosság segítségét kérik.

2024. Április 19. 15:41, péntek | Helyi

Tolna Megye Védelméért emlékérmet vehetett át Müller Katalin

Április 16-án vette át Müller Katalin, a Tamási Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke kimagasló helytállásáért a rangos elismerését.

2024. Április 18. 08:59, csütörtök | Helyi

„Tiszta porta virágos kert” program Tamásiban

Tamási Város Önkormányzata az idei évben is szeretné elismerni, értékelni azokat a lakókat, akik aktívan tesznek környezetük szépségéért, ezáltal is hozzájárulva Tamási arculatának szépítéséhez.