Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2016. Október 28. 08:40, péntek | Helyi
Forrás: TMKI

Külső védelmi terv gyakorlatot tartottak Pincehelyen

Külső védelmi terv gyakorlatot tartottak Pincehelyen

A kialakult helyzet hármas kiemelt beavatkozási fokozat elrendelését tette szükségessé, a tamási önkormányzati, valamint a sárbogárdi és dombóvári hivatásos tűzoltókat riasztotta a megyei műveletirányítás.

Külső védelmi terv készítésére azok az önkormányzatok kötelezettek, melyek területén felső küszöbértékű üzem működik. Pincehely is ezek közé a települések közé tartozik, itt működik ugyanis a megye három felső küszöbértékű üzeme közül az egyik.

A külső védelmi tervet háromévente teljes körűen, évente részlegesen gyakorolják a szakemberek az esetleges veszélyhelyzetek gördülékenyebb felszámolása érdekében.

A propán-bután gázkeveréket tartalmazó tartálykocsi lefejtése közben kezelői hiba miatt a lefejtő tömlőn hasadék keletkezett a gyakorlat alapfeltételezése szerint. A gáz a sérülésen keresztül nagy sebességgel áramlott kifelé, a személyzet a tartálykocsi elzáró szerelvényét sikertelenül próbálta elzárni. A tartálykocsiban lévő közel negyven tonna propán-bután gázkeverék elméleti leürülése több mint negyvenöt percig tart, ez idő alatt mintegy ötszáz méter sugarú körben terül el. Az uralkodó széliránynak megfelelően a telephelyet elhagyó gázfelhő délkeleti irányba terjedve veszélyeztette a Pécs-Budapest vasúti fővonalat, a vasútállomáson tartózkodó személyzetet és utasokat, majd a Mártírok utca irányában a település lakóit.

A kialakult helyzet hármas kiemelt beavatkozási fokozat elrendelését tette szükségessé, ennek megfelelően a tamási önkormányzati, valamint a sárbogárdi és dombóvári hivatásos tűzoltókat riasztotta a megyei műveletirányítás. A paksi, siófoki és szekszárdi hivatásos tűzoltó-parancsnokságok részéről egy-egy megfigyelő követte végig a gyakorlatot.

A gyakorlatban a katasztrófavédelmi mobil labor személyzete is részt vett, a lakosságvédelmi intézkedések kidolgozásához ők szolgáltatták a valós idejű meteorológiai adatokat, a szélirányt és szélsebességet, ezek az adatok ugyanis nélkülözhetetlenek a megfelelő intézkedések meghozatalához.

A gyakorlat célja a résztvevők felkészültségének, az intézkedések meghozatalának, az irányítókészségnek, a szakmai feladatok végrehajtásának ellenőrzése.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 16:03, péntek | Helyi

Építési telkeket értékesít Tamási Város Önkormányzata

Tamási Város Önkormányzata nyilvános pályázatot ír ki a tulajdonát képező 6 db 800 m2 térmértékű és 2 db 1200 m2 térmértékű építési telek értékesítésére.

2024. Április 29. 08:49, hétfő | Helyi

Az év Tolna vármegyei rendőre Tóth Nándor

A Rendőrség Napja alkalmából az Év Tolna Vármegyei Rendőre elismerést azok a rendőrök kaphatják meg, akik kiemelkedően eredményes szakmai munkát folytatnak és szolgálatukat példaértékűen, fegyelmezetten látják el.

2024. Április 27. 11:00, szombat | Helyi

Tervezett áramszünet várható Tamásiban

Tamásiban az alábbi tervezett áramszünet megtartása elengedhetetlen, az üzembiztonság növelése és a későbbi üzemzavarok megelőzése érdekében.

2024. Április 25. 10:25, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!