Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Október 19. 14:28, hétfő | Helyi
Forrás: MTI

Magas termésátlaggal takarítják be a kukoricát Tolnában

Magas termésátlaggal takarítják be a kukoricát Tolnában

A júliusi és augusztusi esőknek köszönhetően magas termésátlaggal, hektáronként 8,9 tonna kukoricát takarítottak be az aratás feléhez közeledve Tolna megyében.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei szervezete azt közölte: a 71 ezer hektáros termőterület 42 százalékán végeztek a betakarítással, a kukorica egészséges, de a csapadékos időjárás növelheti a fuzáriumos fertőzést. A termény nedvességtartalma 16 és 22 százalék között van, a gazdaságok üzembe helyezték a szárítókat. A szeptember végén hullott csapadék kedvezett a 12 600 hektáron elvetett őszi káposztarepce fejlődésének. Az eső jót tett a kalászosok talaj-előkészítésének is, így a múlt héten nagyobb ütemben kezdődhetett a vetés; a falugazdászok felmérése szerint őszi búzát 45-46 ezer hektár között, őszi árpát 12,5 ezer hektáron szándékoznak vetni idén a Tolna megyei gazdák. A csapadék fele volt az optimálisnak az idei szezonban Áprilisban és májusban mintegy 100 milliméternyi csapadék hiányzott a talajból, a tavaszi aszály a kukorica és a napraforgó fejlődését is hátráltatta. A kukorica magas átlagtermése annak is köszönhető, hogy júliusban virágzáskor és augusztusban a szemképződéskor 60-60 milliméter csapadék hullott. Az olajos növényt - amelyet 32 700 hektáron termesztették Tolnában -, hektáronként kimagasló, 3,18 tonnás átlaggal takarították be, olajtartalma azonban elmarad az elmúlt évek mutatóitól. A szezon összes csapadéka alig több mint fele az optimálisnak, a szezon első kétharmadában pedig a talaj nedvességtartalma kritikusan alacsony volt; a fél méternél mélyebb talajrétegekben tavasz elejétől október elejéig folyamatos volt a nedvességvesztés. A kamara adatai szerint a linolsavas napraforgó tonnáját 140 ezer, a magas olajsav tartalmút 125 000 forintért értékesítik a Tolna megyei termelők. A kukorica tonnánkénti ára 50 és 52 ezer forint között van, az eurobúzáé 60 ezer, a malmi búzáé 62 ezer forint, míg a szója piaci ára 122 ezer, az árpáé 48 ezer forint.

Címkék: kukorica, tolna megye

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:41, péntek | Helyi

Tolna Megye Védelméért emlékérmet vehetett át Müller Katalin

Április 16-án vette át Müller Katalin, a Tamási Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke kimagasló helytállásáért a rangos elismerését.

2024. Április 18. 08:59, csütörtök | Helyi

„Tiszta porta virágos kert” program Tamásiban

Tamási Város Önkormányzata az idei évben is szeretné elismerni, értékelni azokat a lakókat, akik aktívan tesznek környezetük szépségéért, ezáltal is hozzájárulva Tamási arculatának szépítéséhez.

2024. Április 15. 09:07, hétfő | Helyi

A Rászoruló Gyermekekért Alapítvány tart jótékonysági kulturális bemutatót Tamásiban

A „Rászoruló Gyermekekért” Alapítvány 2024. április 26-án 18 órai kezdettel jótékony célú kulturális bemutatót tart a Tamási Művelődési Központ színháztermében.

2024. Április 11. 09:54, csütörtök | Helyi

Olvassa a Dombóvári Szuperinfó legújabb számát!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!