Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2020. Március 29. 16:01, vasárnap | Helyi
Forrás: teol.hu, CraftUnique

Magyar 3D nyomtatók is dolgoznak a koronavírus hárításán

Magyar 3D nyomtatók is dolgoznak a koronavírus hárításán

350 pajzsot nyomtatott ki a CraftUnique, melyekből többek között a tamási, a szentgotthárdi, a répcelaki, és a kőbányai önkormányzatok is kaptak.

A CraftUnique 3D nyomtatott arcvédő pajzsokat és ajtónyitó segédeszközöket – tenyér használata nélkül használhatókat – adományoz több intézménynek.

A magyar vállalat hetek óta azon dolgozik, hogy a lehető leghatékonyabb módon tudja felhasználni saját fejlesztésű 3D nyomtatócsaládját és mérnökeinek szaktudását a koronavírus elleni harcban. A CraftBotok FDM technológiájú (szálhúzáson alapuló) asztali 3D nyomtatók, amelyek kiválóan alkalmasak az otthoni, az oktatásban való és akár az iparban is alkalmazott eszközök, prototípusok gyártására, de a nagyon speciális orvosi védőmaszkok előállítására nem. Cseh mintára azonban sikerült olyan védőeszközöket tervezni, majd nyomtatni, amelyek nagyban hozzájárulnak a koronavírus elleni küzdelemhez. A nyomtatott arcvédő pajzsok több területen is felhasználhatók Az egészségügyi dolgozóknak, például a szemüveges orvosoknak ez az egyik legjobb védőfelszerelés, hiszen számukra a védőszemüveg viselete egyébként problémát okozna. Az önkormányzatoknál is nagy igény van erre az eszközre, hiszen a pajzsokat elsősorban szociális munkásoknak adják, akik az időseknek segítenek, például a bevásárlásban. Nem elhanyagolható azonban az sem, hogy a közterületesek, a patikusok és az idősek otthonában dolgozók számára is hatalmas segítséget nyújt az arcvédő. A CraftUnique itt nem állt meg, ugyanis olyan ajtónyitó eszközöket is nyomtattak, amelyek lehetővé teszik, hogy a tenyér érintése nélkül tudják kinyitni az ajtókat. Ezt különösen célszerű használni, hiszen minden a kilincshez hasonló, sokszor érintett felület a kórokozók egyik fő forrása lehet. A vállalat az elmúlt néhány napban 350 db pajzsot nyomtatott, melyeket a Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Traumatológiai Intézetnek, illetve a Magyarországi Sürgősségi Ellátásért és Mentésért Alapítványnak adományoznak. Ezen kívül a szentgotthárdi, a répcelaki, a tamási, valamint a kőbányai önkormányzatot is ellátják a nyomtatott eszközökkel. A cég hamarosan elérhetővé teszi több hazai és nemzetközi fórumon is a nyomtatott pajzs specifikációját, biztosítva ezzel a védőfelszerelések gyártásához szükséges információkat. A szükségletek alapján ezáltal helyileg is meg tudják majd oldani az eszköz nyomtatását, illetve eljuttatását azokhoz, akiknek szükségük van rá.

Címkék: 3d, koronavírus, Tamási, tolna

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 16:03, péntek | Helyi

Építési telkeket értékesít Tamási Város Önkormányzata

Tamási Város Önkormányzata nyilvános pályázatot ír ki a tulajdonát képező 6 db 800 m2 térmértékű és 2 db 1200 m2 térmértékű építési telek értékesítésére.

2024. Április 29. 08:49, hétfő | Helyi

Az év Tolna vármegyei rendőre Tóth Nándor

A Rendőrség Napja alkalmából az Év Tolna Vármegyei Rendőre elismerést azok a rendőrök kaphatják meg, akik kiemelkedően eredményes szakmai munkát folytatnak és szolgálatukat példaértékűen, fegyelmezetten látják el.

2024. Április 27. 11:00, szombat | Helyi

Tervezett áramszünet várható Tamásiban

Tamásiban az alábbi tervezett áramszünet megtartása elengedhetetlen, az üzembiztonság növelése és a későbbi üzemzavarok megelőzése érdekében.

2024. Április 25. 10:25, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!