Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Október 01. 14:17, kedd | Helyi

Megjelent a Pári visszaemlékezések I.

Megjelent a Pári visszaemlékezések I.

Újabb kis könyvvel lepte meg olvasóit, elsősorban a páriakat Örményi János szeptember végén.

- Néhány hónappal ezelőtt egy meglepő felkérést kaptam – osztotta meg velünk Örményi János. Farkas Jánosné polgármester és Belányi Lászlóné képviselő asszonyok azzal kerestek fel, hogy készítsek el egy könyvet szeptember 27-re, a pári MINIMUM fesztiválra, különös tekintettel a szépkorúak köszöntésére. Javasolták, hogy Pári egyik legidősebb lakójával, Grósz Istvánnal beszélgessek, s ebből írjak egy a település történetével, hagyományaival foglalkozó anyagot. Vigyem végig, magyarán legyen belőle egy kis könyv, amelyet elsőként az ünnepeltek kapnak idei meglepetésként. Örömmel elvállaltam, mert izgatott a kihívás, Pista bácsit még a vízműves időkből ismertem, s a kalendárium révén Pári történetéről, szokásairól is voltak előzetes ismeretem, amelyeket a felkészülés alatt korábbi írásokból, internetes és egyéb forrásokból igyekeztem bővíteni. Négy alkalommal egy diktafon mellett beszélgettünk, amelyből több mint 10 órás felvétel jött össze. Legtöbbször Pista bácsi pincéjének teraszán ültünk le, de volt, hogy autóztunk a település utcáin, úgy születtek a kérdések, vagy kerültek elő új információk. Az általános történetekbe mindig beleszőttük a nyilatkozom személyes életét. Pári tragikus eseményeinek felidézését (SS-sorozás, málenkij robot, németek kitelepítése, felvidékiek idekerülése) néha-néha egy anekdota, tréfás eset oldotta. A dokumentumok közé kerülő fotókban nagy segítséget kaptam Gutheil Magdolnától, Páczelt Hajnalkától és Sógorka Mihálytól, illetve Lehr János korábbi pári gyűjtését közreadó hozzátartozóktól. Köszönöm nekik! A szerkesztői, illetve nyomdai kivitelezésben Szabó László volt a segítségemre. Nagy öröm és boldogság volt látni a szeptember végi ünnepségen, ahogy kezükbe vették a szépkorúak, belelapoztak, beszélgettek róla, s bizony néhányan meg is könnyezték. Ez számomra is emlékezetes pillanat volt, ezért érdemes a számítógép elé ülni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:41, péntek | Helyi

Tolna Megye Védelméért emlékérmet vehetett át Müller Katalin

Április 16-án vette át Müller Katalin, a Tamási Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke kimagasló helytállásáért a rangos elismerését.

2024. Április 18. 08:59, csütörtök | Helyi

„Tiszta porta virágos kert” program Tamásiban

Tamási Város Önkormányzata az idei évben is szeretné elismerni, értékelni azokat a lakókat, akik aktívan tesznek környezetük szépségéért, ezáltal is hozzájárulva Tamási arculatának szépítéséhez.

2024. Április 15. 09:07, hétfő | Helyi

A Rászoruló Gyermekekért Alapítvány tart jótékonysági kulturális bemutatót Tamásiban

A „Rászoruló Gyermekekért” Alapítvány 2024. április 26-án 18 órai kezdettel jótékony célú kulturális bemutatót tart a Tamási Művelődési Központ színháztermében.

2024. Április 11. 09:54, csütörtök | Helyi

Olvassa a Dombóvári Szuperinfó legújabb számát!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!