Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2022. November 30. 09:24, szerda | Helyi

Megkezdődött a tamási templom felújítása

Megkezdődött a tamási templom felújítása

A templom és a plébánia épületének felújítási építési kivitelezéséről szóló szerződést aláírta a DUNABER Kft. nevében Vilyevácz József, és a Tamási Katolikus Plébánia képviseletében Csibi Imre plébános.

A templom és a plébánia épülete több mint félmilliárd forint kormányzati támogatásból újul meg. A plébánia megbízásából és a plébánia képviselői testülete alatt működő, az irányítói feladat vezénylést és ügydöntést elvégző hét fős Projekt Irányító Bizottság (PIB) a beruházások műszaki, jogi és pénzügyi témaköreiben jártas, következő plébániai közösségi tagokból áll: Csibi Imre katolikus pap, plébános (testületi elnök), Ribányi József okl. építész (testületi alelnök), Gőbölös Péter okl. erdőmérnök (testületi tag), Both Hajnalka közgazdász, dr. Vanya-Szabó Ágnes ügyvéd, Kovács Zoltán szervező üzemmérnök és Szabó László a templom gondnoka (testületi tag).
A rekonstrukció alkalmával megújul a műemléknek számító templom villamosenergia-hálózata és padlózata. Újrafestik az épület belső falazatát restaurálják azok ornamentikáját, a főoltárt és az oltárképeket, valamint a barokk orgonát. Ez utóbbiak felújításának teljes – mintegy 38 millió forintos – költségét egy magánszemély adományából finanszírozzák. A Tolna Megyei Kormányhivatal örökségvédelmi engedélyezési eljárásainak és vizsgálatainak lefolytatását követően az örökségvédelmi engedélyét június 14-én kiadta, melyben minden hatósági feltételt és előírást rögzített. A munkák régészeti megfigyelés mellett történnek, melynek végrehajtását a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum a jogosultsága alapján folyamatosan végzi.
Az 1735-1745 között épült barokk templom nem csak belsőleg, hanem külsőleg is megszépül. Felújítják a toronysisakot, újravakolják a külső falakat és korszerű, energiatakarékos kültéri világítással látják el az épületet. Emellett a harangokat is felújítják. A felújítást október 24-én kezdték el, és a tervek szerint 2023. december 31-ig fejezik be. A felújítás idején a Nagyboldogasszony-templomban a szertartások szünetelnek, ez idő alatt a tamási evangélikus templom ad otthont a római katolikus szentmiséknek.

Címkék: Tamási, tolna megye

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 10:25, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 24. 14:36, szerda | Helyi

Eltűnt Bálint Lóránt

A tamási rendőrök a lakosság segítségét kérik.

2024. Április 19. 15:41, péntek | Helyi

Tolna Megye Védelméért emlékérmet vehetett át Müller Katalin

Április 16-án vette át Müller Katalin, a Tamási Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke kimagasló helytállásáért a rangos elismerését.

2024. Április 18. 08:59, csütörtök | Helyi

„Tiszta porta virágos kert” program Tamásiban

Tamási Város Önkormányzata az idei évben is szeretné elismerni, értékelni azokat a lakókat, akik aktívan tesznek környezetük szépségéért, ezáltal is hozzájárulva Tamási arculatának szépítéséhez.